Στην περιοχή του Ideal, ανοίγεται ο δρόμος για την κίνηση των κολώνων υψηλής τάσης

Ο δρόμος είναι ανοιχτός για την κίνηση πόλων υψηλής τάσης EAC που βρίσκονται στην περιοχή του Δήμου Idali. Αυτό ανακοινώθηκε στον ΚΥΠΕ από τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος Γιώργος Ορχ Λουκαΐδης.

Λήψη ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΥΠΡΟΥ. ΕΔΩ Android Για Android և ΕΔΩ για iOS

Ταυτόχρονα, ο κ. Λουκαΐδης είπε ότι το Υπουργείο Άμυνας, με επιστολή της 13ης Απριλίου 2021, είχε αφαιρέσει τις επιφυλάξεις που είχε κάνει για τη μετεγκατάσταση των στηλών.

Σε δήλωση, μετά την επίσκεψη της Επιτροπής στο δήμο Idali, όπου ενημερώθηκε για τα προβλήματα στην περιοχή από στήλες της ΑΗΚ στην περιοχή, καθώς και για τους λόγους της καθυστέρησής τους, ο κ. Λουκαίδης δήλωσε ότι η Επιτροπή Περιβάλλοντος είχε επισκεφθεί τον ιστότοπο “είδε ζωντανή την απαράδεκτη κατάσταση. “” Μέσω πύργων υψηλής τάσης, σπίτια σε κατοικημένες περιοχές, τα οποία δημιουργεί “, είπε,” θέτει απειλές για τη δημόσια υγεία, αλλά ταυτόχρονα μολύνει σοβαρά την οπτική και ηχητική. “

Ο κ. Λουκαίδης είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής “αποδείχθηκε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα στην αποσυναρμολόγηση των στηλών, στην προώθηση της μετεγκατάστασης”, προσθέτοντας ότι “η νέα εγκατάσταση των στηλών θα περάσει κυρίως από τη νεκρή ζώνη” , ενώ ένα μικρό μέρος, τουλάχιστον θα περάσει από γεωργικές εκτάσεις. “

“Θα αποφασιστεί από το 2018, αλλά το Υπουργείο Άμυνας έθεσε ορισμένα εμπόδια, τα οποία υποτίθεται ότι θα έπρεπε να έρθει στην Επιτροπή σήμερα με επιστολή της 13ης Απριλίου 2021, για να αφαιρέσει τις επιφυλάξεις του”, πρόσθεσε.

Σημείωσε ότι αρχικά το Υπουργείο Άμυνας είχε μια θετική στάση, αλλά τότε “πιστεύω ότι μετά τις επεμβάσεις, για κάποιο λόγο, βρέθηκε μια δικαιολογία που εξακολουθούσε να εμποδίζει την κίνηση των στηλών”.

Ο κ. Λουκαΐδης είπε ότι λόγω της προγραμματισμένης συζήτησης του θέματος στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, “νομίζω ότι το Υπουργείο Άμυνας έπρεπε να καταργήσει τη φιλόδοξη αντίρρησή του μέχρι στιγμής, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη μετεγκατάσταση πύργων υψηλής τάσης της ΑΗΚ”.

Πρόθεση της ΑΗΚ είναι να ανακοινώσει αμέσως τις προσφορές, όπως και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος της επιτροπής είπε επίσης ότι για κάποιο λόγο δεν μπορούσε να εξηγήσει ότι “η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (CERA) ήθελε να συνεχίσει τη συζήτηση για να ξεκινήσει υπόγεια από την αρχή”, προσθέτοντας ότι η υπόγεια προστασία προσφέρεται από το Υπουργείο Άμυνας και ο δήμαρχος του Idali.

“Σε απάντηση σε αυτό, η ΑΗΚ δήλωσε ότι εκτός από το γεγονός ότι χρειάζονται άλλα πέντε έως δέκα χρόνια πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία, έχει ήδη εξεταστεί και επιβεβαιωθεί ότι δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί για τεχνικούς λόγους και λόγους ασφαλείας, οι οποίοι έχουν εξήγησε στην Επιτροπή “, πρόσθεσε.

“Ελπίζω ότι δεν θα βρεθεί νέο πρόσχημα που να εμποδίζει την κίνηση των στηλών”, είπε, προσθέτοντας ότι “εάν επεκτείνουμε ξανά τον χώρο διαβίωσης σε αυτό το μικρό τμήμα της πληγείσας γεωργικής ζώνης, θα βρεθεί αυτός ο δρόμος.” επανεξέταση της τοποθέτησης των πυλώνων, όπως γίνεται σε αυτήν την περίπτωση, έτσι ώστε κανείς να μην είναι θύμα στο μέλλον. “

Τέλος, ο κ. Λουκαΐδης είπε ότι αυτό που χρειάζεται επειγόντως είναι η άμεση μετακίνηση των στηλών, έτσι ώστε οι κάτοικοι της περιοχής να μην εκτίθενται πλέον στις στήλες πάνω από τις στήλες κοντά στα σπίτια τους.

Πηγή: KYPE

Source