Σε περίπτωση αποτυχίας, ο αρχηγός του ΟΗΕ θέλει άλλη μια ευκαιρία για συνομιλίες για την ενότητα της Κύπρου Κύπρος, πολιτική

ΛΕΥΚΩΣΙΑ – Μετά από αδυναμία του τον Ιούλιο του 2017, οι συνομιλίες στο ελβετικό θέρετρο Κραν-Μοντάνα για την επίτευξη συμφωνίας επανένωσης για την Κύπρο, διαιρεμένη μετά από μια παράνομη εισβολή του 1974, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες θέλει να δοκιμάσει ξανά.

Ο τελευταίος γύρος κατέρρευσε όταν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο τότε Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακίτσι ανέφεραν ότι δεν θα απομακρύνουν ποτέ έναν 35.000 ισχυρό στρατό στο κατεχόμενο βόρειο τρίτο και θα ήθελαν ξανά το δικαίωμα στρατιωτικής επέμβασης.

Ο Γκουτέρες προσπαθούσε να μεσολαβήσει μια συμφωνία σε μια διαμάχη που έχει δει τόσες πολλές αποτυχίες που η Κύπρος έχει χαρακτηριστεί «το νεκροταφείο των διπλωματών» και μετά την καταστροφή εξέδωσε μια έκθεση που κατηγορεί κανέναν για τίποτα.

Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Κυριάκος Κούσος δήλωσε ότι ο Γκουτέρες σκοπεύει να συναντηθεί κάποια στιγμή τον Φεβρουάριο με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον νέο ηγέτη της τουρκοκυπριακής πλευράς, σκληροπυρηνικό Ersin Tatar, ο οποίος ανέλαβε τον Akinci στις εκλογές του Οκτωβρίου 2019.

Η ιδέα είναι να δοκιμάσουμε προσεκτικά τα νερά για να δούμε αν υπάρχει περιθώριο για διαπραγματεύσεις – αφού ο Τατάρ και ο Ερντογάν δήλωσαν ότι δεν υπήρχαν επειδή θέλουν δύο ξεχωριστά κράτη σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν αναγνώριση για την κατεχόμενη πλευρά απομονωμένη στον κόσμο.

Οι συνομιλίες θα ήταν φαινομενικά οι λεγόμενες διαπραγματεύσεις με πέντε μέρη, όπως η Κύπρος, ο ΟΗΕ και οι τρεις εγγυητές ασφάλειας στο νησί, η Ελλάδα, η Τουρκία και ο πρώην αποικιακός ηγέτης του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος εξακολουθεί να έχει στρατιωτικές βάσεις εκεί.

Ο Κούσους μίλησε αφού ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λούτε, αμερικανός διπλωμάτης, συναντήθηκε με τον Αναστασιάδη για να προετοιμαστεί για τη συνάντηση που θεωρείται ως ο άξονας για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων.

Ο Αναστασιάδης είπε ότι δεν θα μιλήσει ποτέ όσο η Τουρκία συνεχίζει να τρυπά για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στα κυπριακά ύδατα, εξακολουθεί να βρίσκεται σε αντίθεση με τις μαλακές κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά μετά την εκλογή του Τατάρ είπε ότι ήταν πρόθυμος να προσπαθήσει ξανά.

Ο Τατάρ είπε ότι θα ακολουθήσει το προβάδισμα του Ερντογάν, της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων, παραμερίζοντας τις ελπίδες επανένωσης και επιμένοντας σε δύο ξεχωριστά κράτη που ουσιαστικά θα έφερναν μόνιμη διχοτόμηση.

Αυτή η αλλαγή περιπλέκει τις ειρηνευτικές προσπάθειες, καθώς η πλειονότητα των Ελληνοκυπρίων επιμένουν ότι δεν θα δεχθούν ποτέ μια συμφωνία δύο κρατών που θα επισημοποιήσει τη διχοτόμηση της χώρας, κάτι που λένε ότι δεν εμπίπτει στο ομοσπονδιακό πλαίσιο που συμφώνησαν οι δύο πλευρές πριν από 44 χρόνια.

Ο Κούσος είπε ότι ο Αναστασιάδης εξέφρασε την προθυμία του να συμμετάσχει στη συνάντηση του επόμενου μήνα με την ελπίδα ότι θα οδηγήσει σε διαπραγματευτική διευθέτηση «εντός του συμφωνηθέντος πλαισίου».

Τούρκοι αξιωματούχοι καθώς και ο Τατάρ λένε ότι η ομοσπονδία δεν είναι πλέον ορατή μετά από δεκαετίες αποτυχημένων συνομιλιών και ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να εξετάσουν εναλλακτικές λύσεις, συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας δύο κρατών που θα έβλεπε τις ελληνοκυπριακές επιλογές να παραδοθούν.

Ο Τατάρ συναντήθηκε επίσης με τον Λούτετ στις 11 Ιανουαρίου και το γραφείο του ανέφερε σε δήλωση ότι οποιαδήποτε νέα διαδικασία προσανατολισμένη στα αποτελέσματα πρέπει να ξεκινήσει «με σεβασμό στην κυρίαρχη ισότητα και το ίδιο διεθνές καθεστώς της τουρκοκυπριακής πλευράς».

Αυτό απαιτεί αναγνώριση για την αυτοανακηρυχθείσα δημοκρατία, παρόλο που η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κύπρο – μέλος της ΕΕ που η Τουρκία προσπαθεί άσκοπα να ενταχθεί από το 2005 – ενώ εμποδίζει τα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.

Ο Αναστασιάδης πρότεινε επίσης πολλά μη αποκαλυπτικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης για τη «δημιουργία του κατάλληλου κλίματος» για διαπραγματεύσεις. Αλλά προειδοποίησε επίσης για τις «μονομερείς ενέργειες» της Τουρκίας που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις.

Τα ερευνητικά σκάφη της Τουρκίας – συνοδεύονται από πολεμικά πλοία – συνεχίζουν να αναζητούν υδρογονάνθρακες σε ύδατα όπου η Κύπρος διεκδικεί αποκλειστικά οικονομικά δικαιώματα. Η Τουρκία επιμένει ότι ενεργεί στο πλαίσιο των νομικά παραχωρημένων δικαιωμάτων της για την προστασία των συμφερόντων της και των Τουρκοκυπρίων.

Η κυπριακή κυβέρνηση λέει ότι η Τουρκία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και βλάπτει την επανάληψη των ειρηνευτικών συνομιλιών, αλλά ο Αναστασιάδης είναι πρόθυμος να καθίσει ξανά.

Οι δύο πλευρές διεξάγουν πάντα τις συνομιλίες τους κρυφά, διατηρώντας απόρρητους από τους πολίτες και των δύο πλευρών πληροφορίες που θα επηρέαζαν ουσιαστικά τη ζωή τους και θα δημοσιοποιούσαν μόνο ασαφείς διπλωματικές δηλώσεις.

(Το υλικό από το Associated Press χρησιμοποιήθηκε σε αυτήν την έκθεση)

.Source