Σε αγώνα για να οπλιστεί, η Ελλάδα επιδιώκει συνεργασίες, περισσότερο υλικό – Ευρώπη

Στον αγώνα για οπλισμό, η Ελλάδα επιδιώκει συνεργασίες, περισσότερο υλικό

ΑΝΔΡΑΒΙΔΑ, Ελλάδα – Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί να επεκτείνει τη στρατιωτική συνεργασία με τους παραδοσιακούς συμμάχους του ΝΑΤΟ καθώς και τις δυνάμεις της Μέσης Ανατολής σε έναν αγώνα εκσυγχρονισμού των ενόπλων δυνάμεών της και να αντιμετωπίσει τη στρατιωτικά ενεργητική γείτονα της Τουρκίας.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε μια αεροπορική βάση στη νότια Ελλάδα για να παρακολουθήσει πολυεθνικές στρατιωτικές ασκήσεις με μαχητικά αεροσκάφη από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, το Ισραήλ, την Ισπανία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

«Δεν μπορούμε να είμαστε αφελείς. Αντιμετωπίζουμε ένα νέο σύνολο απειλών », είπε ο Μητσοτάκης, μιλώντας σε ένα υπόστεγο μπροστά από αεροσκάφη που συμμετέχουν στις ασκήσεις. «Ο κόσμος μας είναι εξαιρετικά περίπλοκος και η γειτονιά μας, δυστυχώς, γίνεται πιο ασταθής. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να ενισχύει τις αμυντικές της δυνατότητες και να αναβαθμίζει τις ένοπλες δυνάμεις της ».

Η Ελλάδα δαπανά περισσότερα για την άμυνα από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας της. Ωστόσο, ανακοίνωσε ένα μεγάλο πρόγραμμα εξοπλισμού πέρυσι μετά από μια ναυτική διαφωνία με την Τουρκία σχετικά με τα δικαιώματα γεώτρησης φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.

Υπό την πίεση των συμμάχων του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα και η Τουρκία επανέλαβαν τις διπλωματικές συνομιλίες τον Ιανουάριο για να προσπαθήσουν να μειώσουν την ένταση. Η Αθήνα, ωστόσο, προχωρά με ένα πρόγραμμα ταχείας στρατιωτικής αναβάθμισης αξίας 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για πέντε χρόνια.

Έλληνες αξιωματούχοι το Σαββατοκύριακο υπέγραψαν συμφωνίες αξίας 1,65 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τον στρατιωτικό και αμυντικό εργολάβο του Ισραήλ Elbit Systems για τη δημιουργία μιας νέας ακαδημίας πτήσεων κοντά στην πόλη της Νότιας Ελλάδας, Καλαμάτα.

Η Πολεμική Αεροπορία έχει ήδη αρχίσει να αναθεωρεί το στόλο των μαχητικών F-16 που κατασκευάζονται από τις ΗΠΑ και έχει παραγγείλει 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ για να αγοράσει 18 μαχητικά Rafale γαλλικής κατασκευής, μερικά που βρίσκονται επί του παρόντος σε υπηρεσία με τον γαλλικό στρατό, μαζί με μια αναβάθμιση συμβατών βλήματα.

Εταιρείες από πέντε συμμάχους του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Βρετανίας, ανταγωνίζονται επίσης για ναυτική σύμβαση για την παροχή νέων φρεγάτων.

Μετά την κρίση με την Τουρκία, η Ελλάδα έχει αυξήσει τη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ, με κοινές ασκήσεις κατάρτισης για την αναζήτηση ισχυρότερων περιφερειακών εταιρικών σχέσεων – μια κίνηση που υποστηρίζεται έντονα από τις ΗΠΑ

«Αυτό που κάνει (αυτές τις ασκήσεις) πραγματικά μοναδικό είναι ο τρόπος με τον οποίο η Ελλάδα είναι σε θέση να χτίσει γέφυρες μεταξύ των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ και των βασικών περιφερειακών εταίρων όπως το Ισραήλ, τα ΗΑΕ, η Κύπρος», δήλωσε ο Πρέσβης των ΗΠΑ Geoffrey Pyatt στο Associated Press . Ο Πάιτ είχε πετάξει νωρίτερα σε αεροσκάφος F-16 των ΗΠΑ στην αεροπορική βάση της Ανδραβίδας.

Οι ετήσιες ασκήσεις της Ελλάδας Iniochos ξεκίνησαν στις συμμαχικές δυνάμεις το 2015, με τη συμμετοχή του 2021 η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής, με τη συμμετοχή περισσότερων από 60 αεροσκαφών στο εξωτερικό που πετούν πάνω από 1.000 εξορμήσεις. Περιλάμβανε 14 αμερικανικά αεροσκάφη F-16 από το 31ο Fighter Wing, Aviano Air Base, Ιταλία. Ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Ντάνιελ «Deuce» Lindsey, διοικητής της 510ης μαχητικής μοίρας στο Aviano, είπε ότι οι Έλληνες πιλότοι χρησιμοποίησαν την άσκηση για να λειτουργήσουν σε ένα περιβάλλον που θα υπήρχε μετά τις αναβαθμίσεις της αεροπορικής του δύναμης. Πρόσθεσε ότι η άσκηση βοήθησε επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες να σχεδιάσουν και να πραγματοποιήσουν αποστολές με συμμάχους.

«Δεν λειτουργούμε μονομερώς. Πάντα θα λειτουργούμε ως συνασπισμός, ως δύναμη στο μέγιστο βαθμό », είπε στο AP. «Αυτό σημαίνει ότι η συνεργασία με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, τους εταίρους και τα έθνη-εταίρους είναι πιο θανατηφόρα»

Ο Καναδάς παρείχε επίσης υποστήριξη προσωπικού εδάφους και η Κύπρος έστειλε ένα ελικόπτερο ενώ η Αυστρία, η Αίγυπτος, η Ιορδανία, η Ρουμανία και η Σλοβενία ​​έστειλαν παρατηρητές.

Έλληνες στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι ασκήσεις βασίστηκαν σε γενικές γραμμές σε ένα υποθετικό σενάριο μιας περιφερειακής σύγκρουσης που κλιμακώθηκε σε μια διεθνή στρατιωτική αντιπαράθεση.

.Source