Στην κοινή εκδήλωση της EUL – INTBAU ’14. Γοτθικά θρησκευτικά κτίρια του 21ου αιώνα

Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Lefke (LAÜ) Σχολή Αρχιτεκτονικής και Διεθνούς Ένωσης Παραδοσιακών Κτιρίων, Αρχιτεκτονικής και Πολεοδομίας, INTABU – Κύπρος, “INTBAU Cyprus-LAÜ Η πρώτη παρουσίαση της κοινής εκδήλωσης «Σεμινάριο Πολιτιστικής Κληρονομιάς» πραγματοποιήθηκε στην ηλεκτρονική πλατφόρμα από τις 14:00 έως τις 15:00 τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020.

Το σεμινάριο διοργανώθηκε από τον Πολιτικό Μηχανικό Cem Taneri, ειδικό εμπειρογνωμόνων. LAÜ φιλοξενείται από το Microsoft Teams.

LAÜ Πρύτανης της Σχολής Αρχιτεκτονικής Καθ. Δρ. Μετά την εναρκτήρια ομιλία του Lerzan Aras, ολοκληρώθηκε η παρουσίαση του Cem Taneri με τίτλο «Γοτθικές θρησκευτικές δομές του 14ου αιώνα στη Βόρεια Κύπρο: Μέτρα και δομικές παρεμβάσεις κατά των σεισμών σε όλη την ιστορία» ολοκληρώθηκε με την έντονη συμμετοχή μαθητών.

Στην παρουσίαση, τα μέτρα και οι ενισχύσεις που ελήφθησαν κατά του σεισμού επεξηγήθηκαν σε 7 γοτθικά θρησκευτικά κτίρια που επιλέχθηκαν από μοναστήρια, καθεδρικούς ναούς και εκκλησίες για να διασφαλιστεί ότι οι κατασκευές επέζησαν μέχρι σήμερα.

Οι σεισμοί που έχουν συμβεί καθ ‘όλη τη διάρκεια της ιστορίας στην Κύπρο, οι ζημιές που προκλήθηκαν από σεισμούς και οι ερευνητικές μέθοδοι που πραγματοποιήθηκαν για τη λήψη αυτών των δεδομένων ήταν από τα εξέχοντα θέματα.

Εκτός από την ιστορική έρευνα που χρησιμοποιήθηκε για τον προσδιορισμό δεδομένων, δόθηκε προσοχή στην εφαρμογή μη καταστροφικής μεθόδου διάγνωσης για τη λήψη πιο αποτελεσματικών δεδομένων.

Ο Taneri εξήγησε τις μεθόδους ραντάρ που διεισδύουν στο έδαφος (YNR) και τις υπέρυθρες θερμογραφίες που χρησιμοποιούνται στην έρευνά του σε επιλεγμένες δομές.

Στο τέλος της εκδήλωσης, τα μέλη της σχολής οργάνωσης εκδήλωσης Asst Ανάδοχος Δρ. Makbule Oktay και Asst. Ανάδοχος Δρ. Nilay Bilsel και καθηγητής Δρ. Lerzan Aras, λόγω της συμμετοχής του στο Cem Taneri και των πολύτιμων πληροφοριών που διαβίβασε, καθηγητής Δρ. Ευχαρίστησε τον Özgür Dinçyürek για τη συνεργασία και την υποστήριξή του.

Η δεύτερη παρουσίαση της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί στις 4 Ιανουαρίου 2021, μεταξύ 14:00 και 15:00, online μέσω της Microsoft Teams με την παρουσίαση του Master Architect Protection Expert Özge Özbekoğlu.

.Source