Σεισμός στην Κροατία. Τουλάχιστον έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους

Το επίκεντρο του σεισμού ήταν η πόλη της Πετρινιάς. Οι διασώστες έβγαλαν πολλούς ανθρώπους από τα κατεστραμμένα κτίρια

Λήψη ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΥΠΡΟΥ. ΕΔΩ Android για Android և ΕΔΩ για iOS

Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 26 τραυματίστηκαν σε σεισμό 6,4 μεγέθους που συγκλόνισε την κεντρική Κροατία και έγινε αισθητή σε πολλές γειτονικές χώρες. Οι διασώστες έβγαλαν πολλούς ανθρώπους από τα κατεστραμμένα κτίρια. Η πόλη της Πετρινιάς, η οποία βρισκόταν στο επίκεντρο του σεισμού, έμεινε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και μόλις σκοτεινιάστηκε, το κέντρο της πόλης έπεσε στο σκοτάδι. Πολλά κτίρια στην κεντρική πλατεία καταστράφηκαν εντελώς. Η αστυνομία και οι στρατιώτες χρησιμοποιούν μπουλντόζες για να αφαιρέσουν τα συντρίμμια.

Μέχρι στιγμής έχουμε πέντε θύματα στα περίχωρα της Γλίνα. “Υπάρχουν συνολικά έξι θύματα μαζί με ένα 12χρονο κορίτσι από το Petrin”, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Tomo Medved.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών, πέντε από τα θύματα ήταν όλοι άνδρες από το χωριό Magiske Poliane κοντά στη Γλίνα. Τουλάχιστον έξι άτομα τραυματίστηκαν σοβαρά και άλλα 20 τραυματίστηκαν ελαφρώς.

«Είναι μια καταστροφή», είπε ο Osip Horvat, ένας 44χρονος καλλιτέχνης που ζει στα προάστια της Petrina. Όταν ο σεισμός χτύπησε, περίπου το μεσημέρι, βρισκόταν στο κέντρο της πόλης βοηθώντας έναν φίλο να επισκευάσει την καμινάδα του σπιτιού του, η οποία υπέστη ζημιές από τον χθες του μικρότερου σεισμού. “Μου έπιασαν την υδρορροή και προσευχήθηκα στον Θεό να τελειώσει το συντομότερο δυνατό”, είπε.

Ο Πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλενκόβι անմիջապես αμέσως πήγε στην πόλη, όπου οι στέγες κατέρρευσαν και οι δρόμοι ήταν γεμάτοι τούβλα και ερείπια. Ο Πλένκοβιτς είπε ότι οι αρχές θα στείλουν εμπορευματοκιβώτια σε προσωρινά κατοίκους των οποίων τα σπίτια θεωρήθηκαν ανασφαλή.

Ο δήμαρχος Ντάρινκο Ντούμποβιτς είπε στην τοπική τηλεόραση ότι η ζημιά δεν είχε ακόμη εκτιμηθεί. Μεταξύ των κατεστραμμένων κτιρίων ήταν ο παιδικός σταθμός, ο οποίος ήταν κατά λάθος άδειος τη στιγμή του σεισμού. “Η πόλη είναι απλώς ένας σωρός από ερείπια. “Είναι πανικός, όλοι θέλουν να μάθουν τι συνέβη στους δικούς τους ανθρώπους”, πρόσθεσε.

«Φοβάμαι, δεν μπορώ να επικοινωνήσω με κανέναν στο σπίτι, τα τηλέφωνα δεν λειτουργούν», είπε ένας κάτοικος, που ανησυχεί προφανώς για την οικογένειά του. Δύο από τους τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, αναφέρει το τοπικό τηλεοπτικό κανάλι Ν1. Ο Tomislav Fabijanic, επικεφαλής του τμήματος ασθενοφόρων στο Νοσοκομείο Sisak City, δήλωσε ότι υπήρχαν πολλοί τραυματίες, κυρίως με κατάγματα, στην Πετρινιά και στο Σισάκ.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην πρωτεύουσα Ζάγκρεμπ. Οι κάτοικοι βγήκαν στους δρόμους ενώ τα κεραμίδια έπεσαν στα πεζοδρόμια. Το νοσοκομείο Sveti Du εκκενώθηκε, πολλοί ασθενείς μεταφέρθηκαν στους δρόμους καλυμμένους με κουβέρτες.

Η παλίρροια έγινε αισθητή στην Ιταλία, τη Σλοβενία, τη Σερβία, τη Βοσνία, την Αυστρία και την Ουγγαρία. Προληπτικά, ο πυρηνικός σταθμός του Krsko έκλεισε.

“Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε”, έγραψε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen στο Twitter. “Οι σκέψεις μας είναι με τους διασώστες”, δήλωσε ο Charles Michel, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Ένας σεισμός μεγέθους 5,3 το Μάρτιο προκάλεσε σοβαρές ζημιές σε κτίρια στο Ζάγκρεμπ.

Πηγή: Πρώτο τεύχος

Source