Σας εξαπατάει η γάτα σας ή είναι «η γάτα σας»;

Λένε “Δεν μπορείτε να επιλέξετε τη γάτα, η γάτα θα σας επιλέξει”. Αυτό ισχύει επίσης στην Αγγλία, όπου η έννοια της «γάτας του δρόμου» δεν υπάρχει, και όπου όλες οι γάτες ανήκουν «επίσημα» με σπάνιες εξαιρέσεις. Τι πρέπει να κάνετε εάν μια επίμονη γάτα κλίνει στην πόρτα σας; Η Anisa Subedar ψάχνει την απάντηση σε αυτήν την ερώτηση.

Όλα ξεκίνησαν σε ένα ζεστό καλοκαιρινό βράδυ πριν από 18 μήνες, όταν ένα ζευγάρι μεγάλα ανοιχτά μάτια εμφανίστηκαν στην πόρτα της κουζίνας, συνοδευόμενα από απαιτητικά νυχτερίδες.

Δεν έπεσε πίσω όταν έφτασα κοντά. Φαινόταν μάλιστα αρκετά ευχαριστημένος όταν τον τράβηξα ένα κομψό, γελοίο μονόλογο μωρού, όπως “ω, μικροσκοπικό πρόσωπο” ή κάτι τέτοιο.

Μακριά από το να τρέξω όταν χάραζα το πίσω μέρος των γκρίζων μαλακών αυτιών του, κυλούσε στην πλάτη του και μου άνοιξε τη λευκή μαλακή κοιλιά του και άρχισε να βουρτσίζει με χαρά.

Μετά από μια τόσο γλυκιά απάντηση στην αγάπη μου, άνοιξα ένα κουτί τόνου και το πρόσφερα. Το κατάπιε χωρίς γλείψιμο.

Δεν το σκέφτηκα πολύ. Ήταν μια γλυκιά συνάντηση και μια ευχάριστη καλοκαιρινή ανάμνηση.

Η γάτα επέστρεψε λίγες μέρες αργότερα. Ήμασταν σαν δύο φίλοι που έχασαν ο ένας τον άλλον. Γρατσουνιές, μύτες, σπασίματα από τον ομφαλό. Και πάλι, μια απόλαυση που κατέφαγε γρήγορα.

Μετά από λίγο, οι επισκέψεις έγιναν συχνές. Ερχόταν κάθε μέρα τώρα. Περίμενα επίσης να έρθει. Μπήκε αργά στο σπίτι, ξαπλωμένος στον καναπέ, περνούσε βράδια μαζί μου. Καθόμουν μπροστά του στην τηλεόραση και ανακουφίζω το άγχος της ημέρας. Δεν με πειράζει να τον αφήσω να κοιμηθεί.

Μετά από ένα ή δύο μήνες, η γάτα είχε τώρα ένα ειδικό μαξιλάρι γάτας, φαγητό και μπολ με νερό. Όταν παρατήρησα τα μαλλιά του πάνω μου όταν πήγα στη δουλειά, ήμουν πολύ χαρούμενος που σκέφτηκα ότι θα τον ξαναδώ το βράδυ.

Άρχισα επίσης να μοιράζομαι φωτογραφίες της γάτας στα κοινωνικά μέσα. “Πώς είναι η γάτα σου;” ρωτούσαν. Αλλά όποτε δημοσιεύω μια νέα εικόνα της γάτας, ένας φίλος μου επέμενε, “ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΓΑΤΑ ΣΑΣ”.

Ήταν η πρώτη φορά που παρατήρησα ότι υπήρχαν πολλοί άνθρωποι στην κατάστασή μου με το hashtag # mykedimde όχι (#NotMyCat) που εμφανίστηκε όταν έκανα μια γρήγορη αναζήτηση στο διαδίκτυο. Εκείνοι που επωφελούνται από όλες τις ευλογίες μιας γάτας αλλά δεν φέρουν την ευθύνη της. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν γεμάτα από χαρούμενες και φωτεινές φωτογραφίες απόδρασης ανθρώπων και γατών που δεν ανήκουν μαζί.

«Οι γάτες ζουν σύμφωνα με τους δικούς τους κανόνες»

Η ειδική για τη συμπεριφορά της γάτας Celia Haddon λέει, “Οι γάτες ζουν σύμφωνα με τους δικούς τους κανόνες. Δεν παίρνουν αποφάσεις όπως” άσε με να φύγω και να ξεγελάσω αυτό το άτομο. “Όταν βρουν ζεστασιά, φαγητό και φιλία κάπου, θέλουν να μείνουν εκεί.”

“Ένα γενικό χαρακτηριστικό των γατών είναι ότι είναι απίστευτα επίμονες. Ένα ζώο που μπορεί να περιμένει ώρες μπροστά από μια τρύπα ποντικιού μπορεί να περιμένει ώρες στην πόρτα σας αν θέλει να εγκατασταθεί στο σπίτι σας”, συνεχίζει.

Πολύ αργότερα βρήκα ένα βιβλίο για αυτό το θέμα.

Στο παιδικό βιβλίο με τίτλο “Six Dinner Sid” που δημοσιεύθηκε το 1990, αφηγείται την ιστορία μιας γάτας που ονομάζεται Sid, που ζει στον αριθμό 1 στην οδό Αριστοτέλης. Ο Σιντ είναι η νούμερο 1 γάτα, αλλά όλα τα άλλα σπίτια στο δρόμο πιστεύουν ότι είναι η δική τους γάτα. Όλοι τρώνε ξεχωριστά και απολαμβάνουν.

Σε αντίθεση με τις πραγματικές γάτες που περιγράφει η Celia Haddon, ο Sid γνωρίζει καλά τι κάνει, αλλά όταν αρρωσταίνει μια μέρα και όλοι οι γείτονες συνειδητοποιούν ότι έχουν έρθει στο παιχνίδι του, ξεγελάται.

Η Ίνγκα Μουρ, η συγγραφέας του βιβλίου, είπε ότι εμπνεύστηκε από μια μαύρη γάτα με το όνομα Ζίγκυ, την οποία γνώριζε ενώ ζούσε στο βόρειο τμήμα του Λονδίνου.

“Άκουσα κάποιον να τον καλεί με ένα όνομα παρόμοιο με τον Σιντ. Ο αριθμός 4 στον οποίο ζούσα είχε μια πόρτα γάτας, θα περπατούσε από εκεί και θα περπατούσε εύκολα στο σπίτι. Νομίζω ότι το πραγματικό του σπίτι ήταν το νούμερο 6. Ο Σιντ στο βιβλίο μοιάζει πολύ με την πραγματική ζωή”, λέει.

«Με τα χρόνια, πολλές γάτες ήρθαν και πήγαν στο σπίτι μου και μου άρεσε πάντα. Νομίζω ότι έχουν την ικανότητα να αναπτύξουν μια διαφορετική σχέση με τους ανθρώπους, το είδος που δεν μπορούν να δημιουργήσουν με άλλες γάτες. Έχουν αναπτύξει τις μεθόδους για να πάρουν αυτό που θέλουν από εμάς επιμένοντας και να είναι χαριτωμένες. επίσης αυτά τα χαρακτηριστικά », συνεχίζει.

«Ο ρόλος των μεγάλων ματιών»

Η Joanna Lodge, της Cat’s Protection, το μεγαλύτερο ίδρυμα προστασίας γάτας στη Βρετανία, εφιστά την προσοχή στη θέση των επιστημόνων ότι τα μεγάλα μάτια των γατών που μοιάζουν με τα μάτια του μωρού μπορεί να έχουν διαδραματίσει ρόλο στη νίκη των καρδιών των ανθρώπων.

Αυτό εξηγεί πραγματικά πολλά πράγματα. Πώς αλλού μπορούμε να εξηγήσουμε το κίνητρό μας να χρησιμοποιήσουμε, να καλλιεργήσουμε και να προστατεύσουμε μια γάτα όταν μιλάμε σε μια γάτα;

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα ένστικτα της μητέρας μου πέφτουν στη σχέση μου με τη γάτα που έρχεται στο σπίτι μου. Αλλά καθώς πέρασαν μήνες από την πρώτη μας συνάντηση, άρχισα να αισθάνομαι όλο και περισσότερο ένοχος. Άρχισα να ψάχνω για λείπουν δημοσιεύσεις γάτας στη γειτονιά στο διαδίκτυο, αλλά δεν μπόρεσα να βρω τίποτα.

Αλλά για να είμαι ειλικρινής, δεν παραπονιόμουν.

Μέχρι να τελειώσει ξαφνικά η σχέση μας. Η γάτα εξαφανίστηκε ξαφνικά.

Για μέρες και νύχτες τον τηλεφώνησα στο θλιβερό κενό του κήπου μας. Ένιωσα αβοήθητος και εγκαταλελειμμένος και έπεσα ξανά σε αναζητήσεις στο Διαδίκτυο.

Νόμιζα ότι ο μόνος λόγος που δεν ήρθε ήταν ότι συντρίφθηκε. Πρέπει να πέθανε και έμεινε κάπου. Αλλά δεν υπήρχαν νέα. Κοίταξα το μαξιλάρι της γάτας, το μπολ, τις τρίχες που έμειναν στα ρούχα μου με πόνο.

Τότε την άνοιξη, τις πρώτες εβδομάδες του κλεισίματος που ανακοινώθηκε λόγω του κοροναϊού, είχα την ευκαιρία να μιλήσω με τον γείτονά μου πάνω από το φράχτη του κήπου.

Μίλησα σκόπιμα για τη γάτα, αλλά σαν να μην με νοιάζει πολύ. Ο γείτονάς μου είπε ότι οι ιδιοκτήτες της γάτας είχαν μετακομίσει. Οι ιδιοκτήτες ήταν! Στην πραγματικότητα δεν έπρεπε να εκπλαγώ, αλλά η ανακούφιση που ένιωσα σύντομα μετατράπηκε σε αίσθημα προδοσίας.

Πώς θα έσκισαν τη γάτα της ζωής μου μακριά μου; Βγήκα έξω και κοίταξα το σπίτι που κάποτε ήταν το σπίτι της γάτας. Ήταν άδειο.

«Αγάπη αλλά μην ταΐζεις!»

Αποφάσισα να πολεμήσω. Η γάτα που μου έδωσε μεγάλη ευτυχία δεν θα μπορούσε να είναι τόσο ευτυχισμένη όσο ήταν χωρίς εμένα σε ένα νέο μέρος κάπου μακριά. Εξήγησα τη σχέση μας με τη γάτα και πόσο χρόνο ξοδεύαμε μαζί στέλνοντας ένα e-mail στους ιδιοκτήτες της γάτας μέσω του κτηματομεσίτη που ενδιαφερόταν για το σπίτι. Του είπα ότι ήμουν πρόθυμος να γίνω νέος ιδιοκτήτης αν δεν ήταν ευχαριστημένος στο νέο μέρος που μετακόμισαν, αν σκέφτονται να βρουν νέο σπίτι για τη γάτα.

Ένιωσα ότι ήμασταν μαζί και ότι η σχέση μας διακόπηκε βάναυσα χωρίς τη συγκατάθεσή μας.

Η απάντηση ήρθε από τον ιδιοκτήτη της γάτας.

Το όνομά του ήταν Ντέιβιντ. Είπε ότι είχε δύο γάτες. Το ένα είναι το καφέ τιγρέ με το όνομα Henry, το άλλο είναι το ασημένιο τιγρέ Eddie που περνά τις περισσότερες μέρες του “έξω”.

Είχαν μετακομίσει στο Λίνκολνσαϊρ 120 χιλιόμετρα μακριά, και οι γάτες ήταν τόσο χαρούμενες σε αυτό το νέο σπίτι, που είναι μια ημι-αγροτική περιοχή για το Λονδίνο, δεν τις άφησαν πια. Φυσικά, ούτε ήθελαν να χωριστούν από τις γάτες τους.

Ο Ντέιβιντ με συμβούλεψε να πάρω μια δική μου γάτα.

“Τα γατάκια μας είναι βρετανικά κοντά μαλλιά. Είμαι βέβαιος ότι μπορείτε να βρείτε μικρά και πολύ χαριτωμένα γατάκια σαν κι αυτά”, είπε.

Δεν μπορούσα καν να σκεφτώ μια άλλη ιδέα γάτας πρώτα. Ο Eddie με είχε επιλέξει. Ήταν διαφορετικό.

Το έγραψα ξανά στον Ντέιβιντ, ομολόγησα ότι ήμουν υπεύθυνος για την εξαφάνιση του Έντι για μέρες στο σπίτι του στο Λονδίνο. Ήμουν σε λύπη.

Ο Ντέιβιντ εξήγησε ότι κάθε φορά που ο Έντι εξαφανιζόταν, γίνονταν πολύ ανήσυχοι, φοβούμενοι ότι κλαπεί ή κλειδώνεται σε μέρος που κατά λάθος μπήκε.

«Γνωρίζαμε ότι ο Έντι μερικές φορές εξαφανίστηκε για περισσότερες από 24 ώρες. Θα εξαφανιζόταν, ειδικά όταν δεν ήμασταν στο σπίτι και οι φίλοι μας ήρθαν να ταΐσουν τις γάτες. Αλλά κάθε φορά που φοβόμασταν, δεν ξέρουμε αν θα μπορούσαμε να τον ξαναδούμε. Γι ‘αυτό δεν θα πήγαμε πλέον διακοπές».

Κατάλαβα πλήρως το άγχος που προκαλεί η εξαφανισμένη γάτα. Έχω διαγράψει όλες τις δημοσιεύσεις μου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για αυτόν με ενοχή.

Ρώτησα τον David αν ήταν άνετο να επικοινωνήσει μαζί τους.

Είπε ότι με κατάλαβαν και λυπάμαι που είχα χάσει μια γάτα που είχε γίνει σημαντική στη ζωή μου. Από την άλλη πλευρά, ήταν ανακούφιση να μάθουν τι κάνουν οι γάτες τους όταν εξαφανίστηκαν.

Αλλά μου είπε επίσης ότι η αγάπη μιας γάτας που έρχεται στον κήπο σας είναι διαφορετική από τη σίτιση και είπε ότι δεν πρέπει.

“Αν μπορούσαμε να συναντηθούμε, θα είχαμε συμβόλαιο και θα μπορούσατε να έρθετε και να το ταΐσετε στο σπίτι μας όταν πήγαμε κάπου. Αλλά δεν πρέπει να ενθαρρύνετε μια γάτα να μείνει μακριά από το σπίτι σας. Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό για τους ιδιοκτήτες”, είπε.

“Καλώς ορίσατε!”

Αν και υπάρχουν πολύ λίγοι σε αριθμό, υπάρχουν επίσης άγνωστες γάτες στην Αγγλία. “Δεν φέρνουν τους ανθρώπους κοντά τους, θα είναι συνεσταλμένοι. Εάν μια γάτα πλησιάσει ένα άτομο χωρίς δισταγμό, αυτό σημαίνει ότι είναι τουλάχιστον μια περίοδος ή ακόμα μια γάτα σπιτιού”, λέει η Joanna Lodge του ιδρύματος προστασίας γάτας.

“Είναι η γάτα σου;” Λέει ότι μπορεί να φοράει γραπτό κολάρο, ώστε αν έχει ιδιοκτήτη να το παρατηρήσει.

Μια συνήθης πρακτική είναι να κάνετε μικροτσίπ γάτες στον κτηνίατρο. Αυτό επιτρέπει σε γάτες που χάνονται ή φαίνεται να έχουν εξαφανιστεί για να βρουν τους ιδιοκτήτες τους. Συνιστάται στους ιδιοκτήτες γάτας να το κάνουν αυτό. Μια γάτα που θεωρείται ότι κατέχει από ένα τσιπ πρέπει επίσης να επιστραφεί στον ιδιοκτήτη της.

Μεγάλη ιστορία, καθώς οι χειμερινοί μήνες έρχονται φέτος και οι μέρες γίνονται συντομότερες, η συμβουλή του Ντέιβιντ έχει αρχίσει να γυρίζει με περισσότερη δύναμη στο μυαλό μου. Συνειδητοποίησα πόσο χρειαζόμουν την υποστήριξη ενός πλάσματος που θα καθόταν στην αγκαλιά μου και θα έτρεχε σε αυτές τις δύσκολες μέρες αβεβαιότητας και μεγάλες νύχτες.

Πριν από μερικές εβδομάδες πήγα και υιοθέτησα ένα κουτάβι τριών μηνών. Έχει χρώμα καφέ γάλακτος και το όνομά του είναι Horace.

Δεν έχω καμία πρόθεση να μοιραστώ το Horace με κανέναν, αλλά ξέρω επίσης ότι αυτό δεν μπορεί να είναι εξ ολοκλήρου η δική μου απόφαση. Έτσι ξέρετε τι να κάνετε αν μια γαλακτώδης γάτα καφέ ακούει το όνομα Horace και χτυπήσει την πόρτα σας.

Μπορείτε να ακολουθήσετε τον λογαριασμό Horace The Cat στο Instagram.

Source