Συμβουλές για όσους δεν μπορούν να σταματήσουν το κάπνισμα

Πολλοί καπνιστές θέλουν να σταματήσουν το κάπνισμα, αλλά δεν είναι όλοι επιτυχημένοι σε αυτόν τον αγώνα.

Λεπτομέρεια Ειδική – Mehmet Can

Είναι γνωστό ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να σταματήσετε το κάπνισμα. Έχουμε συγκεντρώσει ορισμένες προτάσεις για εσάς στα νέα μας.

Κάντε ένα σχέδιο διακοπής!

Έχοντας ένα σχέδιο καθιστά ευκολότερη την πρώτη μέρα που σταματήσατε το κάπνισμα. Το σχέδιο διακοπής περιλαμβάνει τρόπους εστίασης, αυτοπεποίθησης και αποφασιστικότητας. Μπορείτε να δημιουργήσετε το δικό σας πρόγραμμα διακοπής ή να βρείτε ένα πρόγραμμα διακοπής εργασίας κατάλληλο για εσάς. Εάν δεν γνωρίζετε ποια μέθοδος διακοπής είναι κατάλληλη για εσάς, εξερευνήστε διαφορετικές μεθόδους διακοπής. Καμία προσέγγιση για να σταματήσετε δεν είναι κατάλληλη για όλους. Να είστε ειλικρινείς για τις ανάγκες σας. Εάν έχετε τη θεραπεία αντικατάστασης νικοτίνης στο σχέδιό σας, αρχίστε να το χρησιμοποιείτε το πρωί.

Το να είστε απασχολημένοι την ημέρα που θα σταματήσετε είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να σταματήσετε το κάπνισμα. Το να είστε απασχολημένοι κρατά το μυαλό σας μακριά από το κάπνισμα και σας αποσπά την επιθυμία. Μπορείτε να δοκιμάσετε μερικές από τις ακόλουθες δραστηριότητες:

 • Να ασκούμαι.

 • Παω βολτα.

 • Τσίχλα.

 • Στρίβοντας ένα στυλό ή σχεδιάζοντας ένα κομπολόι

 • Πίνετε άφθονο νερό.

 • Χαλαρώνοντας βαθιά αναπνοή.

 • Πήγαινε στον κινηματογράφο.

 • Περάστε χρόνο με φίλους και μέλη της οικογένειας που δεν καπνίζουν.

 • Πηγαίνοντας στο αγαπημένο σας εστιατόριο για δείπνο.

Αποφύγετε την ενεργοποίηση τσιγάρων

Προκαλούν οι άνθρωποι, τα πράγματα και οι καταστάσεις που απελευθερώνουν την επιθυμία σας να καπνίσετε. Την ημέρα που θα σταματήσετε, προσπαθήστε να αποφύγετε όλα τα σκανδάλη. Ακολουθούν ορισμένες προτάσεις για την αποφυγή ορισμένων κοινών σκανδαλισμάτων καπνίσματος:

 • Εάν δεν έχετε απορρίψει τα τσιγάρα, τους αναπτήρες και τα τασάκια, θα πρέπει να τα πετάξετε.

 • Μείνετε μακριά από την καφεΐνη, προκαλεί ένταση. Δοκιμάστε το πόσιμο νερό.

 • Περάστε χρόνο με μη καπνιστές.

 • Μεταβείτε σε μέρη όπου απαγορεύεται το κάπνισμα.

 • Πάρτε αρκετή ξεκούραση και τρώτε υγιεινά. Η κόπωση πυροδοτεί την επιθυμία να καπνίσει.

 • Αποφύγετε τα πράγματα που συνδέετε με το κάπνισμα αλλάζοντας τις ρουτίνες σας.

Οι κρίσεις δεν διαρκούν περισσότερο από λίγα λεπτά. Προετοιμαστείτε για αυτό και σχεδιάστε μπροστά για αυτό που θα κάνετε εκείνη τη στιγμή.

Να είσαι θετικός

Η διακοπή του καπνίσματος είναι δύσκολη. Η εστίαση στο δώρο σας θα μειώσει την ταλαιπωρία σας. Αυτή η προσέγγιση βοηθά στη διατήρηση μιας θετικής στάσης. Η ημέρα που σταματήσατε μπορεί να μην πάει καλά. Αλλά το μόνο που έχει σημασία δεν είναι το κάπνισμα – ούτε καν μια ρουφηξιά. Επιβραβεύστε τον εαυτό σας για το μη κάπνισμα 24 ώρες την ημέρα. Το άξιζες αυτό. Εάν δεν αισθάνεστε έτοιμοι να σταματήσετε σήμερα, ορίστε μια κατάλληλη ημέρα διακοπής. Είναι εντάξει εάν χρειάζεστε μερικές ακόμη μέρες για να προετοιμαστείτε να σταματήσετε το κάπνισμα.

Ζητήστε βοήθεια

Δεν χρειάζεται απλώς να βασιστείτε στη θέληση για να σταματήσετε το κάπνισμα. Ενημερώστε τους φίλους και την οικογένειά σας για τη μέρα σας. Ζητήστε τους υποστήριξη για την ημέρα που σταματήσατε και για λίγες ημέρες και εβδομάδες μετά. Μπορούν να σας βοηθήσουν σε δύσκολες στιγμές. Αφήστε τους να γνωρίζουν ακριβώς πώς μπορούν να σας βοηθήσουν. Μην υποθέσετε ότι ξέρουν.

Ετοιμαστείτε να σταματήσετε το κάπνισμα

Η διακοπή του καπνίσματος είναι δύσκολη. Αλλά αν έχετε ένα σχέδιο, είναι λίγο πιο εύκολο να το αφήσετε. Ακολουθούν μερικά απλά βήματα που μπορείτε να κάνετε για να ξεκινήσετε το σχέδιό σας όταν είστε έτοιμοι να το κόψετε.

Μάθετε γιατί σταματάτε το κάπνισμα

Πριν το κόψετε, είναι σημαντικό να γνωρίζετε γιατί σταματήσατε. Θέλετε να είστε πιο υγιείς, θα εξοικονομήσετε χρήματα, θα προστατεύσετε την οικογένειά σας; Εάν δεν είστε σίγουροι γιατί, ρωτήστε στον εαυτό σας αυτές τις ερωτήσεις:

 • Τι δεν μου αρέσει το κάπνισμα;

 • Τι μου λείπει όταν καπνίζω;

 • Πώς επηρεάζει το κάπνισμα την υγεία μου;

 • Τι θα συμβεί σε μένα και την οικογένειά μου εάν συνεχίσω να καπνίζω;

 • Πώς θα είναι η ζωή μου καλύτερη όταν σταματήσω;

Να τους υπενθυμίζετε κάθε μέρα όταν βρίσκετε τους λόγους για τους οποίους το παραιτήσατε. Μπορούν να σας εμπνεύσουν να σταματήσετε εντελώς.

Ακόμα δεν είστε σίγουροι; Διαφορετικοί άνθρωποι έχουν διαφορετικούς λόγους να σταματήσουν το κάπνισμα. Γιατί θέλετε να σταματήσετε;

Μάθετε πώς να χειρίζεστε τις σκανδάλες και τις κρίσεις καπνίσματος

Οι κανόνες ενεργοποίησης είναι συγκεκριμένα άτομα, μέρη ή δραστηριότητες που σας υπενθυμίζουν να καπνίζετε. Η γνώση του τι σας προκαλεί να καπνίζετε θα σας βοηθήσει να μάθετε να τα αντιμετωπίζετε.

Οι κρίσεις για το κάπνισμα είναι σύντομες αλλά το έντονο κάπνισμα ωθεί. Συνήθως χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά. Προγραμματίστε μπροστά και αναφέρετε σύντομες δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε όταν αντιμετωπίζετε κρίση.

Βρείτε τρόπους αντιμετώπισης της στέρησης

Τις πρώτες εβδομάδες μετά το κόψιμο, μπορεί να νιώθετε άβολα και να θέλετε να καπνίζετε έντονα. Ο λόγος για αυτό είναι η στέρηση. Κατά τη διάρκεια της απόσυρσης, το σώμα σας συνηθίζει στην έλλειψη νικοτίνης. Για τους περισσότερους ανθρώπους, τα χειρότερα συμπτώματα απόσυρσης διαρκούν από μερικές ημέρες έως μερικές εβδομάδες. Εν τω μεταξύ:

Μπορείτε να αισθανθείτε λίγο κατάθλιψη

Μπορεί να μην μπορείτε να κοιμηθείτε

Μπορεί να είστε γκρινιάρης, βαριεστημένος ή θυμωμένος

Μπορεί να αισθάνεστε ανήσυχοι, νευρικοί ή ανήσυχοι

Μπορεί να είναι δύσκολο να σκεφτείτε καθαρά

Ίσως θελήσετε να καπνίσετε για να απαλλαγείτε από αυτές τις αισθήσεις. Ανεξάρτητα από το πόσο έντονα είναι αυτά τα συναισθήματα, θυμηθείτε ότι είναι προσωρινά.
Ένας από τους καλύτερους τρόπους αντιμετώπισης της απόσυρσης νικοτίνης είναι να δοκιμάσετε τη θεραπεία αντικατάστασης νικοτίνης (NYKT). Το NYKT μειώνει τα συμπτώματα στέρησης. Το NYKT διπλασιάζει τις πιθανότητές σας να σταματήσετε στα σίγουρα. Το NYKT διατίθεται σε διάφορες μορφές όπως τσίχλες, μπαλώματα, ρινικό σπρέι, συσκευή εισπνοής και παστίλιες. Έγινε μεγάλη έρευνα στο NYKT. Έχει αποδειχθεί ότι είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για όλους σχεδόν τους καπνιστές που θέλουν να σταματήσουν, συμπεριλαμβανομένων των εφήβων. Ωστόσο, εάν έχετε σοβαρή ασθένεια ή εάν είστε έγκυος, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με το NICT.
Εάν σχεδιάζετε ένα NYKT, θυμηθείτε ότι πρέπει να το έχετε την ημέρα που θα σταματήσετε. Διαβάστε τις οδηγίες στο πλαίσιο NYKT και ακολουθήστε το προσεκτικά. Το NYKT θα σας δώσει το καλύτερο όφελος εάν το χρησιμοποιήσετε όπως συνιστάται.

Εξερευνήστε τις επιλογές διακοπής του καπνίσματος

Η διακοπή του καπνίσματος από μόνη της είναι δύσκολη, αλλά ξαφνικά η διακοπή δεν είναι η μόνη σας επιλογή. Η επιλογή μιας άλλης επιλογής μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες επιτυχίας σας. Βρείτε μια μέθοδο διακοπής που μπορεί να είναι κατάλληλη για εσάς.

Πείτε στην οικογένεια και τους φίλους σας ότι σκοπεύετε να σταματήσετε

Είναι ευκολότερο να σταματήσετε το κάπνισμα όταν οι άνθρωποι στη ζωή σας υποστηρίζουν. Πείτε τους για τα σχέδια εγκατάλειψης και εξηγήστε πώς μπορούν να βοηθήσουν.

Ακολουθούν ορισμένες προτάσεις:

 1. Ενημερώστε την οικογένειά σας και τους φίλους σας τους λόγους για τους οποίους το παραιτήσατε.

 2. Ζητήστε τους να σας ελέγξουν για να δείτε πώς πηγαίνει η κατάσταση.

 3. Ζητήστε τους να σας βοηθήσουν να βρείτε δραστηριότητες χωρίς καπνό που μπορείτε να κάνετε μαζί (όπως να πάτε στις ταινίες ή σε ένα ωραίο εστιατόριο).

 4. Ζητήστε από έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας που καπνίζει να σταματήσει μαζί σας ή τουλάχιστον να μην καπνίσει μαζί σας.

 5. Ζητήστε από τους φίλους και την οικογένειά σας να μην σας δώσουν τσιγάρα ό, τι λέτε και ό, τι κάνετε.

 6. Προειδοποιήστε την οικογένεια και τους φίλους σας ότι η διάθεση μπορεί να είναι κακή κατά τη διακοπή. Ζητήστε τους να είναι υπομονετικοί και να σας βοηθήσουν.

Η υποστήριξη είναι ένα από τα κλειδιά για να σταματήσετε την επιτυχία. Βρείτε περισσότερους τρόπους υποστήριξης που θα σας βοηθήσουν να σταματήσετε.

Πηγή: Μπορείτε να φύγετε

.Source