Συμβούλιο που στις ΗΠΑ, η Τουρκία δήλωσε «αδίστακτος»

Γνωστή ως συνδεδεμένη με τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ, το think tank με έδρα την Ουάσινγκτον “Atlantic Council” δημοσίευσε τις προβλέψεις του για το 2021. Στις 16 Δεκεμβρίου, με τίτλο “οι δέκα κορυφαίοι κίνδυνοι και ευκαιρίες για το 2021” στη δημοσιευμένη λίστα, η Τουρκία συμπεριλήφθηκε επίσης στους κινδύνους.

Σύμφωνα με τα νέα του Elif İlhamoğlu από το Aydınlık; Ο κατάλογος που εκπόνησε ο Robert A. Manning, υπουργός Εξωτερικών για την κυβέρνηση Μπους και ο Mathew J. Burrows, ο οποίος προηγουμένως εργάστηκε ως αναλυτής της Υπηρεσίας Πληροφοριών στη CIA, παραθέτει τους κινδύνους για το 2021 ως εξής:

Η ΠΑΝΔΗΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΒΑΘΥ

1. Η κρίση Covid-19 βαθαίνει με αργή διανομή εμβολίων

Το άρθρο προβλέπει ότι η κρίση του Covid-19 θα συνεχίσει να κλιμακώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ), στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και στη Ρωσία, ως αποτέλεσμα ταξιδιών διακοπών, συσκέψεων για οικογένειες και φίλους, και εκτεταμένης πανδημικής κόπωσης, πιθανόν να επεκταθεί έως το 2021. Προειδοποιείται επίσης ότι ενδέχεται να παρουσιαστούν απροσδόκητα υλικοτεχνικά προβλήματα στην παραγωγή και διανομή εμβολίων και ότι το εκτεταμένο πρόγραμμα εμβολιασμού μπορεί να αποσυρθεί.

BIDEN TIKANABİLİR

2. Η προεδρία του Μπάιντεν μπορεί να αποκλειστεί

Το άρθρο αναφέρει ότι εάν οι Ρεπουμπλικάνοι συνεχίσουν να ηγούνται της Γερουσίας, η ικανότητα του Τζο Μπάιντεν να κυβερνά θα είναι περιορισμένη. Τονίζεται ότι ο Τραμπ θα συνεχίσει την πίεση του και η κρίση διαχείρισης θα συνεχιστεί.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΧΡΕΟΣ

3. Μια άλλη παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση που οφείλεται στο χρέος ξεσπά

Το παγκόσμιο χρέος αυξάνεται, ειδικά από τις επείγουσες δαπάνες του Kovid-19 στις αναπτυσσόμενες οικονομίες. Το συνολικό χρέος αυξήθηκε κατά 15 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2020, το οποίο αναμένεται να φθάσει το 365% του παγκόσμιου ΑΕΠ έως το τέλος του έτους.

Ενώ η κινεζική οικονομία μεγαλώνει, η δύση γίνεται άσχημη

4. Οι δυτικές χώρες παλεύουν με μια αργή οικονομική ανάκαμψη

Με βάση μια πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), αναφέρεται ότι το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου δεν θα φτάσει το ΑΕΠ πριν από το 2020, ακόμη και στο τέλος του 2021. Σημειώνεται ότι η Κίνα, η οποία έχει μόνο μια μεγάλη οικονομία, παρουσίασε σημαντική ανάπτυξη (σχεδόν 2 τοις εκατό) το 2020 και θα αυξηθεί κατά 10 τοις εκατό μέχρι το τέλος του 2021. Υπενθυμίζοντας την κρίση του 2008, τονίζεται ότι η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί για τη Δύση και αυτό θα έχει πολιτικές επιπτώσεις.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΚΟΡΕΑΣ

5. Η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να δημιουργήσει κρίση

Ο αριθμός 5 στη λίστα είναι «Βόρεια Κορέα», Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (KDHC). Ενώ υποστηρίζεται ότι το KDHC θα συνεχίσει τις απειλές πυρηνικών πυραύλων του, συνιστάται στην κυβέρνηση Biden να συνεργαστεί στενά με την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα για να το ελέγξει αυτό.

ΤΑΣΗ ΗΠΑ-ΙΡΑΝ

6. Η σύγκρουση ΗΠΑ-Ιράν εντείνεται

Αυτός ο τίτλος λέει ότι η ύποπτη δολοφονία του Ισραήλ από τον κορυφαίο πυρηνικό επιστήμονα του Ιράν και οι αυξημένες κυρώσεις του Τραμπ εναντίον του Ιράν πριν από την αναχώρησή του θα μπορούσαν να βλάψουν τις ελπίδες του Μπάιντεν για επιστροφή στην πυρηνική συμφωνία.

TAIWAN CONFLICT ΜΕΤΑΞΥ WASHINGTON ΚΑΙ BEIJING

7. Οι ΗΠΑ και η Κίνα ενδέχεται να συγκρούσουν την Ταϊβάν

Στο άρθρο, το οποίο ανέφερε ότι η Ταϊβάν μπορεί να είναι το μέρος όπου η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας έχει καταλήξει, κάθε κίνηση που έχουν κάνει οι ΗΠΑ για να στηρίξει την Ταϊβάν ειδικά το τελευταίο έτος – όπως πωλήσεις όπλων, επίσημες επισκέψεις υψηλού επιπέδου και στρατιωτικές ασκήσεις – φέρεται ότι το προκάλεσε να αυξήσει την πίεση σε αυτό. Τονίζεται ότι η Ταϊβάν είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα για το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα και λέγεται ότι αυτό το ζήτημα μπορεί να μετατραπεί σε σύγκρουση καθώς οι αμερικανικές επεμβάσεις συνεχίζονται.

ΚΡΙΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

8. Η χειρότερη επισιτιστική κρίση σε δεκαετίες θα καταστρέψει τον κόσμο

Υπενθυμίζοντας στην προειδοποίηση των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) ότι ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα τουλάχιστον της χειρότερης επισιτιστικής κρίσης του περασμένου έτους, αναφέρεται ότι η πανδημία έχει ενισχύσει περαιτέρω αυτήν την κρίση. Ενώ σημειώνεται ότι πολλές χώρες βρίσκονται σε κατάσταση πείνας και πολλές άλλες χώρες πλησιάζουν αυτές τις συνθήκες, αναφέρεται ότι ακόμη και στις ΗΠΑ, κάθε 5 νοικοκυριά δεν έχουν επισιτιστική ασφάλεια.

ΜΕΣΟ-ΔΙΑΒΑΣΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

9. Η επέκταση της παγκόσμιας μεσαίας τάξης τελειώνει

Σε αυτό το άρθρο, λέγεται ότι αν δεν υπάρξει ισχυρή ανάκαμψη ενόψει της κρίσης του Kovid-19 το 2021 και μετά, η ανάπτυξη της παγκόσμιας μεσαίας τάξης ενδέχεται να βρίσκεται σε κίνδυνο. Ιστορικά, τονίστηκε ότι η διάβρωση της μεσαίας τάξης σχετίζεται με πολιτική αστάθεια, δημοκρατική παρακμή και μεγάλες συγκρούσεις.

ΕΛΠΙΔΑ ΑΤΛΑΝΤΙΚ 2021 BIDEN

Στις ευκαιρίες του Συμβουλίου Ατλαντικού το 2021, υποστηρίζεται ότι η πολυμέρεια θα αυξηθεί με τον Μπάιντεν και οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν στους διεθνείς θεσμούς και συμφωνίες με τις οποίες ο Τραμπ έφυγε / συγκρούστηκε. Υποστηρίζεται ότι οι ΗΠΑ, μαζί με τον Μπάιντεν, θα αναζωογονήσουν την Ευρώπη και άλλες πολυμερείς χώρες, και έτσι θα ενημερώσουν τα Ηνωμένα Έθνη τον 21ο αιώνα.

Από την άλλη πλευρά, αναφέρεται ότι οι σχέσεις με τη Ρωσία θα μπορούσαν να βελτιωθούν κατά την περίοδο Μπάιντεν και ότι στη Ρωσία θα μπορούσαν να προσφερθούν άλλες επιλογές από το να εξαρτώνται από την Κίνα.

Τονίζεται ότι οι ΗΠΑ μπορούν να εμβαθύνουν τη σχέση μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας κατά την περίοδο Biden, ενώ σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ μπορούν να επεκτείνουν και να ηγηθούν της εταιρικής σχέσης Trans-Pacific.

Προκειμένου να αντιταχθεί στην Κίνα, δίνεται έμφαση στην ανανέωση των υπερατλαντικών δεσμών και στην ενίσχυση της συνεργασίας στην τεχνολογία.

Απειλούσαν την ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Το Συμβούλιο Ατλαντικού της Τουρκίας κατά τη διάρκεια του 10ου ορόφου του κινδύνου που αναφέρει, ο τίτλος «Νέα Οθωμανική Τουρκία θα χρησιμοποιήσει περαιτέρω haydutlaş».

για την Τουρκία «Rogue state» – «rogue States» η παραβολή του άρθρου έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

“Στην ολοένα και πιο αυταρχική ηγεσία του Ερντογάν και της επεκτατικής ισλαμιστικής Τουρκίας. Είτε στρατιωτική επέμβαση είτε ανέπτυξε στρατεύματα στη Σομαλία, το Κατάρ, τη Λιβύη, το Ιράκ, τη Συρία και τα Βαλκάνια. Ενώ η Άγκυρα επιτέθηκε στους αμερικανούς συμμάχους Κούρδους που πολεμούν το ISIS, αντιμετώπισε επίσης τη Ρωσία στη Συρία, τη Λιβύη και το Αζερμπαϊτζάν. Η Τουρκία και το ΝΑΤΟ που αναπτύχθηκαν αποτελούν απειλή για τα ρωσικά συστήματα αεροπορικής άμυνας S-400 που οδηγούν σε κυρώσεις των ΗΠΑ.

Προκάλεσε στην Ανατολική Μεσόγειο παραβιάζοντας τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και θέτοντας απειλή στην Κύπρο. Πολλά αραβικά κράτη το βλέπουν ως απειλή για την Τουρκία, η κυβέρνηση Ερντογάν απεικονίζει τη μέθοδο των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων στη Γαλλία λόγω της πρόκλησης. Ο πολυσχιδής στρατιωτικός της Άγκυρας ισχυρίστηκε, θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερες συγκρούσεις και η Τουρκία μπορεί να προκαλέσει αναμέτρηση στα μέλη του ΝΑΤΟ. “

«ΔΥΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά τον όρο «αδίστακτο κράτος» για τη Λιβύη υπό τον Καντάφι. Το 1993, μια επίσημη έκθεση της επιτροπής του Κογκρέσου των ΗΠΑ έκανε τη φράση “Πολιτική Ασφαλείας των ΗΠΑ προς τα καθεστώτα των απατεώνων”. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αργότερα χρησιμοποίησαν αυτόν τον όρο για κράτη όπως η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, το Ιράν, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Αυτός ο όρος, που χρησιμοποιείται για χώρες εκτός του διεθνούς συστήματος με έδρα τις ΗΠΑ, αντιπροσωπεύει κράτη των οποίων οι κινήσεις δεν μπορούν να ελεγχθούν σύμφωνα με τις ΗΠΑ. Και αυτά τα κράτη αποτελούν απειλή για το σύστημα που εδρεύει στις ΗΠΑ.

Το Ατλαντικό Συμβούλιο της Τουρκίας, καθώς και ο κίνδυνος να ευθυγραμμιστεί το κείμενο με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας, δίνει έμφαση στις στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγονται για δική του ασφάλεια. Η διασυνοριακή επιχείρηση και η σταθερότητα της Τουρκίας στο άρθρο του Ατλαντικού του άρθρου φαίνεται να θεωρείται ως απειλή για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

ΑΤΛΑΝΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Το αμερικανικό think tank “The Atlantic Council” ιδρύθηκε το 1961 με έδρα την Ουάσινγκτον. Ένας από τους χρηματοδότες του οργανισμού, γνωστός ότι έχει στενούς δεσμούς με το Πεντάγωνο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς και τη CIA και άλλες αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, είναι το Soros ‘Open Society Institute. Δεκάδες εταιρείες και οργανισμοί σε όλο τον κόσμο παρέχουν χρηματοδότηση στο Συμβούλιο στο πλαίσιο κοινών έργων.

Οι αξιωματικοί που εργάζονται ως διευθυντές και εμπειρογνώμονες στο Ατλαντικό Συμβούλιο είναι είτε αυτοί που προηγουμένως κατείχαν βασικές θέσεις στο Αμερικανικό Πεντάγωνο, τις ένοπλες δυνάμεις, τις υπηρεσίες CIA / μυστικών υπηρεσιών και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ή διορίστηκαν σε αυτές τις θέσεις μετά την εργασία τους στο Συμβούλιο. Το Ατλαντικό Συμβούλιο, που είναι ο πιο σημαντικός θεσμός στον οποίο καθορίζονται οι στρατηγικές των ΗΠΑ, είναι σε μεγάλο βαθμό κρατικός θεσμός.

ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Το Atlantic Council ορισμένοι διάσημοι προπονητές είναι αρκετά εξοικειωμένοι με την Τουρκία:

Staven Zunes: Ο κατεστραμμένος χάρτης του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας και του αμερικανικού λαού δημοσιεύεται στο think tank Stratfor κοντά στο Πεντάγωνο.

Άλμπαϊ Ράλφ Πέτερς: Συνταξιούχος στρατιώτης που δημοσιεύει τον χάρτη BOP σε ένα στρατιωτικό περιοδικό με τίτλο “Στρατιωτική αναθεώρηση”.

Πίτερ Γκάλμπερτ“Ο Κούρδος πατέρας αναφέρεται ως” Ιράκ, Ιράν, Συρία και Τουρκία σε μια περιοχή ως “θα πρέπει να καθιερωθεί το κράτος του Κουρδιστάν”, δήλωσε ο διπλωμάτης.

Το Συμβούλιο, το οποίο άνοιξε το μεγαλύτερο κέντρο εκτός των ΗΠΑ στην Κωνσταντινούπολη το 2013, είναι επίσης ο αρχιτέκτονας των σχεδίων για το «άνοιγμα με τον Σκάλαν» και το «Αρμενικό άνοιγμα».

Source