“Στο νεοσυσταθέν κόσμο, τα πανεπιστήμια της ΤΔΒΚ μπορούν να ανταγωνιστούν τον κόσμο.

Πρόεδρος του Συνδέσμου Πανεπιστημίων Κύπρου (KÜB) και Girne American University (ΓΑ) Ιδρυτής Πρύτανης Serhat Akpınar, Κορωνοϊός Έκανε αξιολογήσεις σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας στα πανεπιστήμια και τους στόχους των πανεπιστημίων του 2021.

Ο Akpınar στις δηλώσεις του σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστήμια κατά τη διάρκεια της πανδημικής διαδικασίας. «Περνάμε μια πολύ δύσκολη διαδικασία. Αυτή η διαδικασία δεν μοιάζει με τις περιόδους κρίσης που βιώθηκαν στο παρελθόν. Ειδικά ως κάποιος που βρίσκεται στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην ΤΔΒΚ και πιστεύει ότι μπορούμε να διαχειριστούμε τη συνεχή διαχείριση κρίσεων με τον πιο ακριβή τρόπο, έχουμε δυσκολία στον καθορισμό αυτής της διαδικασίας που βρισκόμαστε τώρα. Επειδή η περιοχή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νησί ή ΓΑ Όχι, ειδικά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Τουρκία βρισκόμασταν σε αλληλεπιδράσεις, οικονομικές διαδικασίες και έχουμε πολλά σε ζωτικούς τομείς που βιώνουν το πρόβλημα, βρισκόμασταν σε μια παρόμοια διαδικασία στη γεωγραφία. Εν ολίγοις, ολόκληρος ο κόσμος βρίσκεται σε αυτήν τη διαδικασία.

Ένωσε τα πανεπιστήμια στην ΤΔΒΚ, ειδικά στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στο σημείο της διαχείρισης αυτής της διαδικασίας με ένα πολύ πιο έξυπνο, κοινό μυαλό. Τα πανεπιστήμια που ενώθηκαν προσπάθησαν να λύσουν αυτήν τη διαδικασία όχι μεμονωμένα, αλλά με μια ολιστική προσέγγιση, ειδικά εντός της ένωσης ».

“ΕΑΝ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΡΟΗ ΣΠΟΥΔΩΝ ΣΤΗΝ ΤΔΒΚ”

«Από την αρχή της πανδημίας, έχουν ληφθεί πολύ σοβαρά μέτρα με τις κυβερνήσεις μας, τα αρμόδια υπουργεία, τα πανεπιστήμια για να κατανοήσουμε και να αντικατοπτρίσουμε σωστά τη διαδικασία και να γίνουμε κέντρο έλξης με το όνομα του προγράμματος« Φιλικό προς τους Φοιτητές Νησί », το οποίο υπέβαλε η ΤΔΒΚ με την υποστήριξη του Υπουργείου. Ωστόσο, αυτά τα βήματα από μόνα τους δεν είναι αρκετά. Επειδή αυτή η διαδικασία συνεχίζεται και πρέπει να γίνουν περισσότερα βήματα για τη σωστή διαχείριση αυτής της διαδικασίας.

Ένα από αυτά τα βήματα είναι ο νόμος για τη μετανάστευση τα τελευταία χρόνια, και οι μαθητές μας έχουν υποστεί σοβαρή ποινή μετανάστευσης επειδή δεν πρέπει να μπορούν να έρθουν στο νησί κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημικής περιόδου. Αυτό πρέπει να εξαλειφθεί. Είναι απαραίτητο να αποφύγουμε να συμπεριλάβουμε τους μαθητές μας σε μια τέτοια διαδικασία.

Τα επιδόματα όπως η υποχρεωτική ασφάλιση υγείας που θεσπίστηκε τα τελευταία χρόνια πρέπει τώρα να καταργηθούν. Νομίζω ότι τα ενοίκια σε ξένο νόμισμα που πληρώνουν οι μαθητές μας στους χώρους διαμονής πρέπει τώρα να μετατραπούν σε τουρκική λιρέτα με την απόφαση της κυβέρνησης. Από οικονομική άποψη, πρέπει να δημιουργηθεί μια ελεύθερη ζώνη για τους μαθητές μας ».

Κάνοντας δηλώσεις σχετικά με τους μαθητές που ήθελαν να έρθουν στο νησί κατά τη διάρκεια της πανδημικής περιόδου, Akpınar · «Οι εξετάσεις PCR, οι διαδικασίες karatina και τα έξοδα των μαθητών μας που θέλουν να έρθουν στο νησί καλύπτονται πλήρως από την κυβέρνησή μας. Οι μαθητές μας έχουν ήδη ευκαιρίες υποτροφιών που έχουν δημιουργήσει τα πανεπιστήμια μας στις διαδικασίες ζωής τους στο νησί. “Οι άνθρωποι μας θα αγκαλιάσουν τώρα τους μαθητές μας και οι μαθητές μας μπορούν να επιστρέψουν στο νησί πολύ εύκολα εάν προσφέρουν εκπτώσεις σε όλες τις ανάγκες σε εύρος οικονομικών μέτρων”.

“ΝΕΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΟΙΧΘΟΥΝ ΓΙΑ ΜΑΣ να ανταγωνίζονται τον κόσμο”

«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας και μετά, στον πρόσφατα διαμορφωμένο κόσμο, τα Πανεπιστήμια της ΤΔΒΚ θα πρέπει να είναι σε θέση να ανταγωνιστούν τον κόσμο. Θα πρέπει να είναι ανοιχτό σε ορισμένα μέρη του. Ωστόσο, η YÖDAK αποφάσισε να μην ανοίξει νέα τμήματα εκτός από τα υπάρχοντα τμήματα. Αυτή είναι μια πολύ λανθασμένη απόφαση. Επειδή πρέπει να λάβουν αυτές τις αποφάσεις έτσι ώστε τα νέα προγράμματα των πανεπιστημίων μας που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής των νομικών κανονισμών να παρουσιάζονται στο YÖK σύμφωνα με τη νομοθεσία του YÖK, λαμβάνουν έγκριση και καταφέρνουν να δεχτούν φοιτητές για αυτά τα νέα τμήματα. Δεδομένου ότι δεν έχουν γίνει, δεν μπορούμε να ανοίξουμε νέα τμήματα που πρέπει να ανοίξουμε για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά. Σε αυτήν την περίπτωση, αντιμετωπίζουμε προβλήματα στην επίτευξη του αριθμού στόχου των μαθητών για το επόμενο έτος.

«ΓΑ ΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΛΑΤΦΟΡΜΗ Ε-ΜΑΘΗΣΗΣ ΜΑΣ ONLINE

Akpinar, ΓΑ Στις δηλώσεις του ότι αξιολόγησε τη διαδικτυακή εκπαιδευτική διαδικασία. «Ως πλατφόρμα ηλεκτρονικής μάθησης, έχουμε μεταβεί απευθείας στη διαδικτυακή εκπαιδευτική διαδικασία χωρίς να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν πολλά πανεπιστήμια, ειδικά κατά την περίοδο πανδημίας, καθώς η υποδομή μας ήταν έτοιμη πριν από την πανδημία. Ως ίδρυμα που παρακολουθεί στενά αυτήν τη διαδικασία, έχουμε δημιουργήσει 12 τάξεις, οι οποίες θεωρούνται επίσης υβριδικές, αλλάζοντας το Blackboard, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως στις ΗΠΑ, ειδικά στην αρχή του ακαδημαϊκού έτους. Αυτό σημαίνει ότι οι μαθητές μας, οι οποίοι είναι επί του παρόντος στο νησί, και οι καθηγητές μας, επιτρέπουν στους μαθητές μας που σπουδάζουν online ταυτόχρονα να έχουν πρόσβαση στην ίδια τάξη. “Εάν η εκπαίδευση συνεχίσει στο διαδίκτυο την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, ο στόχος μας θα είναι να αυξήσουμε ακόμη περισσότερο τον αριθμό των τάξεων μας.”

Σχολιάζοντας τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της διαδικτυακής εκπαίδευσης και της πρόσωπο με πρόσωπο εκπαίδευσης για τους μαθητές, Akpınar. «Πρακτικά μαθήματα σε όλους τους τομείς όπως η πιλοτική, η υγεία, η μηχανική και η αρχιτεκτονική πρέπει να γίνουν πρόσωπο με πρόσωπο. Ωστόσο, πολλά μαθήματα που μπορούν να δοθούν θεωρητικά στο πλαίσιο των προφυλάξεων ασφαλείας μπορούν να παρασχεθούν στο διαδίκτυο. Στα επόμενα 5 έως 10 χρόνια, οι εξελίξεις στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα μετατραπούν σε δομές που φιλοξενούν τους επισκέπτες τους σε αυτούς τους τομείς εκπαίδευσης αντί να παρέχουν εκπαίδευση σε όλους αυτούς τους τομείς. Πρέπει να μεγιστοποιήσουμε τις ικανότητές μας στους φυσικούς μας τομείς, την ποιότητά μας και την ακαδημαϊκή εργαστηριακή μας ικανότητα ».

.Source