Στο πλαίσιο των αντιπαραθέσεων, το κοινοβούλιο ψήφισε τον προϋπολογισμό της Κεντρικής Υπηρεσίας για τα Δίκαια Βάρη

Ομόφωνα, στο πλαίσιο των αντιδιαφορών, η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου ψήφισε το Κεντρικό Σώμα Κατανομής Ίσων Βαρών (KFIKB) 2021

Λήψη ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΚΥΠΡΟΥ. ΕΔΩ Android για Android և ΕΔΩ για iOS

Στην ολομέλεια για τον προϋπολογισμό, η συζήτηση επικεντρώθηκε στη γενική πολιτική των προσφύγων րի το Κυπριακό.

ΜΙ: Ο βουλευτής του AKEL Skevi Kukumas Αναφερόμενος στο πρακτορείο, είπε ότι είχε «αποσυναρμολογηθεί», ότι οι πολιτικές αποφάσεις τον υποβαθμίζουν, ενώ είπε ότι ο κόσμος των προσφύγων ήταν απογοητευμένος που τα προτεινόμενα προγράμματα δεν ανταποκρίνονταν στις ανάγκες των προσφύγων. Είπε ότι εκτός από τα φοιτητικά δάνεια, τα στεγαστικά και τα επιχειρηματικά δάνεια πρέπει να εξοφληθούν και ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο πρόγραμμα για τους εργαζόμενους ιδιοκτήτες ακινήτων.

ΜΙ: Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Κώστας Ευστατίου Είπε ότι η κυβέρνηση, μέσω της πολιτικής της για τον Οργανισμό, κατευθύνει πρόσφυγες στην Τουρκική Επιτροπή Αποζημιώσεων ή να πουλήσει την περιουσία τους σε ξένους επενδυτές.
Πρόσθεσε ότι μετά τη διάλυση της Συνεργασίας, ο ρόλος του Οργανισμού απέκτησε ιδιαίτερη σημασία.

ΜΙ: Ο βουλευτής του DIKO Παύλος Μυλωνάς Είπε ότι θα ήταν καλό να διεξάγουμε εκλογές κάθε χρόνο για να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα του κόσμου των προσφύγων, καθώς πολλοί πρόσφυγες έλαβαν τίτλους πριν από τις εκλογές και άλλοι όχι. Αναρωτήθηκε επίσης πότε ο διευθυντής θα λύσει το πρόβλημα της κληρονομιάς.

ΜΙ: Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κούλας Δήλωσε ότι το ίδρυμα κάνει καλή δουλειά, ανταποκρινόμενο στη ζήτηση δίνοντας φοιτητικά δάνεια με χαμηλό επιτόκιο 40 εκατομμυρίων ευρώ, ακόμη και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ίδρυμα μπορεί να καλύψει τη ζήτηση για τέτοια δάνεια. Είπε επίσης ότι η επιδότηση στεγαστικών δανείων έχει αυξηθεί, οπότε ο πρόσφυγας φέρει μόνο 1%. Είπε ότι μόνο το ΔΗΣΥ έχει κυβερνήσει εδώ και 46 χρόνια, ότι το κόμμα δεν έμαθε το κόλπο να δίνει τίτλους πριν από τις εκλογές. Σημείωσε επίσης ότι οι πρόσφυγες εγγράφηκαν το 2014 και ότι η KFIKB ιδρύθηκε υπό την προεδρία του Γλαύκου Κληρίδη.

ΜΙ: MP DIKO acha acarias Kulias Μίλησε υπέρ της Συμμαχίας των ΗΠΑ, αλλά είπε ότι η διατήρηση της ανεξαρτησίας δεν ήταν η απάντηση. Επίσης, επέκρινε τις πολιτικές του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, οι οποίες υιοθετήθηκαν από την Επιτροπή Αποζημίωσης των Κατακτητών.

ΜΙ: Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χαστιανής Δήλωσε ότι όσοι υποβάλλουν αίτηση στην Επιτροπή Αποζημίωσης των Κατοίκων το κάνουν λόγω οικονομικών δυσκολιών, ότι το ΑΚΕΛ έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην οικονομική φτώχεια της περιοχής.

ΜΙ: Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου Ζήτησε από τους βουλευτές που επέκριναν το ΑΚΕΛ να είναι πιο προσεκτικοί, αναφερόμενος στο πραξικόπημα που οδήγησε στην τουρκική εισβολή και είπε ότι το κόμμα ήταν πολύ ευαίσθητο σε αυτό το ζήτημα. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ΔΗΣΥ ότι τον αποκαλούσε πρόσφυγα πριν από τις εκλογές.

ΜΙ: Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος Αναρωτήθηκε γιατί αυτοί που δήλωσαν ότι ήθελαν να βοηθήσουν τους πρόσφυγες αποδέχτηκαν τα έξι σημεία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, δίνοντας στους χρήστες την πρώτη λέξη για την κατασχεθείσα περιουσία.

ΜΙ: MP MP Νίκος Τορναρίτης Σημείωσε ότι το ζήτημα των προσφύγων είναι πολύ ευαίσθητο, οι πρόσφυγες ήταν πολύ άδικο, ενώ είπε ότι το ΔΗΣΥ αποδέχεται επίσης τις ευθύνες των κυβερνήσεων, τις οποίες το ΑΚΕΛ δεν κάνει καθόλου για κανένα πρόβλημα.

ΜΙ: Βουλευτής «Αλληλεγγύη» Μιχάλης Γιώργαλλας Είπε ότι το 1974 ήταν μια μεγάλη τραγωδία, αλλά η μεγαλύτερη τραγωδία σήμερα είναι η προσπάθεια να κατηγορήσουμε ο ένας τον άλλον. Πρόσθεσε ότι το καθήκον της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει τις διαδικασίες του KFIKB in և in προκειμένου να είναι πιο ευέλικτη στη διαχείριση οποιωνδήποτε αιτημάτων.

ΜΙ: ELAM MP Χριστός Χριστός Είπε ότι τα αντίπαλα κόμματα ήταν εκείνα που κυβερνούσαν τη χώρα, θα έπρεπε να είχαν ορίσει την πολιτική για τους πρόσφυγες. Είπε ότι αναζητούνται χρήματα για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες, ενώ φέτος περισσότερα από 100 εκατομμύρια ευρώ θα δαπανηθούν για πολιτικούς πρόσφυγες που φτάνουν στην Κύπρο.

ΜΙ: Βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Βόρειος Λιλικάς Σημείωσε ότι με την επίλυση του Κυπριακού, το οποίο διαπραγματευόμαστε για την επιστροφή των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, αυτή η χώρα θα πρέπει να σχεδιάσει πώς θα βοηθήσει τους πρόσφυγες ακόμη και μετά την επίλυση του Κυπριακού.

ΜΙ: Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Ορτζ Λουκαΐδης Αναρωτήθηκε τι θα συνέβαινε σε όλες τις αιτήσεις εάν χάθηκε η προοπτική επίλυσης του Κυπριακού.

Ο προϋπολογισμός της KFIKB προβλέπει 111.700.040 ευρώ δαπανών – το ίδιο ποσό εσόδων από κρατική χορηγία – 28.200.000 ευρώ, διοικητικά έξοδα – 2.250.980 ευρώ, τραπεζικές πληρωμές – 3.200.000 ευρώ – επιτόκιο δανείου – 22.749.020 ευρώ. Το εισόδημα περιλαμβάνει τόκους με επιτόκιο 6 εκατομμυρίων ευρώ, έσοδα από δάνεια – 31.500.000 ευρώ – εγχώρια δάνεια – 46 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: KYPE

Source