Σημαντική αύξηση των κυρώσεων για τη βία κατά των γυναικών στην Ολομέλεια

Βία κατά των γυναικών զգալի Σημαντική αύξηση των κυρώσεων για την ενδοοικογενειακή βία διασφαλίζεται από το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο θα τεθεί σε ψηφοφορία στην ολομέλεια του κοινοβουλίου στην επόμενη σύνοδό του.

Λήψη ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ CYPRUS ΕΔΩ Android Για Android և ΕΔΩ για iOS

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης 14 χρόνια φυλάκισης για αντίποινα πορνογραφίας, ένα έγκλημα που δεν υπήρχε μέχρι τώρα.

Στη δήλωσή της μετά την κοινή συνεδρίαση των Νομικών Επιτροπών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Μαριέλα Αριστείδου, δήλωσε ότι σήμερα, μετά από τέσσερις κοινές συνεδριάσεις της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η συζήτηση του νομοσχεδίου για τη βία κατά των γυναικών και η ενδοοικογενειακή βία τελείωσε. Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σημείωσε ότι αυτό ισχύει για όλες τις μορφές βίας κατά των γυναικών, ενώ έχουν προστεθεί δύο νέες μορφές βίας: ψυχολογική και οικονομική.

Η κ. Αριστείδου δήλωσε ότι αποφασίστηκε να αυξηθούν οι ποινές για ψυχολογική και σεξουαλική παρενόχληση σε φυλάκιση τριών ετών ή πρόστιμο μικρότερο από 10.000 ευρώ ή και τα δύο. Επιπλέον, είπε, προστέθηκε η αντίποινη πορνογραφία, η οποία περιλαμβάνει τη διανομή πορνογραφικού ή σεξουαλικού υλικού, έως και 14 χρόνια φυλάκισης.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ σημείωσε ότι το κόμμα του πιστεύει ότι το νομοσχέδιο είναι πολύ σημαντικό καθώς εκσυγχρονίζει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας.

Όσον αφορά το σχέδιο νόμου για την ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών στην επαγγελματική κατάρτιση, είπε ότι ο στόχος της πρότασης ήταν η δημιουργία κώδικα συμπεριφοράς στο χώρο εργασίας με ελάχιστο περιεχόμενο. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Κώδικας θα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των εργοδοτών, είναι ένα προστατευτικό δίκτυο για κάθε εργαζόμενο που γνωρίζει τα δικαιώματά του.

Αναφερόμενος στις ποινές που επιβλήθηκαν για παρενόχληση ή σεξουαλική παρενόχληση, η κα Αριστείδου είπε ότι αυξάνονται από 4.000 ευρώ ή 6 μήνες φυλάκιση σε πρόστιμο 10.000 ευρώ ή τρία χρόνια φυλάκισης. Αυτή η αύξηση, πρόσθεσε, θα αποτρέψει, αλλά θα συμβάλει καταπιεστικά στην επίλυση τέτοιων περιστατικών, που είναι ο κύριος στόχος αυτής της αλλαγής.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον ίδιο, οι κυρώσεις αυξάνονται από 3 μήνες σε 6 μήνες, ενώ ο επικεφαλής επιθεωρητής ή ο επιθεωρητής εκτελεί τα καθήκοντά του στη φυλακή ή πρόστιμο από 3 χιλιάδες σε 10 χιλιάδες ευρώ.

Ερωτηθείς για τις υψηλές ποινές για το έγκλημα της εκδίκησης πορνογραφίας, είπε ότι το ζήτημα δεν ήταν σαφές, συμπεριλήφθηκε στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα με τον ίδιο, η σχετική παράγραφος δεν υπήρχε πριν, ήταν πρόταση του ΑΚΕΛ – είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα όταν ένας άντρας εκβιάζει ή απειλεί να στείλει τέτοια υλικά σε μια γυναίκα. Γι ‘αυτό, είπε, το πρόστιμο είναι τόσο υψηλό.

Ερωτηθείς εάν αυτή η διάταξη ισχύει για εκδίκηση πορνογραφίας εναντίον ανδρών, η κα Αριστείδου είπε ότι ο ειδικός νόμος ισχύει για τις γυναίκες, ενώ υπάρχει ειδική νομοθεσία για τη βία κατά των ανδρών, η οποία ισχύει για αυτές.

Πηγή: KYPE

Source