Σεισμός στην Ελασσόνα. Περίπου 900 σπίτια είναι ακατοίκητα στα σεισμοφόρα εμπορευματοκιβώτια και τροχόσπιτα

Μόνο σήμερα πραγματοποιήθηκαν 1800 αυτοψίες, επιθεωρήθηκαν 46 επαγγελματικοί χώροι, 21 εκ των οποίων ήταν αχρησιμοποίητες – 99 αποθήκες θεωρήθηκαν άχρηστες

Λήψη ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΥΠΡΟΥ. ΕΔΩ Android Για Android և ΕΔΩ για iOS

Οκτώ εκατόν ενενήντα οκτώ σπίτια έχουν κηρυχθεί ακατοίκητα από το 1609 στις σεισμόπληκτες περιοχές Λάρισα, Ελασσόνα, Τίρναβος και Φαρκαδώνα.

Μηχανικοί από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών πραγματοποίησαν σήμερα αυτοψία σε 1.800 κτίρια.

1609 από αυτά σχετίζονται με τη στέγαση, εκ των οποίων 898 θεωρήθηκαν ακατοίκητες.

Επιθεωρήθηκαν 46 επαγγελματικοί τομείς, 21 εκ των οποίων ήταν ακατάλληλοι.

Όσον αφορά τους ιερούς ναούς και τα δημόσια κτίρια, 30 από τις 46 αυτοψίες ταξινομήθηκαν ως “κίτρινες”, ενώ σε 99 άλλα κτίρια (αποθήκες, στάβλοι) 92 θεωρήθηκαν άχρηστα.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν επιθεωρήσεις σε 5 σχολικές μονάδες του δήμου Farkadona.

Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Καθηγητής Εφείμιος Λέκκας, τόνισε σε δήλωση ότι «ένας πολύ ισχυρός σεισμός με μέγεθος 6,0 στη κλίμακα Ρίχτερ νότια της Ελασσόνας υπογράμμισε για άλλη μια φορά την ανάγκη για σωστή προετοιμασία της εκπαιδευτικής κοινότητας».

Λεπτομερείς οδηγίες OASP για την προετοιμασία ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης σχολείου կազմակերպ Διοργάνωση προπαρασκευαστικών ασκήσεων σεισμού («Σχέδιο δράσης για τη σεισμική διαχείριση κινδύνων στα σχολικά τμήματα»), μεταφορά τους στα σχολεία της χώρας μέσω του Υπουργείου Παιδείας և Θρησκευμάτων, η υιοθέτησή τους στον προγραμματισμό ασκήσεων από το OASP σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας στις 2/12/2020 և 4/12/2 δύο σεμινάρια για εκπαιδευτικούς του περιφερειακού τμήματος το 2020. “Κατά τη διάρκεια του σεισμού, αμέσως μετά την εκκένωση σχολικών κτιρίων, η εφαρμογή του σχολικού σχεδιασμού από καθηγητές και μαθητές οδήγησε σε αποτελεσματική διαχείριση έκτακτης ανάγκης, καθώς και στην αποφυγή τραυματισμών και ανθρώπινων απωλειών.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, “Η συνεχιζόμενη εκπαίδευση του ΟΑΣΠ τα τελευταία πέντε χρόνια, σε συνεργασία με τους δήμους Λάρισας, Τυρνάβου, Ελασσόνα για το νηπιαγωγείο, τον γενικό πληθυσμό εθελοντικών ομάδων στη Θεσσαλία, το Δημοτικό Σχολείο Εκπαιδευτικών στη Θεσσαλία, περίπτωση του σεισμού στις 3 Μαρτίου, οι επιπτώσεις του σεισμού στη σεισμική ακολουθία μέχρι στιγμής.

Earthquake Protection և Earthquake Assistance Οι τρεις εκπαιδευτικές προτάσεις του OASP στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης για τις φυσικές καταστροφές εγκρίθηκαν από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής և Έγινε μέλος των εργαστηρίων δεξιοτήτων για την ψηφιακή πλατφόρμα 21+ που δημιουργήθηκε το καλοκαίρι του 2020, Υπουργείο Παιδείας և Θρησκευμάτων և μπορεί να είναι χρησιμοποιείται από την εκπαιδευτική κοινότητα »:

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Source