Συζητήθηκε η έκδοση «πιστοποιητικού εμβολιασμού» για ταξίδια στην ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκος Μικοτάκης (ΑΠΟ, ήρθε στην ημερήσια διάταξη κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Επιτροπής της ΕΕ Ursula von der Leyen στην Πορτογαλία, η οποία ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.

Ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση για το πιστοποιητικό εμβολίου σε συνέντευξη τύπου με τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, ο von der Leyen είπε ότι πλησίασε την πρόταση θετικά και ότι πρέπει να δοθεί ιατρικό έγγραφο σε όσους είχαν το εμβόλιο Kovid-19, όπως και άλλα εμβόλια.

Ο Von der Leyen, που είναι επίσης ιατρός, είναι Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας Δηλώνοντας ότι πρέπει να αναγνωριστεί αμοιβαία όπως δήλωσε, συνέχισε ως εξής:

“Αυτό που θα επιτρέπεται με αυτό το πιστοποιητικό είναι πολιτικό και νομικός μια απόφαση. Πρέπει να συζητήσουμε ποιοι θα είναι οι κανόνες σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η εξεύρεση της σωστής ισορροπίας είναι σημαντική. Για παράδειγμα, μπορούμε να συνδυάσουμε την αρνητική δοκιμαστική απαίτηση εάν το πιστοποιητικό ή το άτομο δεν είχε ακόμη πρόσβαση στο εμβόλιο. Υπάρχει μια ευκαιρία να βρεθεί μια δίκαιη και ισότιμη ισορροπία μεταξύ εκείνων που έχουν εμβολιαστεί και εκείνων που δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί. “

Ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Κόστα τόνισε τη σημασία της ελευθερίας ταξιδιού και είπε ότι καμία χώρα δεν θα ήθελε να κλείσει ξανά τα σύνορά της.

“Ο τουρισμός είναι πολύ σημαντικός για τις οικονομίες χωρών όπως η Πορτογαλία και η Ελλάδα. Είναι σημαντικό οι άνθρωποι που έρχονται στις χώρες μας το επόμενο καλοκαίρι να αισθάνονται ασφαλείς. Αυτό μπορεί να είναι εφικτό με πιστοποιητικό ή με αρνητικό αποτέλεσμα δοκιμής”, δήλωσε ο Κόστα. είπε.

Υπάρχουν εκείνοι που αντιτίθενται στην πρόταση για τη δημιουργία ενός «πιστοποιητικού εμβολιασμού» που θα αναγνωρίζεται αμοιβαία μεταξύ των χωρών της ΕΕ και θα διευκολύνει τα ταξίδια, με την αιτιολογία ότι θα δημιουργήσει «διάκριση».

Είναι επιθυμητό να ζητηθούν να συζητήσουν σκόπιμα ζητήματα όπως το είδος των ευκαιριών που θα προσφέρει ένα τέτοιο πιστοποιητικό σε όσους έχουν εμβολιαστεί ή πώς θα περιορίσει αυτούς που δεν εμβολιάζονται. Υπενθυμίζεται ότι αυτή δεν είναι μόνο μια πολιτική απόφαση, αλλά έχει και νομικές διαστάσεις.

Η καθυστέρηση της Pfizer προκάλεσε ανησυχία

Ο Von der Leyen ανέφερε επίσης τη δήλωση που έγινε στη συνέντευξη τύπου ότι θα υπάρξει καθυστέρηση στην παράδοση του εμβολίου που αναπτύχθηκε από την BioNTech και την Pfizer.

Εκφράζοντας ότι κάλεσε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer Albert Bourla μόλις έλαβε τα νέα της δήλωσης καθυστέρησης, ο von der Leyen δήλωσε ότι ο Bourla είπε επίσης ότι οι παραδόσεις θα καθυστερήσουν τις επόμενες εβδομάδες.

“Αλλά με διαβεβαίωσε ότι όλες οι δόσεις που εγγυάται για το πρώτο τρίμηνο του έτους θα παραδοθούν το πρώτο τρίμηνο”, λέει ο Von der. μίλησε.

“Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer είπε ότι θα εστιάσει προσωπικά την προσοχή του σε αυτό το ζήτημα. Θα κάνουμε ό, τι είναι δυνατόν για να μειώσουμε τον χρόνο καθυστέρησής του”, δήλωσε ο Von der Leyen για τις ανησυχίες ότι οι δεύτερες δόσεις δεν θα μπορούσαν να γίνουν μετά την ανακοίνωση της καθυστέρησης στην παράδοση. χρησιμοποίησε την έκφραση.

Η Επιτροπή της ΕΕ έχει συνάψει σύμβαση με την BioNTech-Pfizer για την αγορά 600 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου για λογαριασμό των μελών της ΕΕ. Ωστόσο, δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με το ποσό των εμβολίων που θα χορηγηθούν και πότε. Με το BioNTech, το εμβόλιο της Pfizer ήταν το πρώτο εμβόλιο Kovid-19 που έλαβε έγκριση από την ΕΕ. Στις χώρες της ΕΕ, αυτό το εμβόλιο εφαρμόζεται σε ομάδες προτεραιότητας από τις 27 Δεκεμβρίου.

Δεν μπορεί να υπάρξει παράλληλη διαπραγμάτευση και παράλληλη συμφωνία

Ερωτηθείς για αναφορές ότι οι χώρες της ΕΕ διεξάγουν παράλληλες διαπραγματεύσεις με κατασκευαστές εμβολίων για κάποιο χρονικό διάστημα, εκτός από τη μαζική πρόσληψη της Επιτροπής της ΕΕ, ο von der Leyen αντιτάχθηκε σε τέτοιες διαπραγματεύσεις.

Δηλώνοντας ότι είναι “μαζί σε αυτήν την επιχείρηση” ως χώρες της ΕΕ, ο Von der Leyen είπε, “Ως 27 χώρες, έχουμε μια συμφωνία και επομένως μια πολύ σαφή νομική βάση. Κατά συνέπεια, οι παράλληλες διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να είναι παράλληλη συμφωνία επειδή χρησιμοποιούμε τη διαπραγματευτική δύναμη 450 εκατομμυρίων Ευρωπαίων.” είπε.

Η Επιτροπή της ΕΕ έχει συνάψει συμφωνία για την αγορά εμβολίων περίπου 2,3 δισεκατομμυρίων δόσεων με 6 εταιρείες που έχουν αναπτύξει μέχρι σήμερα εμβόλιο Kovid-19.

Source