Σπάζοντας: Το αλβανικό λιμάνι τροφοδοτεί τη Συρία με υγραέριο παρά τις κυρώσεις – Έξοδος

Εντοπίστηκαν τα δεξαμενόπλοια υγρού πετρελαίου να ταξιδεύουν μεταξύ του λιμένα Porto Romano στην Αλβανία και του λιμένα Baniyas στη Συρία. Υπάρχουν επί του παρόντος ορισμένες κυρώσεις, από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, που απαγορεύουν την προμήθεια καυσίμων και άλλων ενεργειακών προϊόντων στη Συρία.

Ένα από τα πλοία που ταξιδεύει επανειλημμένα μεταξύ των δύο προορισμών ήταν ναυλωμένο από την αλβανική εταιρεία AV International Group, που ανήκει στον ιδιοκτήτη του Porto Romano, Pirro Bare.

Η ιστορία ξεκινά με ένα δεξαμενόπλοιο LPG που ονομάζεται Melody (IMO 8800298). Αυτό το σκάφος έχει εντοπιστεί μόλις στις 13 Δεκεμβρίου στο Πόρτο Ρομάνο και βρίσκεται πλέον στα ανοικτά της Κύπρου, με προορισμό τη Συρία. Το πλοίο έχει χωρητικότητα 3946 κυβικών μέτρων υγραερίου και ανεφοδιάζει στην Αλβανία πριν κατευθυνθεί προς το λιμάνι της Μπανιάς.

Αλλά δεν καλούσε πάντα τη Μελωδία. Το 2015, ονομάστηκε Blue Way και της επιβλήθηκαν κυρώσεις από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Το πλοίο ανήκε σε μια τουρκική εταιρεία που ονομάζεται Milenyum Energy SA. Πολλοί Τούρκοι υπήκοοι που συνδέονται με την εταιρεία, η οποία είναι επίσης γνωστή ως Milenyum Denizcilik Gemi, τιμωρήθηκαν επίσης.

Ο λόγος που δόθηκε για τις κυρώσεις ήταν ότι ήταν υπεύθυνοι για την παροχή ενεργειακών προϊόντων στο καθεστώς Άσαντ, για να συνεχίσουν να τροφοδοτούν τον πόλεμο στη Συρία. Σημείωσε ότι η εταιρεία θα μπορούσε να ήταν μια πρώτη εταιρεία που το καθεστώς χρησιμοποιούσε για να αποφύγει εσκεμμένα τις κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Το Υπουργείο Οικονομικών σημείωσε:

«Τα τελευταία χρόνια, ο Milenyum ανταποκρίθηκε στις ενεργειακές ανάγκες του συριακού καθεστώτος κανονίζοντας τακτικά την αποστολή προϊόντων, όπως υγροποιημένο αέριο πετρελαίου (LPG) και βενζίνη στο λιμάνι Baniyas που ελέγχεται από τη Συριακή κυβέρνηση, πιθανότατα για το SYTROL ή άλλες συριακές κυβερνητικές οντότητες “

Ωστόσο, παρά τις κυρώσεις που του επιβλήθηκαν, το πλοίο συνεχίζει να λειτουργεί με το νέο του όνομα, Melody, μεταξύ του Πόρτο Ρομάνο και του Μπανιά. Οι δορυφορικές εικόνες τοποθετούν το πλοίο τόσο στο Πόρτο Ρομάνο όσο και στα ανοικτά των ακτών της Μπανιάς μόλις αυτόν τον μήνα. Αυτή η πληροφορία αποκαλύφθηκε μέσω έρευνας από τον Noam Raydan, ο οποίος παρακολουθούσε το δεξαμενόπλοιο για αρκετούς μήνες.

Τώρα ανήκει σε αυτό που φαίνεται να είναι μια εταιρεία με κέλυφος που ονομάζεται NFS Shipping Inc, μια εταιρεία εγγεγραμμένη στο Saint Kitts και Nevis. Το όνομά της έχει αλλάξει τρεις φορές από το 2015 και άλλαξε τη σημαία της τρεις φορές επίσης μεταξύ Μογγολίας, Τανζανίας και Κομορών – όλα τα αδίστακτα κράτη για ναυτικές σημαίες.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι το δεξαμενόπλοιο απενεργοποίησε τον αναμεταδότη AIS από τις ακτές της Κύπρου, ένα σημάδι ότι δεν ήθελε να είναι γνωστός ο συριακός προορισμός του. Γνωστός ως “θα σκοτεινω “, δεν είναι μόνο μια κόκκινη σημαία, αλλά θεωρείται παραβίαση των απαιτήσεων του κράτους σημαίας και της SOLAS. Σε αυτή τη συγκεκριμένη περίσταση, είχε αναχωρήσει από το Πόρτο Ρομάνο στις 16 Νοεμβρίου.

Αλλά το Melody δεν είναι το μόνο δεξαμενόπλοιο που ταξιδεύει μεταξύ Αλβανίας και Συρίας. Το Jaguar S (IMO 9175169) εντοπίστηκε επίσης από τον Raydan που ταξιδεύει μεταξύ του Πόρτο Ρομάνο και του Μπάνιια μόλις τον Ιούνιο του 2020. Σύμφωνα με το TankerTrackers.com, πήρε καύσιμα στο Romano στις 15 Μαΐου και έφτασε στη Συρία ένα μήνα αργότερα. Και πάλι, το πλοίο φαίνεται να απενεργοποίησε το σύστημα AIS πριν από την αγκύρωση στην Τουρκία.

Jaguar S στα ανοικτά της Συρίας τον Ιούνιο του 2020
Jaguar S στα ανοικτά της Συρίας τον Ιούνιο του 2020

Τον Απρίλιο του 2019, το Jaguar S ναυλώθηκε από εταιρεία που ανήκει στην Pirro Bare, ο ιδιοκτήτης του Πόρτο Ρομάνο. Σύμφωνα με ένα λίστα κράτησης που δημοσιεύθηκε από το Μνημόνιο Συνεργασίας του Παρισιού, το Jaguar S ναυλώθηκε από την AV International Group SH.A, με έδρα το Romano και ανήκε από τον Bare. Η εταιρεία ήταν παλαιότερα γνωστή ως A & V-Gas Sh.a που ήταν έμπορος υγραερίου.

Το γυμνό είναι επίσης ο ιδιοκτήτης του λιμένα του Πόρτο Ρομάνο

Όσον αφορά το ποιος κατέχει την Jaguar S, αυτή τη στιγμή ανήκει στην Jaguar Shipping Ltd και ο διευθυντής είναι μια εταιρεία που ονομάζεται Dry Denizcilik Ve Gemi Islet. Η έξοδος δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει εάν ήταν πράγματι οι ίδιοι ιδιοκτήτες με εκείνους του Milenyum Denizcilik Gemi.

Συνοπτικά, φαίνεται ότι υπάρχουν πλοία που ταξιδεύουν μεταξύ του λιμανιού Porto Romano της Αλβανίας και του λιμανιού Baniyas της Συρίας. Πρόκειται για πλοία υγραερίου που ανήκουν σε δίκτυο εταιρειών και είναι νηολογημένα σε σημαίες κρατών. Επιπλέον, τουλάχιστον ένας από αυτούς είχε επιβάλει κυρώσεις στις ΗΠΑ για την παροχή ενέργειας στο καθεστώς του Άσαντ. Ένα από τα πλοία, το Jaguar S, που ανήκει σε μια εταιρεία με παρόμοιο όνομα με την επιβεβλημένη οντότητα που είχε την Melody, ναυλώθηκε από μια αλβανική εταιρεία, που ανήκει στην Pirro Bare και κατέχει επίσης το λιμάνι του Porto Romano.

Source