Στεγαστική κρίση: Σχεδόν το 70% των Ιρλανδών που ζουν σε σπίτια που είναι «πολύ μεγάλα»

Επτά στα 10 άτομα στην Ιρλανδία ζουν σε σπίτια που είναι πολύ μεγάλα για τις ανάγκες των νοικοκυριών τους.

Αυτό είναι σύμφωνα νέα στοιχεία της Eurostat, που δείχνουν ότι η Ιρλανδία (69,6%) είχε το τρίτο υψηλότερο ποσοστό ατόμων που ζούσαν σε κατεχόμενες κατοικίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2019.

Μόνο η Μάλτα (72,6%) και η Κύπρος (70,5%) είχαν υψηλότερα ποσοστά.

Η Ιρλανδία είχε επίσης το δεύτερο χαμηλότερο μερίδιο (3,2%) των ανθρώπων που ζουν σε υπερπληθυσμένα νοικοκυριά.

Στην Ισπανία (55,4%), το Λουξεμβούργο (54,0%), το Βέλγιο (53,9%) και τις Κάτω Χώρες (53,4%) περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού ζούσαν σε κατοικίες που θεωρούνταν πολύ μεγάλες.

Αντιθέτως, λιγότερο από το 15% του πληθυσμού ζούσε σε κατοικίες που θεωρούνταν πολύ μεγάλες στη Ρουμανία (7,7%), στη Λετονία (9,6%), στην Ελλάδα (10,7%), στη Βουλγαρία (11,5%), στην Κροατία (12,0%), Σλοβακία (14,0%) και Ιταλία (14,2%).

Σχεδόν κάθε τρίτο άτομο (32,7%) στην ΕΕ ζει σε κατεχόμενες κατοικίες.

Η πρώην TD και γερουσιαστής Mary O’Rourke είπε ότι ενώ το οικογενειακό της σπίτι είναι μεγάλο, δεν έχει πουθενά αλλού.

Είπε στον σκληρό ώμο: “Δεν έχω την ιδέα να μετακομίζω … Δεν θεωρώ το σπίτι μου τεράστιο και πού θα ζήσω;

“Δεν υπάρχει λόγος για” αν όλοι παραιτούσαν οικειοθελώς το σπίτι τους, πού θα πας να ζήσεις; “

“Αυτή η άμορφη μελέτη θα προσφέρει όμορφα διαμερίσματα σε μια υπέροχη τοποθεσία;”

Παρόλο που παραδέχεται ότι το σπίτι της οικογένειάς της είναι πολύ μεγάλο για αυτήν – “ιδιαίτερα τώρα στο κλείδωμα, περιπλανώμαι από δωμάτιο σε δωμάτιο – αλλά δεν έχω ιδέα να το αφήσω”.

“Δεν έχω καμία πρόθεση να ζήσω πάνω από οποιοδήποτε είδος boulangerie ή οτιδήποτε άλλο: Σκοπεύω να μείνω σε ένα μικρό μπανγκαλόου σε έναν προαστιακό δρόμο στην πόλη Athlone – και εδώ μένω”.

Ερωτηθείς για την ιδέα των χωριών συνταξιοδότησης – όπως εκείνων στις ΗΠΑ – η κ. O’Rourke είπε: “Καθώς μιλάτε το αίμα μου αυξάνεται.

“Η ιδέα ότι θα μεταφερθείτε σε ένα χωριό / σπίτι συνταξιοδότησης [and] απλά γνωρίστε τους ανθρώπους της ηλικίας σας όλη την ώρα … αυτό θα ήταν κόλαση και δυστυχία.

“Κερδίζουμε μιλώντας σε κάθε είδους κόσμο”.

«Πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των ακινήτων»

Ενώ ο Edgar Morgenroth, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου, δήλωσε ότι υπάρχει μόνο μία λύση.

“Ο αριθμός των ιδιοτήτων είναι αυτό που έχει σημασία, και απλά παίζοντας μουσικές καρέκλες δεν πρόκειται να πάρουμε πια.

“Έτσι, η στεγαστική κρίση δεν πρόκειται να λυθεί από μερικούς ανθρώπους που μετακινούνται σε ελαφρώς διαφορετικά καταλύματα – αυτό δεν πρόκειται πραγματικά να συμβεί.

“Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να χτίσουμε και πρέπει να χτίσουμε στα σωστά μέρη το σωστό είδος διαμονής.

“Και αυτή είναι η μόνη λύση στην οικιστική μας κρίση: πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των ακινήτων”.

Πρόσθεσε: “Νομίζω ότι ένα από τα εντυπωσιακά αποτελέσματα επίσης σε αυτήν την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι περίπου το 90% των ανθρώπων ζουν σε ένα σπίτι – και αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ”.

“Τα σπίτια από τη φύση τους είναι λίγο μεγαλύτερα, οπότε μάλλον δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το μερίδιο του πληθυσμού που ζει σε λίγο πολύ μεγάλο κατάλυμα για το μέγεθος της οικογένειας είναι υψηλότερο στην Ιρλανδία”.

Αλλά είπε ότι αυτό που δεν περιλαμβάνεται στην έκθεση είναι από το πόσο μεγάλα είναι τα σπίτια και ποιος πραγματικά ζει σε αυτά.

«Συχνά, βρίσκετε ότι οι εργαζόμενες οικογένειες με παιδιά, έχουν ένα εφεδρικό δωμάτιο – ένα εφεδρικό δωμάτιο που πιθανότατα χρησιμοποιείται αυτήν τη στιγμή όταν εργάζονται [from] Σπίτι”.

“Επομένως δεν είναι ακριβώς σαφές πόσο αχρησιμοποίητος είναι αυτός ο χώρος”.

Σχεδόν το 70% των Ιρλανδών που ζουν σε σπίτια που είναι «πολύ μεγάλα»

00:00:00 / 00:00:00

Κύρια εικόνα από τον TuendeBede από το Pixabay

Source