Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ … Δημοσιογράφος Κύπρος

Πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις: Μιανμάρ, Σύνοδος κορυφής G5 Sahel, Αιθιοπία, Λευκορωσία, Ρωσία, Στρατηγική πυξίδα և Χονγκ Κονγκ, υπό την προεδρία του Josep Borrell στις 09:00 ώρα Βρυξελλών. Στις 15. Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Anthony Blinke αναμένεται να παραστεί σε διάσκεψη τηλεδιάσκεψης σήμερα το απόγευμα για να ανταλλάξει απόψεις σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ.

Αναλυτικά, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα ξεκινήσει με μια συζήτηση για τα τρέχοντα θέματα, κατά τη διάρκεια των οποίων οι υπουργοί θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν για τις τελευταίες εξελίξεις. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος θα εξετάσει πρώτα την κατάσταση στη Μιανμάρ μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα, τονίζοντας την απάντηση της ΕΕ στις εχθροπραξίες, καθώς και την προσέγγιση της ΕΕ στους περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους. Οι υπουργοί θα συζητήσουν τη δέσμευση της ΕΕ με τη χώρα για τον προσδιορισμό μιας πιθανής δέσμης ενεργειών για την αλλαγή της συμπεριφοράς των βασικών παραγόντων, ελαχιστοποιώντας παράλληλα τον αρνητικό αντίκτυπο στον γενικό πληθυσμό, τις πιο ευάλωτες ομάδες. Το συμβούλιο αναμένεται να καταλήξει σε συμπεράσματα σχετικά με αυτό το θέμα.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας θα ενημερώσει το Συμβούλιο για την επίσκεψή του στο Σουδάν Ս Αιθιοπία στις 7-10 Φεβρουαρίου εξ ονόματος του Ύπατου Εκπροσώπου. Ο σκοπός της επίσκεψης ήταν να συνεργαστεί με τις αρχές της Αιθιοπίας για την κρίση του Τιγκράι για την επίλυση περιφερειακών ζητημάτων, προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω αποσταθεροποίηση στην ήδη εύθραυστη περιοχή. Με βάση τις παρατηρήσεις και τις συστάσεις της, οι 27 θα συζητήσουν τι μέτρα μπορεί να λάβει η ΕΕ με άλλους διεθνείς και περιφερειακούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Αφρικανικής Ένωσης, για να βοηθήσει στην επίλυση της ανησυχητικής ανθρωπιστικής κατάστασης, των συγκρούσεων και να κλιμακώσει τις ειρηνευτικές προσπάθειες.

Στη συνέχεια, ο Ύπατος Εκπρόσωπος θα ενημερώσει το Συμβούλιο σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής της G5 Sahel στο Τσαντ στις 16 Φεβρουαρίου, στην οποία παρέστη σε τηλεδιάσκεψη με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος θα μιλήσει εν συντομία μια κοινή έκθεση σχετικά με την «Ανανεωμένη Εταιρική Σχέση με τη Νότια Γειτονιά» πριν από τη συζήτηση του Συμβουλίου της Ευρώπης την Παρασκευή. Επιπλέον, ο Ύπατος Εκπρόσωπος θα υποβάλει έκθεση στις 17 Φεβρουαρίου σχετικά με την έγκριση κοινής δήλωσης με τίτλο «Ενίσχυση των επενδύσεων της ΕΕ σε μια πολυμερή προσέγγιση βασιζόμενη σε κανόνες», στην οποία εκτίθενται οι προσδοκίες και οι προσδοκίες της ΕΕ για ένα πολυμερές σύστημα. Τέλος, ο Ύπατος Εκπρόσωπος θα θέσει το ζήτημα της περαιτέρω επιδείνωσης της κατάστασης στη Λευκορωσία – τη συνεχιζόμενη πίεση στους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την κοινωνία των πολιτών και τους δημοσιογράφους.

Μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Ύπατου Εκπροσώπου στη Μόσχα στις 4-6 Φεβρουαρίου 2021, το Συμβούλιο θα πραγματοποιήσει μια ολοκληρωμένη, στρατηγική συζήτηση για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας.

Η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί στην απάντηση της ΕΕ στην πεποίθηση του Alexei Navalny, στην καταστολή χιλιάδων ειρηνικών διαδηλωτών σε ολόκληρη τη Ρωσία και στο πώς να υποστηρίξει περαιτέρω την ανεξάρτητη κοινωνία των πολιτών της Ρωσίας και να ενισχύσει τις διαπροσωπικές επαφές. Οι υπουργοί, ειδικότερα, πρέπει να ενθαρρυνθούν να επεξεργαστούν πώς η ΕΕ μπορεί να κάνει καλύτερη χρήση του πολιτικού της κεφαλαίου, συμπεριλαμβανομένου και των εταίρων της, για να υπερασπιστεί και να επιδιώξει σταθερά τις αξίες, τα συμφέροντα και τους στόχους της σε όλες τις σχέσεις της με την ΕΕ. Ρωσία, σχετικά με τις αρχές των πέντε κατευθυντήριων γραμμών.

Το 27 θα επικεντρωθεί επίσης σε συγκεκριμένα μέτρα (κυρώσεις κατά ατόμων) που θα μπορούσαν να ληφθούν ως απάντηση στις συνεχιζόμενες αρνητικές ενέργειες της ρωσικής κυβέρνησης, την εσωτερική καταστολή και τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ μπορεί να ενισχύσει την υποστήριξή της στα ανθρώπινα δικαιώματα. և Οι πιο ευάλωτες ομάδες.

Τέλος, οι υπουργοί θα συζητήσουν πώς να διατηρήσουν έναν τόπο συνεργασίας όταν είναι προς το συμφέρον της ΕΕ. Η υπουργική συζήτηση για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας στοχεύει στην αναζωογόνηση της στρατηγικής συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου.

2020 Από τη διάσκεψη τηλεπικοινωνιών της Διάσκεψης των Υπουργών Άμυνας στις 20 Νοεμβρίου έως τις συζητήσεις για την προστασία των επικεφαλής της άτυπης τηλεδιάσκεψης του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 26 Φεβρουαρίου, το Συμβούλιο θα ανταλλάξει απόψεις σχετικά με τη στρατηγική κατεύθυνση της ΕΕ. Η στρατηγική πυξίδα στοχεύει να δώσει στην ΕΕ μια κοινή στρατηγική κατεύθυνση στον τομέα της ασφάλειας և άμυνα և θα πρέπει να ενισχύσει την εφαρμογή του επιπέδου των φιλοδοξιών της ΕΕ σε αυτόν τον τομέα.

Στις αρχές Νοεμβρίου 2020, η ΕΕ ολοκλήρωσε την πρώτη της ανάλυση απειλών. Οι ασκήσεις βασίστηκαν σε δεδομένα που παρείχαν οι πολιτικές և στρατιωτικές ծառայությունների στρατιωτικές υπηρεσίες πληροφοριών των κρατών μελών της ΕΕ վել που διεξήχθησαν από τη μονάδα πληροφοριών της Στρατιωτικής Υπηρεσίας της ΕΕ INTCEN և της ΕΕ. Ακολουθώντας τα αποτελέσματα της ανάλυσης απειλών, θα κληθούν 27 να σχολιάσουν την ενίσχυση της ΕΕ. ασφάλεια և αμυντική πολιτική ως απάντηση στη μεταβαλλόμενη κατάσταση ασφάλειας և στρατηγικό πλαίσιο. Θα επικεντρωθούν στον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ μπορεί να ενισχύσει την ικανότητά της να ενεργεί μόνη της όταν χρειάζεται, να προστατεύεται καλύτερα από απειλές και να αυξάνει την ανθεκτικότητά της μέσω στενότερης συνεργασίας με το ΝΑΤΟ, διευρυμένης συνεργασίας με βασικούς περιφερειακούς βασικούς εταίρους գործընկեր ΟΗΕ և.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος θα ενημερώσει τους Υπουργούς για τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις στο Χονγκ Κονγκ. Στη συνέχεια, το συμβούλιο θα ανταλλάξει απόψεις για άμεση δράση για την επιδείνωση της κατάστασης, καθώς και για πιθανή πρόσθετη μεσοπρόθεσμη δράση, εάν οι αρχές του Πεκίνου λάβουν περαιτέρω μέτρα για τον περιορισμό της δημοκρατίας ή της ανεξαρτησίας του δικαστικού σώματος. Θα συζητηθεί επίσης ο συντονισμός με χώρες με παρόμοιες απόψεις.

Στις 30 Ιουνίου 2020, η Κίνα εφάρμοσε τον Νόμο Εθνικής Ασφάλειας (NSL) στο Χονγκ Κονγκ, ο οποίος δεν συμμορφώνεται με τις διεθνείς υποχρεώσεις που ορίζονται στην κοινή δήλωση Κίνας-Βρετανίας του 1984 ή στο Σύνταγμα του Χονγκ Κονγκ. Το Συμβούλιο απάντησε με συμπεράσματα, ορίζοντας μια δέσμη μέτρων τόσο σε εθνικό όσο και σε επίπεδο ΕΕ. 2020 Στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στις 7 Δεκεμβρίου, οι υπουργοί συζήτησαν τη δυνατότητα επιτάχυνσης των μέτρων που περιλαμβάνονται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου և για τη λήψη πρόσθετων μέτρων σε περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης. Στις 25 Ιανουαρίου 2021, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ενέκρινε αυτήν την προσέγγιση. Η ΕΕ ανταποκρίθηκε δημοσίως στην επιδεινούμενη πολιτική κατάσταση, εκφράζοντας τις ανησυχίες της άμεσα με την κινεζική ηγεσία το 2020. Στη σύνοδο κορυφής του Ιουνίου ժամանակ κατά τη διάρκεια των συναντήσεων των ηγετών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν το 2020.

Επιπλέον, οι υπουργοί θα έχουν την πρώτη ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις με τον νέο Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ σχετικά με μια βασική ατζέντα συνεργασίας ΕΕ-ΗΠΑ σε παγκόσμια, εξωτερικά και θέματα ασφάλειας. Η συζήτηση αναμένεται να επικεντρωθεί στην ενίσχυση της πολυμερούς προσέγγισης των παγκόσμιων προκλήσεων, στην επίλυση του COVID-19, στην κλιματική αλλαγή και στην ενίσχυση της δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο. Η συζήτηση θα επικεντρωθεί επίσης στο πώς η ΕΕ και οι ΗΠΑ μπορούν να λειτουργήσουν καλύτερα σε ορισμένες από τις βασικές προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας.

Το Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει συμπεράσματα σχετικά με τα φόρουμ του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα του 2021 σχετικά με τις μετα-COVID του Μιανμάρ 19 priorities προτεραιότητες για τα ανθρώπινα δικαιώματα և προτεραιότητες της ΕΕ.

Πηγή: KYPE

Source