Στο Κοινό Δελτίο Τύπου των EMU-SEN, KTÖS και KTOEÖS, είπε, «Ο διορισμός στο Πανεπιστήμιο Boğaziçi είναι πρύτανης ντροπής».

Το Πανεπιστήμιο Boğaziçi έχει διατηρήσει την ποιότητά του, το υψηλότερο επίπεδο στις βαθμολογίες και τη φήμη του μέχρι σήμερα. Ένας από τους κύριους λόγους για αυτό ήταν ότι είχε την ευκαιρία να επιλέξει ο ίδιος τους διευθυντές του. Οι απαιτήσεις του μεταβαλλόμενου κόσμου μπορούν να ικανοποιηθούν μόνο κάνοντας την εσωτερική δυναμική όσο το δυνατόν πιο ενδιαφερόμενους. Δεν είναι δυνατόν για ένα πανεπιστήμιο να διατηρήσει την ποιότητά του ή να διατηρήσει τη σύγχρονη, δημοκρατική του δομή αγνοώντας τους ακαδημαϊκούς και τη βούλησή τους. Όλες οι σεβαστές διεθνείς συνθήκες, συμβάσεις και αρχές βασίζονται στο γεγονός ότι η αυτοδιοίκηση των πανεπιστημίων είναι η βάση της ακαδημαϊκής ελευθερίας. Εάν δεν υπάρχει ακαδημαϊκή ελευθερία, δεν υπάρχει επιστήμη.

Η Τουρκία το 2016 στο πλαίσιο διατάξεων έκτακτης ανάγκης που δόθηκαν στον πρύτανη του πανεπιστημίου για διορισμό του Προέδρου, αφού το τέλος αυτής της εξουσίας από κράτος νόμου έκτακτης ανάγκης έχει γίνει συνηθισμένο. Έτσι, ο ρόλος των πανεπιστημίων στην εκλογή των πρυτάνεων σχεδόν εξαλείφθηκε. Το “Qayyim rector” περιγράφεται ότι υπονομεύει την αξιοπιστία της Τουρκίας, αυτές οι εφαρμογές, πολυφωνικά πανεπιστήμια, επισκιάζονται από ελεύθερη και αυτόνομη δομή. Προηγουμένως, ένας από τους τρεις υποψηφίους που έλαβε τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές στα πανεπιστήμια διορίστηκε από τον πρόεδρο. Ωστόσο, το ραντεβού με τον μικρότερο αριθμό ψήφων από τους 3 υποψηφίους έχει επίσης παρατηρηθεί στο παρελθόν. Με άλλα λόγια, η εφαρμογή έχει μετατραπεί από μια εντελώς αντιδημοκρατική δομή σε μια εντελώς αντιδημοκρατική δομή.

Οι ακαδημαϊκοί δημοκρατικής ωριμότητας της Τουρκίας πρέπει να διαχειριστούν τον εαυτό τους. Το καλύτερο παράδειγμα αυτού είναι το Boğaziçi. Τα πανεπιστήμια είναι μέρη όπου παράγεται η γνώση και δεν αξίζουν να κατευθύνονται, να διοχετεύονται, να καταπιέζουν και να κατεβαίνουν. Ως Τουρκοκύπριοι εργαζόμενοι στην εκπαίδευση, καταδικάζουμε το διορισμό του πρύτανη που αγνοεί τη δημοκρατία και την αυτονομία του πανεπιστημίου και χαιρετίζουμε τους φοιτητές και τους καθηγητές που δεν σιωπούν μπροστά σε αυτήν την επιβολή αλλά αντιστέκονται στην πίεση και παλεύουν με ενέργειες διαμαρτυρίας. Η αστυνομία χτυπάει την πύλη του πανεπιστημίου με χειροπέδες, χρησιμοποιώντας δυσανάλογη βία στους μαθητές και η κράτηση ορισμένων φοιτητών είναι γεγονότα που δεν πρέπει να συμβαίνουν σε κατάσταση νόμου. Αυτές οι επαίσχυντες μέρες θα περάσουν, ο Βόσπορος, η δωρεάν ακαδημία και η επιστήμη θα ζουν πάντα.

KTÖS- KTOEÖS- EMU-SEN

.Source