Σε ποιο έτος πραγματοποιήθηκε η Κυπριακή Ειρηνευτική Επιχείρηση; Τι είναι η Κυπριακή Ειρηνευτική Επιχείρηση, ποιος είναι ο κωδικός πρόσβασης και ποια είναι τα αποτελέσματά της;

Η σειρά Once Upon a Time in Cyprus, η οποία αφηγείται τις εμπειρίες των Τούρκων που ζουν στην Κύπρο, αύξησε την έρευνα της Κυπριακής Ειρηνευτικής Επιχείρησης. Σε ποιο έτος πραγματοποιήθηκε η Κυπριακή Ειρηνευτική Επιχείρηση; Τι είναι η Κυπριακή Ειρηνευτική Επιχείρηση, ποιος είναι ο κωδικός πρόσβασης και ποια είναι τα αποτελέσματά της;

Η ΕΙΡΗΝΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ, ΤΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ;

Κυπριακή Επιχείρηση, με την κωδική ονομασία TSK: “Atilla Operation”, η στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου 1974 υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Bülent Ecevit. Το πρώτο σκέλος της επιχείρησης οργανώθηκε μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 με την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης. Η δεύτερη επιχείρηση που ξεκίνησε στις 14 Αυγούστου είχε ως αποτέλεσμα τον τουρκικό έλεγχο του 37% του νησιού, συμπεριλαμβανομένης της Βόρειας Λευκωσίας. 140 χιλιάδες έως 200 χιλιάδες Έλληνες μετανάστευσαν από το βόρειο τμήμα του νησιού, 42 χιλιάδες έως 65 χιλιάδες Τούρκοι από το νότο του νησιού.

Η Δημοκρατία της Τουρκίας υποστηρίζει ότι οι επιχειρήσεις της Συνθήκης της Ζυρίχης και του Λονδίνου πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με το άρθρο 4. Ωστόσο, τα Ηνωμένα Έθνη και το Συμβούλιο της Ευρώπης θεωρούν αυτήν την επιχείρηση ως επάγγελμα.

Στις 20 Ιουλίου 1974, στο ψήφισμα 353 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, «Τα Ηνωμένα Έθνη ανησυχούν σοβαρά επειδή δημιουργεί ένα περιβάλλον που δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο για τη διεθνή ασφάλεια και ειρήνη και είναι επιρρεπές σε εξαιρετική αγανάκτηση στην περιοχή … η επέμβαση πρέπει να σταματήσει αμέσως. ” Δήλωσε ότι ήταν εναντίον της επιχείρησης και ζήτησε κατάπαυση του πυρός. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών περιέγραψε την κατάσταση ως «κατοχή» στο ψήφισμά του 550 στις 11 Μαΐου 1984.

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης δήλωσε στο ψήφισμά του 573 της 29ης Ιουλίου 1974 ότι η πρώτη επιχείρηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο διεθνών συμφωνιών. Είναι πιθανό η πρώτη επιχείρηση να θεωρηθεί ως νομική παρέμβαση στο πλαίσιο των συνθηκών. Ωστόσο, η δεύτερη λειτουργία που παρέχει έλεγχο σε μια συγκεκριμένη περιοχή δεν εξετάζεται στο πλαίσιο αυτό. Οι περισσότερες από τις αποφάσεις του διεθνούς ιδρύματος ορίζουν την κατάσταση ως «παράνομη εισβολή».

ΠΩΣ ΠΟΛΛΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ ΒΟΥΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΥΠΡΟΥ;

Στο τέλος της Κυπριακής Ειρηνευτικής Επιχείρησης, οι απώλειες των μερών ήταν οι εξής: 415 Στρατός, 65 Ναυτικό, 5 Αεροπορικό, 13 Χωροφυλακή έδωσαν συνολικά 498 μάρτυρες και 1.200 τραυματίες από τις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Η τουρκοκυπριακή πλευρά, από την άλλη πλευρά, 70 mujahid νεκροί, 270 πολίτες νεκροί και 1.000 τραυματίες. Οι Τουρκοκύπριοι γενικά έδωσαν 1672 μάρτυρες και χιλιάδες τραυματίες. Έλληνες και Έλληνες έδωσαν 4 χιλιάδες νεκρούς και 12 χιλιάδες τραυματίες.

Παρά την έξοδο από τον πόλεμο, οι ειρηνευτές του ΟΗΕ υπέστησαν επίσης απώλειες: 3 Αυστριακοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, 24 Αυστριακοί, 17 Φινλανδοί, 4 Βρετανοί και 3 Καναδοί στρατιώτες τραυματίστηκαν επίσης.

Η Τουρκική Ομοσπονδιακή Πολιτεία της Κύπρου ιδρύθηκε το 1975 και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου ιδρύθηκε στις 15 Νοεμβρίου 1983.

Μπορείτε επίσης να κοιτάξετε

Source