Σοκαριστική έρευνα Guardian. Κάθε μέρα 17 … |: Δημοσιογράφος Κύπρος

Τουλάχιστον 18.000 συνοδευόμενα παιδιά μεταναστών έχουν εξαφανιστεί μετά την άφιξή τους σε ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Γερμανίας.

Μια έρευνα που διενήργησε ο Guardian team στην ομάδα διεθνούς δημοσιογραφίας στο Lost in Europe αποκάλυψε ότι στην Ευρώπη από τον Ιανουάριο του 2018 έως το 2020.

Μόνο το 2020, 5.768 παιδιά εξαφανίστηκαν από 13 ευρωπαϊκές χώρες.

Τα περισσότερα από τα παιδιά που εξαφανίστηκαν σε τρία χρόνια έφτασαν στην Ευρώπη από το Μαρόκο, αλλά και από την Αλγερία, την Ερυθραία, τη Γουινέα και το Αφγανιστάν. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το 90% ήταν αγόρια και ένα στα έξι ήταν κάτω των 15 ετών.

Μια έρευνα για τους αγνοούμενους ανηλίκους χωρίς παιδιά και από τις 27 χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Νορβηγίας, της Μολδαβίας, της Ελβετίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, διαπίστωσε ότι οι διαθέσιμες πληροφορίες είναι συχνά ασυνεπείς ή λείπουν, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανός ο πραγματικός αριθμός αγνοουμένων παιδιών. να είσαι πολύ υψηλότερος.

Η Ισπανία, το Βέλγιο και η Φινλανδία παρείχαν δεδομένα μόνο μέχρι το τέλος του 2019. Δανία, Γαλλία և Η Βρετανία δεν είχε καν στοιχεία για αγνοούμενα παιδιά.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημιουργούν ερωτήματα σχετικά με το εάν οι ευρωπαϊκές χώρες ενδιαφέρονται πραγματικά για την προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων μεταναστών.

“Ο μεγάλος αριθμός παιδιών που λείπουν είναι ένα σύμπτωμα δυσλειτουργίας του συστήματος προστασίας των παιδιών”, είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ασυνόδευτα παιδιά ανήκουν σε μετανάστες, οι οποίοι είναι πιο ευάλωτοι στη βία, την εκμετάλλευση και την εμπορία ανθρώπων. “Οι εγκληματικές οργανώσεις στοχεύουν όλο και περισσότερο παιδιά μεταναστών”, δήλωσε ο Τοσκάνο. “Ειδικά συνοδούς, πολλοί από τους οποίους είναι θύματα εργασίας, σεξουαλικής εκμετάλλευσης, καταναγκαστικής εργασίας ή εμπορίας ανθρώπων”.

Τον Μάρτιο του 2019, ο Guardian և Lost in Europe διαπίστωσε ότι τουλάχιστον 60 παιδιά βιετναμέζικης καταγωγής είχαν εξαφανιστεί από δανικά ιδρύματα. Οι δανικές αρχές υποπτεύονται ότι τα παιδιά πουλήθηκαν, μετακόμισαν στη Βρετανία για να εργαστούν σε φυτείες κάνναβης και σε κέντρα φροντίδας νυχιών.

Ο Herman Bolhar, εθνικός εισηγητής της Δανίας για την εμπορία ανθρώπων, δήλωσε ότι η μελέτη έδειξε επείγουσα ανάγκη συνεργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση των αιτίων της εξαφάνισης των παιδιών χιλιάδων συνοδευτικών μεταναστών. «Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε αυτά τα παιδιά», είπε. “Αξίζουν την προστασία μας.”

Παρόλο που σχεδόν όλες οι χώρες που ρωτήθηκαν έχουν λεπτομερείς διαδικασίες για την καταπολέμηση της εξαφάνισης ασυνόδευτων ανηλίκων, είναι πρακτικά αναποτελεσματικές, σύμφωνα με έκθεση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2020. Τα προβλήματα που εντοπίζονται από το δίκτυο περιλαμβάνουν επαρκή κινητοποίηση σε περίπτωση ανεπαρκούς συνεργασίας μεταξύ των υπηρεσιών εξαφάνισης, αστυνομίας, καταφυγίου ή προστασίας των παιδιών.

“Υπάρχουν πολύ λίγα στοιχεία για τους αγνοούμενους νέους μετανάστες”, δήλωσε η Τοσκάνη στο Guardian. Η επιχείρηση είναι σχεδόν μηδενική. “

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για την εξαφάνιση των συνοδευτικών ατόμων, συνέχισε η Τοσκάνη, όπως “μακροχρόνιες, χωρίς εμπόδια διαδικασίες ασύλου ή οικογενειακής επανένωσης”. Επιπλέον, πολλά παιδιά κρατήθηκαν σε υποβαθμισμένα ιδρύματα, συχνά χωρίς πρόσβαση στην εκπαίδευση, πρόσθεσε. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο τελευταίος είναι ένας γενικός κανόνας στη χώρα μας, ειδικά για τα παιδιά προσφύγων που βρίσκονται σε καταυλισμούς νησιών.

Ένας εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε στον Guardian ότι «υπάρχει βαθιά ανησυχία για τα αγνοούμενα παιδιά», προσθέτοντας ότι τα κράτη μέλη πρέπει να «λάβουν μέτρα για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της εξαφάνισης παιδιών μεταναστών στην Ευρώπη».

Πηγή: In.gr

Source