“Συμβιβασμός έτοιμος για τη γεωγραφική εγγραφή της Hellim”

Ο Niyazi Kızılyürek, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), σημείωσε ότι η συναίνεση είναι έτοιμη για τη γεωγραφική καταχώριση των χαλούμι.

Σύμφωνα με τη δήλωση του γραφείου Τύπου, ο Kızılyürek είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να προβεί σε τροποποίηση του κανονισμού για την Πράσινη Γραμμή και να υποστηρίξει τους Τουρκοκύπριους παραγωγούς να λάβουν αυτήν την καταχώριση και να αυξήσουν τα πρότυπα ποιότητας και υγιεινής τους.

Στη δήλωσή του σχετικά με το θέμα, ο Kızılyürek δήλωσε ότι υπήρχε μια ιστορική ευκαιρία για το υψηλής ποιότητας χαλούμι που παράγεται από τον Τουρκοκύπριο παραγωγό να εισέλθει στην ευρωπαϊκή αγορά και υπογράμμισε ότι η διαδικασία που ξεκίνησε με το Hellim θα μπορούσε να επεκταθεί και σε άλλα κρέατα και γαλακτοκομικά προϊόντα στο μέλλον.

«Το 2015, υπό την ηγεσία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Juncker, στο πλαίσιο της αμοιβαίας συμφωνίας που επιτεύχθηκε από τον κ. Αναστασιάδη και τον κ. Akıncı για το χαλούμι, οι τουρκοκύπριοι παραγωγοί γάλακτος και χαλούμι έχουν φτάσει στο τελικό σημείο όσον αφορά την αύξηση της ποιότητας τους και πρότυπα υγιεινής και πώληση χαλούμι στην ευρωπαϊκή αγορά “, δήλωσε ο Kızılyürek. Σύμφωνα με τον κανονισμό για την πράσινη γραμμή, ο οποίος ισχύει από το 2004, δεν είναι δυνατόν για ζωικά προϊόντα που απαιτούν κτηνιατρικό έλεγχο να διασχίσουν την πράσινη γραμμή προς νότο ή να εισέλθουν την ευρωπαϊκή αγορά. Αυτή η πρακτική απορρέει από τη σημασία που αποδίδει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην υγεία των ζώων και των καταναλωτών ».

“ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ ΜΕΛΙ ΚΑΙ ΨΑΡΙΑ”

Υπενθυμίζοντας ότι οι έλεγχοι υγείας του μελιού και των ψαριών είναι ευκολότεροι, ως αποτέλεσμα των πρωτοβουλιών του Τουρκοκυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου, με απόφαση που έλαβε η Επιτροπή προς αυτή την κατεύθυνση το 2007, ο Kızılyürek συνέχισε ως εξής:

«Το εμπόριο της Πράσινης Γραμμής, το οποίο προχώρησε αργά τα πρώτα χρόνια, αυξήθηκε 5 φορές με την πάροδο του χρόνου. Με τον κανονισμό για την οικονομική βοήθεια που εφαρμόστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 2006, οι τοπικοί παραγωγοί υποστηρίχθηκαν για να αυξήσουν τα πρότυπα παραγωγής, ποιότητας και υγιεινής τους, παρέχοντας παράλληλα καλύτερη ποιότητα και υγιέστερα προϊόντα στους καταναλωτές.
Η γεωγραφική καταχώριση της παραγωγής χαλούμι βρίσκεται επί του παρόντος στην ημερήσια διάταξη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να κάνει μια νέα τροποποίηση στον κανονισμό για την πράσινη γραμμή και να υποστηρίξει τους Τουρκοκύπριους παραγωγούς να πληρούν τα απαραίτητα πρότυπα, ώστε να μπορούν να αποκτήσουν αυτή τη γεωγραφική καταχώριση και να εισέλθουν στην ευρωπαϊκή αγορά . Αυτό σημαίνει ότι ο Τουρκοκύπριος παραγωγός αυξάνει την ποιότητα παραγωγής και το υψηλής ποιότητας χαλούμι που παράγει πωλείται στην Ευρωπαϊκή Αγορά. Η γεωγραφική καταχώριση της Hellim απαιτεί αυτό το προϊόν να είναι μόνο στο νησί της Κύπρου και αυτό θα προσφέρει μια μεγάλη ευκαιρία στους Τουρκοκύπριους παραγωγούς.

“Η ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ”

Στη συνέχεια της δήλωσής του, ο Kızılyürek δήλωσε ότι η γεωγραφική καταχώριση σημαίνει ότι το προϊόν παράγεται σύμφωνα με την παραδοσιακή μορφή στα καθορισμένα κριτήρια και στις συγκεκριμένες περιοχές και τόνισε ότι αυτά τα υψηλά πρότυπα ποιότητας και υγιεινής σημαίνουν την εγχώρια παραγωγή, παραδοσιακή μεθόδους και πολύ αυστηρές επιθεωρήσεις.
«Το γάλα από το οποίο έρχεται το χαλούμι στο τραπέζι παράγεται με το γάλα που λαμβάνεται, ο λόγος του αιγοπρόβειου και του αγελαδινού γάλακτος καθορίζεται και ελέγχεται καθώς και η τροφή που τρώνε τα ζώα. Δεν είναι δυνατή η πώληση προϊόντων που κατασκευάζονται με εισαγόμενα ζώα, γάλα ή ζωοτροφές. “Ο Kızılyürek πρόσθεσε:

«Αναμφίβολα, το γεγονός ότι όλη η παραγωγή των Τουρκοκυπρίων παραγωγών είναι σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ότι προσφέρουν ποιοτικά προϊόντα στην τουρκοκυπριακή κοινότητα και την Ευρώπη, και ότι μπορούν να ανταγωνιστούν στην ευρωπαϊκή αγορά θα προσφέρει οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, καθώς και την τουρκική Η κυπριακή κοινότητα θα πλησιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πώληση γαλακτοκομικών προϊόντων ξεκινώντας με χαλούμι στην Ευρώπη θα επεκταθεί με την υποστήριξη της ΕΕ και την αύξηση των προτύπων άλλων κρεάτων και γαλακτοκομικών προϊόντων. Άλλοι τύποι τυριών θα ακολουθήσουν την άφιξη του χαλούμι στην Ευρώπη.
Ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο συχνά υπενθυμίζει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι είναι ευθύνη της προστασίας των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι είναι Ευρωπαίοι πολίτες, τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά, αναλαμβάνω επίσης πρωτοβουλίες για την προστασία των τουρκοκυπρίων ζώων, παραγωγοί γάλακτος και τυριών. Είναι δυνατόν οι Τουρκοκύπριοι παραγωγοί να φτάσουν στην ευρωπαϊκή αγορά. Θα είμαι οπαδός αυτού του θέματος “

ΕΤΣΙ

Source