Στρατηγικές φιλοδοξίες και ο ρόλος των ΗΠΑ, της Ρωσίας, της Κίνας και της ΕΕ.

Από τον Κυριάκο Λοΐζο

Από τις εκλογές του Μπάιντεν στις Ηνωμένες Πολιτείες ներից Από τους στόχους της Τουρκίας στη Νότια Μεσόγειο έως την Κίνα և Ο ρόλος της Ρωσίας στην περιοχή և Πώς επηρεάζουν όλοι οι παραπάνω παράγοντες την Κύπρο, μαζί, αλλά και μεμονωμένα, ένα νέο σενάριο είναι ένας τομέας που θα μπορούσε να αλλάξει την ισορροπία ισχύος :

Δύο μεγάλες δυνάμεις στην περιοχή, η Κίνα και η Ρωσία, παίζουν ρόλο.

Την τελευταία δεκαετία, ο ανταγωνισμός για την ηλεκτρική ενέργεια στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο έχει αυξηθεί λόγω του πλήθους του διεθνούς συστήματος. Η ηγεμονία των ΗΠΑ έχει υποχωρήσει σε κάποιο βαθμό, γι ‘αυτό και άλλες δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τα κενά εξουσίας για να παρουσιάσουν τις δικές τους απαιτήσεις. “Η Ρωσία είχε πάντα ισχυρή παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, το απέκτησε μέσω των ναυτικών του εγκαταστάσεων στη συριακή πόλη Tartu. “Από το 2015, η Μόσχα επέστρεψε σθεναρά στην περιοχή για να επέμβει στρατιωτικά στη Συρία”, δήλωσε ο Δρ Ενώνας Ζιάρας, ερευνητής του Κέντρου Prio Κύπρου. Η Ρωσία συνέχισε, «εξασφάλισε έτσι μια στρατηγική παρουσία, ακύρωσε τα γεγονότα της σύγκρουσης υπέρ της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ-Άσαντ και ήταν σε θέση να εμφανιστεί ως εγγυητής της σταθερότητας της σύγκρουσης». “Έχει παίξει τον ίδιο ρόλο, αν και πιο έμμεσα, στη Λιβύη, ενώ ταυτόχρονα αναπτύσσει καλύτερες σχέσεις με άλλες χώρες της περιοχής”.

ցիարաս:

Όσον αφορά την Κίνα, ο κ. Iar Yaras σημείωσε ότι έχει μια λιγότερο εμφανή, διαφορετική εμφάνιση. Στο πλαίσιο του μεγαλύτερου προγράμματος New Silk Road (BRI), το Πεκίνο επιδιώκει πρόσβαση σε διεθνείς αγορές.

συμπεριλαμβανομένης της Μεσογείου և Ευρωπαϊκής Ταυτόχρονα, επιδιώκει τη μείωση του κόστους εξαγωγής και μεταφοράς. “Η Ανατολική Μεσόγειος, μαζί με το κανάλι του Σουέζ, είναι μια στρατηγική περιοχή για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας.” Και η Ρωσία και η Κίνα θέλουν να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε αδυναμία της κυβέρνησης των ΗΠΑ για να επεκτείνουν τα δικά τους συμφέροντα, να ενισχύσουν τη διεθνή τους θέση, μερικές φορές εις βάρος της επαναπροσδιορισμένης αμερικανικής ηγεμονίας.

Χαμηλοί στόχοι πολιτικής από την ΕΕ առանձին Ξεχωριστή παρουσία της Γερμανίας և της Γαλλίας

Ερωτηθείς για να σχολιάσει τις στρατηγικές φιλοδοξίες της ΕΕ στην περιοχή, ο κ. Ζιάρας είπε ότι η ΕΕ έχει μόνο κοινούς, μάλλον χαμηλού επιπέδου πολιτικούς στόχους στην περιοχή, εστιάζοντας στην προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας (για παράδειγμα, ευρωμεσογειακής συνεργασίας). συγκρούσεις (βλέπε συμμετοχή στη Λιβύη) που σχετίζονται άμεσα με την προσφυγική κρίση.

“Η ΕΕ σπάνια έχει κοινό έδαφος για πιο ευαίσθητα και στρατηγικά θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι στρατηγικοί στόχοι των ειδικών κρατών μελών ξεχωρίζουν συχνά, όπως η «Γαλλία և Γερμανία, παρά την ίδια την Ένωση», κατέληξε.

“Το νοτιοανατολικό τμήμα της Μεσογείου βρίσκεται στο κέντρο της διεθνούς αρένας”, δήλωσε ο Ακαδημαϊκός Πάμπος Χρυσόστομος, αναφερόμενος στα ακόλουθα γεγονότα: Δεύτερον, η προσέγγιση του Ισραήλ στον αραβικό κόσμο με τις ευλογίες των Ηνωμένων Πολιτειών · τρίτον, η ορθολογιστική πολιτική της Τουρκίας να καταλαμβάνει τη θάλασσα με την ανοχή της ΕΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών.

pampos

“Και οι Ηνωμένες Πολιτείες, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ δεν φαίνονται έτοιμοι να αφήσουν την Τουρκία στην αγκαλιά της Ρωσίας”, δήλωσε ο Πάμπος Χρυσόστομος. Ερωτηθείς εάν έχει αλλάξει η ισορροπία στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Χρυσόστομ είπε ότι το μέγεθος των τριμερών συμφωνιών με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Ελλάδα θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάπτυξη της ενεργειακής συνεργασίας στην περιοχή. “Παρά τις απεργίες της άμυνας, απέδειξαν μόνο ότι δεν είναι σε θέση να υπερασπιστούν ούτε την κυπριακή ΕΕ ΕΕ ούτε την ελληνική ηπειρωτική βάση. Επιπλέον, ο κ. Πάμπος Χρυσόστομος τόνισε μια σειρά από γεγονότα που “απέδειξαν την άρνηση των προσδοκιών εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου”, όπως το γεγονός ότι η Τουρκία δεν είχε εξοπλισμό γεώτρησης τεχνογνωσίας και ότι δεν θα συμμετείχε σε παράνομη γεώτρηση. Η Άγκυρα μπλόφαρε την Αμμόχωστο ως απειλή προεκλογικού αποικισμού από τη θάλασσα, ενώ οι Ευρωπαίοι ήταν αποφασισμένοι να επιβάλουν αυστηρές κυρώσεις στην Τουρκία, κάτι που δεν συνέβη.

“Ο Μπάιντεν δεν θα ακούσει τον Ερντογάν για τα μάτια της Ελλάδας και της Κύπρου”

Όσον αφορά τις εκλογές του Μπάιντεν, η αλλαγή της προεδρίας στις Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να οδηγήσει σε αντιστροφή της εξωτερικής πολιτικής της χώρας σε ορισμένα ζητήματα που ο Τραμπ έχει ακολουθήσει αγένεια, προκαλώντας περαιτέρω αναταραχή. “Η SE έχει μια ισχυρότερη και πιο σταθερή στάση απέναντι στον Ερντογάν στη Μεσόγειο. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι τα βασικά ζητήματα της ασφάλειας των ΗΠΑ και των περιφερειακών συμφερόντων στην περιοχή τίθενται σε κίνδυνο από την απόκτηση ρωσικών S-400 από την Τουρκία. Ο Μπάιντεν θα προσπαθήσει να επανεξετάσει τη συμμαχία με την Τουρκία, προσπαθώντας να μην ρίξει την Τουρκία στα χέρια της Ρωσίας. Εν ολίγοις, ο Μπάιντεν δεν θα βγάλει τον Ερντογάν από τα μάτια της Ελλάδας και της Κύπρου. “Αλλά θα τρυπήσει τα δόντια του για να προστατεύσει τα αμερικανικά συμφέροντα”, δήλωσε ο Χρυσόστομ.

Όσον αφορά τους στόχους της Τουρκίας στη Βόρεια Μεσόγειο στο εγγύς μέλλον, ο Χρυσόστομ τόνισε αρχικά ότι το 2020 φεύγει, αφήνοντας τον Ερντογάν στο σπίτι ισχυρότερο, αλλά η Τουρκία κέρδισε στο εξωτερικό. “Η θεωρία της Τουρκίας για διπλωματική-πολιτική απομόνωση, που διατυπώθηκε από Κύπριους και Έλληνες κρατικούς αξιωματούχους λόγω της συμπεριφοράς της, ήταν κάτι άλλο, αλλά δεν επιβεβαιώθηκε στην πράξη το 2020.

“Παρά το τουρκικό έγκλημα, σε πολλές συνόδους κορυφής της ΕΕ, η Τουρκία βγήκε σχεδόν άθικτη λόγω της ανοχής που της επέδειξε η ΕΕ και το ΝΑΤΟ. “Παρά την αναταραχή στις σχέσεις της Δύσης με την ΕΕ, ούτε η ΕΕ θέλει να χάσει έναν τεράστιο οικονομικό εταίρο, ούτε το ΝΑΤΟ θέλει να χάσει μια χώρα όπως η Τουρκία, η οποία έχει μεγάλη γεωστρατηγική σημασία”.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσόστομο, ο στόχος της Τουρκίας στον ελληνοτουρκικό διάλογο είναι ο άνευ όρων ελληνοτουρκικός διάλογος, που στοχεύει να συζητήσει όχι μόνο τα νησιά αλλά και τα προβλήματα της μειονότητας. Όσον αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις, η πρόθεση των ισχυρών κρατών της ΕΕ είναι ότι θέλουν να διατηρήσουν την Τουρκία σε θετικό δρόμο χωρίς νηστεία. Η επιβολή κυρώσεων βασίζεται σε εσφαλμένες εκτιμήσεις, οδηγώντας στην ιδέα ότι οι κυρώσεις δεν είναι αυτοσκοπός.

“Ο Πρόεδρος Μπάιντεν πρέπει πρώτα να προσπαθήσει να θεραπεύσει τις εσωτερικές πληγές των δημοκρατικών θεσμών των ΗΠΑ που δημιουργήθηκαν από την κυβέρνηση Τραμπ και πρέπει να εκσυγχρονιστούν”, δήλωσε ο Peter Zarunas, διεθνής εμπειρογνώμονας. Στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, σύμφωνα με τον κ. Arunas, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα επιστρέψουν στις επεμβατικές πολιτικές των προηγούμενων Προέδρων (εκτός του Trump), θα αποφύγουν μονομερείς ενέργειες. “Ειδικά στην περιοχή μας, περιμένω από αυτούς να προσπαθήσουν να ξαναρχίσουν την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, να επεξεργαστούν μια κοινή πολιτική έναντι της Ρωσίας μαζί με την ΕΕ και τους Ευρωπαίους συμμάχους της, για να συνεχίσουν την πολιτική συμφιλίωσης μεταξύ του Άραβας και του Ισραήλ. (Συμφωνίες Αβραάμ) փորձել Τέλος, προσπαθήστε να επαναφέρετε τη Δυτική αυτόνομη Τουρκία. “Το τελευταίο θα οδηγήσει σε εντατικό διάλογο με τον Ερντογάν για την επίλυση των προβλημάτων στις διμερείς σχέσεις (F-35, S-400, κυρώσεις CAATSA, Gulen κ.λπ.)”, πρόσθεσε.

Ζάρουννερ

Εν κατακλείδι, ο κ. Zar Arunas προέβλεψε μια πιο ενεργή συμμετοχή της Ουάσιγκτον στην ελληνοτουρκική αρένα, λέγοντας ότι «θα έχουμε πιο ενεργή συμμετοχή των Ηνωμένων Πολιτειών στην επίλυση των διαφορών μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου με την ΕΕ». “Αλλά αυτό δεν θα σταματήσει την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων των ΗΠΑ με την Ελλάδα και την Κύπρο σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας”.

Ακολουθήστε μας στις Ειδήσεις Google!


Source