Συζητείται εάν ο ΠΟΥ πέτυχε στην επιδημία covid-19 που έπληξε τον κόσμο το 2020

πανό99

Έπεσε στο Γουχάν της Κίνας ΚόβιντΗ 19 επιδημία συνεχίζει να επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία, τη ζωή των ανθρώπων, την ελευθερία και τις συνήθειες με έναν εξαιρετικό τρόπο.

Ο ΠΟΥ γνώρισε τις περιπτώσεις “πνευμονίας άγνωστης αιτίας” στην πόλη μέσω ενός δελτίου που δημοσιεύθηκε αυτήν την εβδομάδα στο Γουχάν αυτήν την εβδομάδα. Στην πραγματικότητα, αυτές οι περιπτώσεις ήταν η πρώτη εμφάνιση του νέου τύπου coronavirus.

Αυτός ο θανατηφόρος ιός έχει εξαπλωθεί άνευ προηγουμένου στην ιστορία, από τα νησιά Μάρσαλ στην πιο απομακρυσμένη γωνιά του κόσμου μέχρι την Παπούα Νέα Γουινέα.

Ο αριθμός των περιπτώσεων Kovid-19 παγκοσμίως έχει ξεπεράσει τα 81 εκατομμύρια και οι θάνατοι που σχετίζονται με ιούς έχουν ξεπεράσει τα 1 εκατομμύρια 780 χιλιάδες.

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΕ ΠΟΥ

Ο ΠΟΥ, με έδρα τη Γενεύη της Ελβετίας και ιδρύθηκε στις 7 Απριλίου 1948, έχει 150 γραφεία και περίπου 7 χιλιάδες υπαλλήλους παγκοσμίως.

Ο ΠΟΥ, ο οποίος διεξάγει διεθνείς μελέτες για τη δημόσια υγεία, είναι η μόνη διεθνής πλατφόρμα που μπορεί να εμπιστευτεί ο παγκόσμιος πληθυσμός περίπου 7,8 δισεκατομμυρίων στον τομέα της υγείας.

Η παγκόσμια αρχή υγείας, ΠΟΥ, κατηγορείται για «αποτυχία να πολεμήσει τον Kovid-19», «λήψη καθυστερημένων μέτρων», «παροχή αντιφατικών μηνυμάτων» και «συνέχιση της αντίδρασης φόβου σε άτομα που ελπίζουν για μελέτες εμβολιασμού».

Ωστόσο, η οργάνωση τονίζει ότι τα εμβόλια αποτελούν μόνο μέρος της καταπολέμησης του Kovid-19 και ότι συνεχίζονται μέτρα όπως μάσκες, απόσταση και υγιεινή.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΝ ΗΠΑ να αποσύρει ποιος

Ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, εξελέγη για 5 χρόνια στις 23 Μαΐου 2017 και ανέλαβε τα καθήκοντά του την 1η Ιουλίου.

Ο Ghebreyesus, ο οποίος έγινε στόχος της αμερικανικής κυβέρνησης στην επιδημία Kovid-19, σχεδόν αμφισβήτησε την κριτική εναντίον του και της οργάνωσης.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τον ΠΟΥ ότι “δεν έκανε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις”, “ήταν μαριονέτα της Κίνας”, “ενεργώντας με έμφαση στην Κίνα” και “κάλυψε τις διαστάσεις της επιδημίας”.

Η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε επίσης ότι θα αποσυρθεί επίσημα από τον ΠΟΥ στις 6 Ιουλίου 2021.

Παρά τις έντονες κατηγορίες του Προέδρου Τραμπ, ο Γκεμπρέιζε ζήτησε «να μην πολιτικοποιήσει το ξέσπασμα του Κόβιντ-19».

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΤΑ “ΜΟΝΑΔΙΚΑ” ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΩΝ ΕΞΟΔΩΝ;

Ο ΠΟΥ έχει «μυριάδες» και «μοναδικό» ρόλο στην υγειονομική περίθαλψη σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της ανταλλαγής πληροφοριών με τα κράτη μέλη σχετικά με τις μεταδοτικές ασθένειες, την παροχή «ζωτικών συμβουλών» σε ιατρικά θέματα, τον συντονισμό των προσπαθειών εμβολιασμού και την παροχή εξοπλισμού υποστήριξης σε χώρες χαμηλού εισοδήματος.

194 χώρες έχουν γίνει μέλη της ΠΟΥ από την ίδρυσή της.

Ο ΠΟΥ, ο οποίος έχει θέση καθοδήγησης και συντονισμού στον τομέα της υγείας και έχει δομή με ευρείες δυνάμεις, είναι ο καθοδηγητικός οργανισμός για την παγκόσμια υγεία.

Στα άρθρα 21 και 22 του ιδρυτικού χάρτη του ΠΟΥ, ρυθμίζονται οι εξουσίες που επιτρέπουν στον οργανισμό να λαμβάνει αποφάσεις που θα ισχύουν σε όλο τον κόσμο και ότι αυτές οι αποφάσεις μπορούν να ισχύουν χωρίς να εγκριθούν από τους εσωτερικούς νομικούς μηχανισμούς των κρατών μελών.

Κανένας άλλος διεθνής οργανισμός δεν έχει αυτές τις εξουσίες του ΠΟΥ.

Παρά τη δύναμή του, ο οργανισμός έχει επικριθεί ότι είναι αναποτελεσματικός καθώς η επιδημία έπληξε τον κόσμο.

“ΜΗ ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΣΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΙΝΑ”

Στις 14 Ιανουαρίου, μια δημοσίευση από τον λογαριασμό Twitter του ΠΟΥ, βασισμένη σε Κινέζους αξιωματούχους, ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρχαν συγκεκριμένες ενδείξεις ότι το Kovid-19 μεταδόθηκε από άτομο σε άτομο.

Στις 30 Ιανουαρίου, όταν κηρύχθηκε η «διεθνής κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία», η έκκληση του οργανισμού «να μην κλείσει τα σύνορά σας με την Κίνα» έγινε με έκπληξη.

Σύμφωνα με πολλούς ειδικούς, αυτή η κλήση άνοιξε το δρόμο για την εξάπλωση του ιού σε όλο τον κόσμο. Ο ΠΟΥ αρνήθηκε αυτούς τους ισχυρισμούς.

Η οργάνωση κήρυξε την επιδημία ως παγκόσμια πανδημία στις 11 Μαρτίου μετά την εξάπλωση του ιού σε πολλές χώρες.

“ΜΑΣΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ”

Παρόλο που ο οργανισμός έχει κάνει επίμονες δηλώσεις ότι οι υγιείς άνθρωποι δεν χρειάζεται να φορούν μάσκες από τις πρώτες μέρες της επιδημίας, στις 5 Ιουνίου, ήταν η πρώτη φορά που συνιστούσαν οι κυβερνήσεις να φορούν μάσκες στις δημόσιες συγκοινωνίες και στους δημόσιους χώρους.

Η πρόταση της ΠΟΥ να φορέσει μάσκες σε υγιείς ανθρώπους ακριβώς 5 μήνες και 5 ημέρες μετά την κήρυξη της παγκόσμιας έκτακτης ανάγκης σχετικά με την επιδημία εμφανίστηκε στον παγκόσμιο τύπο με τίτλους «σύγκρουση μάσκας».

ΠΡΟΕΛΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ COVID-19

Ο ΠΟΥ επέμεινε ότι ο ιός Kovid-19 είναι φυσικής προέλευσης από τις πρώτες ημέρες της επιδημίας.

Στην πραγματικότητα, στη δήλωση που έκανε ο οργανισμός στις 21 Απριλίου, “(Δεν γνωρίζουμε ακόμη την προέλευση ή την καταγωγή του Kovid-19. Υπάρχει μόνο ένα πράγμα που είμαστε σίγουροι ότι ο ιός προήλθε από ένα ζώο. Δεν χειραγωγήθηκε σε εργαστήριο.”

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την 1η Μαΐου ότι είδε στοιχεία ότι ο Kovid-19 βγήκε από εργαστήριο στο Γουχάν της Κίνας. Η οργάνωση επέμεινε ότι ο ιός ήταν φυσικής προέλευσης ενόψει των δηλώσεων του Τραμπ.

ΠΟΙΟΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΟΧΑΝ

Μια ομάδα ερευνητών εντός του οργανισμού πραγματοποίησε μια εικονική συνάντηση για την προέλευση του Kovid-19 με Κινέζους εμπειρογνώμονες στα τέλη Οκτωβρίου.

Ωστόσο, αν και έχει περάσει 1 έτος μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων του ιού στο Γουχάν, η επιστημονική αντιπροσωπεία του ΠΟΥ για τη διερεύνηση της προέλευσης του Kovid-19 δεν έχει φτάσει ακόμη στη Γουχάν.

Ο οργανισμός αναγνώρισε ότι παρά τη συνεχιζόμενη έρευνα, λίγα είναι γνωστά για το “πώς, πού και πότε άρχισε να εξαπλώνεται ο ιός” στο Γουχάν.

Έχει αναφερθεί ότι 10 διεθνείς επιστήμονες θα μεταβούν στη Γουχάν τον επόμενο μήνα για να διερευνήσουν την προέλευση του ιού 1 έτος μετά την καταγραφή του πρώτου θανάτου από το Kovid-19 στην Κίνα.

ΚΡΙΣΤΙΚΟΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ

Ο Γενικός Διευθυντής της ΠΟΥ, Ghebreyesus, πραγματοποιεί εικονικές συνεντεύξεις τύπου δύο ημέρες την εβδομάδα με την εφαρμογή διαδικτυακής τηλεδιάσκεψης Zoom. Εκατοντάδες δημοσιογράφοι από όλο τον κόσμο παρευρίσκονται σε αυτές τις συναντήσεις. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι συμμετέχοντες είναι κρυμμένοι στην οθόνη, δεν γνωρίζουν ποιος παρακολούθησε τις συναντήσεις.

Όλες οι συνεντεύξεις τύπου στο Γραφείο της Γενεύης του ΟΗΕ είναι ανοιχτές στον Τύπο.

Το γεγονός ότι ο ΠΟΥ, ένας οργανισμός εντός του ΟΗΕ, έκλεισε τις πόρτες του στον Τύπο και πραγματοποίησε μόνο διαδικτυακές συναντήσεις σε μια εποχή που βιώθηκε το μεγαλύτερο πρόβλημα υγείας του περασμένου αιώνα, προκάλεσε έντονη κριτική.

Δημοσιογράφοι με έδρα τη Γενεύη περιγράφουν τις συνεντεύξεις τύπου του ΠΟΥ ως «τυφλά διαδικτυακά σεμινάρια».

Πράγματι, στην παραδοσιακή έρευνα για το τέλος του έτους που διεξήγαγε η Ομοσπονδιακή Ένωση του Συμβουλίου της Γενεύης Accredited Press Association (ACANU), η ομάδα μέσων του ΠΟΥ έφτασε στην τελευταία θέση.

Το 67 τοις εκατό των διεθνών δημοσιογράφων που συμμετείχαν στην έρευνα έκαναν την επιλογή ότι η ομάδα μέσων του ΠΟΥ διαχειρίστηκε το ξέσπασμα του Kovid-19 «κακό».

Η ACANU δημοσίευσε τα αποτελέσματα της έρευνας στο Twitter.

Ο ACANU, η 71χρονη δημοσιογραφική οργάνωση του ΟΗΕ και η Ελβετική Ένωση Ξένων Δημοσιογράφων (APES) έστειλαν επιστολές στον Γενικό Διευθυντή Ghebreyesus για “διασφάλιση περισσότερων πληροφοριών και διαφάνειας”.

ΥΠΟΘΕΤΕΙ “ΠΟΙΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥΝ”

Μετά την απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τον ΠΟΥ, το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates έχει γίνει ο νούμερο ένα χρηματοδότης του οργανισμού.

Αναφέρθηκε ότι ο Ghebreyesus κέρδισε τις εκλογές του ΠΟΥ με την υποστήριξη του Bill Gates.

Μια από τις πιο σοβαρές επικρίσεις του οργανισμού κατά την πανδημική περίοδο ήταν οι ισχυρισμοί ότι ορισμένες πολυεθνικές μη κερδοσκοπικές ομάδες, όπως το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates, των οποίων η διαφάνεια ήταν αμφιλεγόμενη, καθοδηγούσαν τις «πολιτικές του ΠΟΥ».

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ “COVAX”

Παρ ‘όλες τις επικρίσεις, οι ειδικοί δηλώνουν ότι «έχει επιτευχθεί μεγάλη δουλειά» με το πρόγραμμα παγκόσμιας πρόσβασης εμβολίων Kovid-19 (COVAX), το οποίο πραγματοποιείται σε συντονισμό με τον ΠΟΥ.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι 2 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου θα διανεμηθούν σε χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος το 2021 με την πρωτοβουλία COVAX.

Με το COVAX, σχεδιάστηκε η δίκαιη διανομή εμβολίων Kovid-19 και μέχρι στιγμής 190 χώρες έχουν συμμετάσχει σε αυτήν την πρωτοβουλία.

Ιδρύθηκε για πλούσιες χώρες για να υποστηρίξει χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, η COVAX ήρθε στο προσκήνιο ως η «μεγαλύτερη επιτυχία» του ΠΟΥ στην επιδημία.

ΠΟΙΕΣ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟ COVID-19

Ο ΠΟΥ έχει τους σημαντικότερους επιστήμονες στον κόσμο στον τομέα της επιδημιολογίας.

Αυτοί οι εμπειρογνώμονες παρευρίσκονται επίσης στις συνεντεύξεις τύπου που διοργάνωσε ο Ghebreyesus. Ο οργανισμός έχει αρχίσει να δίνει συνεπή μηνύματα στον αγώνα κατά του Kovid-19, ειδικά τους τελευταίους μήνες.

Τα προηγούμενα επιτεύγματα του ΠΟΥ κατά της ευλογιάς, της πολιομυελίτιδας και του Έμπολα δίνουν στην ανθρωπότητα ελπίδα για τον τερματισμό της επιδημίας Kovid-19.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Γκεμπρέιζε έκανε έκκληση για «παγκόσμια αλληλεγγύη» σε όλες σχεδόν τις συνεντεύξεις τύπου που οργάνωσε.

“Εάν κάποιος από εμάς δεν είναι ασφαλής, κανείς δεν είναι ασφαλής”, δήλωσε ο Ghebreyesus, προειδοποιώντας κατά του “εθνικισμού εμβολίων”.

“Κανείς από εμάς δεν μπορεί να τερματίσει μια επιδημία από μόνη της, αλλά θα τερματίσουμε αυτήν την επιδημία από κοινού”, δήλωσε ο Ghebreyesus στην τελευταία συνέντευξη Τύπου της χρονιάς που πραγματοποίησε τη Δευτέρα. τελείωσε με τις λέξεις.

πανό134

.Source