Συμφιλίωση του Κόλπου και δεσμοί με τη Γαλλία που συζητήθηκαν από τον Ερντογάν και τον Χάριρι σε συνάντηση αιφνιδιασμού |

ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ – Αραβικές πηγές ανέμεναν την αιφνιδιαστική επίσκεψη του διορισμένου πρωθυπουργού του Λιβάνου Σαντ Χαρίρι στην Κωνσταντινούπολη, όπου πραγματοποίησε μακρά συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να θέσει τα ζητήματα της συμφιλίωσης του Κόλπου και των τουρκο-γαλλικών σχέσεων. την κρίση που αντιμετωπίζει ο Λίβανος όπου δεν υπάρχει ακόμη κυβέρνηση παρά τις προσπάθειες του Χάριρι.

Πηγές πιστεύουν ότι ο Χάριρι προσπάθησε να διερευνήσει τις αντιδράσεις του Τούρκου προέδρου σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου υπό το φως της συμφιλίωσης μεταξύ του Κατάρ και του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του βασιλείου του Μπαχρέιν, εκτός από την Αίγυπτο, η οποία είναι όχι μέλος του Συμβουλίου.

Ο Ερντογάν, σημείωσαν, χαιρέτισε τη δήλωση που εξέδωσε η σύνοδος κορυφής των κρατών μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας (ΣΣΚ) που πραγματοποιήθηκε στη Σαουδική πόλη Αλ-Ουλά.

Σύμφωνα με τις πηγές, ο Τούρκος πρόεδρος θέλει να είναι μέρος της διαδικασίας συμφιλίωσης στον Κόλπο, ως ο πρώτος υποστηρικτής του Κατάρ στην πολιτική του σε όλα τα επίπεδα.

Σε δηλώσεις, την Παρασκευή, ο Ερντογάν χαιρέτισε τη συμφιλίωση, λέγοντας ότι «θα ήταν καλό για την περιοχή» και ότι η χώρα του θα επωφεληθεί άμεσα από αυτήν.

Τόνισε ότι «η Τουρκία θα ενδυναμώσει τις σχέσεις της με τον Κόλπο» και ότι «η Τουρκία θα επιστρέψει στα στάδιά της την επόμενη περίοδο για χάρη της συνεργασίας Τουρκίας-Κόλπου».

Η Άγκυρα υποστηρίζει μια αφήγηση που υποστηρίζει τη συμφιλίωση και προσπαθεί να καθησυχάσει την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, ιδίως, προκειμένου να επωφεληθεί αυτής της ευκαιρίας συμφιλίωσης και να αποκαταστήσει τη σχέση Τουρκικού-Κόλπου στο καθεστώς της πριν από την κρίση του Κατάρ τον Ιούνιο του 2017.

Η Τουρκία κάνει ό, τι μπορεί για να αποφύγει ένα μποϊκοτάζ του Κόλπου που έχει διαταράξει περαιτέρω την οικονομία της καθώς οι επενδύσεις της Σαουδικής Αραβίας σε ζωτικούς τομείς όπως τα ακίνητα στεγνώνουν και ο τουρισμός ουσιαστικά σταμάτησε.

Αντιμετωπίζοντας τις προοπτικές της τουρκο-γαλλικής προσέγγισης, ο Hariri μπορεί να βασιστεί στους στενούς δεσμούς του τόσο με τον Ερντογάν όσο και με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουήλ Μακρόν.

Οι πηγές επισήμαναν την επιθυμία του Τούρκου προέδρου να μειώσει την εχθρική ρητορική του απέναντι στον Μάκρον συγκεκριμένα και προς τις γαλλικές πολιτικές, γενικά, καθώς η Τουρκία ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει την κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία δεν είναι φιλική προς τις πολιτικές και τους προσανατολισμούς του Ερντογάν.

Από αυτήν την άποψη, πιστεύεται ότι ο Ερντογάν προτιμά να επιτύχει μια προσέγγιση με την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, προκειμένου να αποφευχθεί η εμφάνιση ενός ευρέος μέτρου ενάντια στις πολιτικές του, που περιλαμβάνουν στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη και απειλές για τους γείτονες της Τουρκίας, ιδίως την Κύπρο και την Ελλάδα .

Την Πέμπτη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Καβούσογλου δήλωσε ότι είχε συμφωνήσει με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Γιβς Λε Ντάρια σε οδικό χάρτη για την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Τσαβούσογλου είπε, «Η Τουρκία δεν θέλει ποτέ να έχει κακές σχέσεις με οποιαδήποτε χώρα και αν η Γαλλία είναι ειλικρινής σε αυτό το ζήτημα, τότε η Τουρκία είναι έτοιμη να εξομαλύνει τη σχέση της με αυτήν».

Η Τουρκία αισθάνεται τώρα τον αντίκτυπο της Γαλλίας στην πραγματοποίηση των κινήσεών της στην ανατολική Μεσόγειο και στη Λιβύη, οπότε τώρα στόχος της είναι να απομακρύνει τις τριβές με το Παρίσι.

Η δήλωση που εκδόθηκε μετά την επίσκεψη του Χάριρι επέστησε την προσοχή, ιδίως όσον αφορά την ένδειξη ότι «η συνάντηση, η οποία διήρκεσε δύο ώρες και περιλάμβανε γεύμα εργασίας, επέτρεψε μια λεπτομερή συζήτηση για τις τελευταίες περιφερειακές εξελίξεις, τις πολλαπλές προκλήσεις και τα μέσα συνεργασίας μεταξύ των χώρες της περιοχής για να τις αντιμετωπίσουν. “

Ο Χάριρι και ο Ερντογάν συζήτησαν επίσης τις σχέσεις μεταξύ Λιβάνου και Τουρκίας, καθώς και τρόπους στήριξης των προσπαθειών για τον τερματισμό της κατάρρευσης της οικονομίας του Λιβάνου και την ανοικοδόμηση της Βηρυτού μόλις σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση στον Λίβανο.

Οι αραβικές διπλωματικές πηγές πιστεύουν ότι η συμπερίληψη στη δήλωση «των τελευταίων περιφερειακών εξελίξεων και πολλαπλών προκλήσεων» σημαίνει συζήτηση της περιφερειακής κατάστασης πέρα ​​από τις σχέσεις Τουρκίας-Λιβάνου και τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Τουρκία στον τομέα της ανοικοδόμησης.

Μια δήλωση που εκδόθηκε από το τμήμα επικοινωνιών στην τουρκική προεδρία ανέφερε ότι ο Ερντογάν πραγματοποίησε συνάντηση με τον Χάριρι στο Παλάτι Βαχιντίν στην Κωνσταντινούπολη.

Η δήλωση πρόσθεσε ότι ο Ερντογάν τόνισε την αποφασιστικότητα της χώρας του να ενισχύσει τις βαθιές διμερείς σχέσεις της με τον Λίβανο σε όλους τους τομείς. Υπογράμμισε επίσης τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας στον Λίβανο για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Η Τουρκία έχει ήδη δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ανοικοδόμηση του λιμανιού της Βηρυτού, μια ανησυχία που συμμερίζεται η Γαλλία, η οποία έχτισε το λιμάνι τον 19ο αιώνα, ενώ η Βηρυτός ήταν ακόμη μια οθωμανική επαρχία.

Source