Σε ανοιχτή στρατιωτική συνεργασία · Το Ισραήλ και τα ΗΑΕ διεξάγουν ασκήσεις στην Ελλάδα

Ένα ισραηλινό ταξί πολεμικού αεροπλάνου κατά μήκος του αεροδρομίου του στρατιωτικού αεροδρομίου της Ανδραβίδας, νότια Ελλάδα, 18 Απριλίου 2021. (Φωτογραφία από AFP)

Η Ελλάδα φιλοξενεί μια στρατιωτική άσκηση που διεξάγεται από κοινού από το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), σχεδόν ένα χρόνο σε μια αμφιλεγόμενη συμφωνία εξομάλυνσης μεταξύ Τελ Αβίβ και Αμπού Ντάμπι.

Το τρυπάνι INIOCHOS προσομοιώνει μια ποικιλία σεναρίων, όπως εσωτερικές συγκρούσεις, μαζικές αεροπορικές επιθέσεις και αποφυγή επιθέσεων από πυραύλους επιφανείας-αέρος, επιβεβαίωσε ο ισραηλινός στρατός την Τρίτη.

Ο ελιγμός ξεκίνησε την Κυριακή και έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί την Παρασκευή.

Οι Ισραηλινοί και οι Εμιράτες πιλότοι πέταξαν παράλληλα σε προηγούμενους κοινούς ελιγμούς, συμπεριλαμβανομένων ασκήσεων το 2016 και το 2017, αλλά η φετινή άσκηση σηματοδοτεί μια σπάνια περίπτωση ανοιχτής στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Εκτός από το Ισραήλ και τα ΗΑΕ, αεροπορικές δυνάμεις από την Κύπρο, τη Γαλλία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ισπανία και τον Καναδά προσχωρούν στην Ελλάδα για την άσκηση.

Από την ισραηλινή πλευρά, συμμετέχουν πολεμικά αεροσκάφη F-15 και F-16, καθώς και βυτιοφόρα Boeing 707 και αεροπλάνα επιτήρησης Gulfstream G550.

Το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμφώνησαν σε συμφωνία μεσιτείας των ΗΠΑ για εξομάλυνση των σχέσεων τον Αύγουστο του 2020

Οι Παλαιστίνιοι λένε ότι η συμφωνία ήταν μαχαίρι στην πλάτη και άμεση προσβολή του σκοπού τους να απελευθερώσουν τη γη τους από την ισραηλινή κατοχή.

Source