Συμφωνήθηκε να ανοίξει τα σημεία διέλευσης

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Προέδρου Έρσιν Τατάρ Μπερνά Çelik Doğruyol ανακοίνωσε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με την Κυπριακή Δημοκρατία για να ανοίξει ξανά τα σημεία διέλευσης. Η δήλωση ανέφερε ότι “έχει συμφωνηθεί με την Κυπριακή Δημοκρατία να ανοίξουν τις πύλες στο βαθμό που το επιτρέπουν οι επιδημικές συνθήκες, με προϋποθέσεις πριν το 19ο έτος”.

Η εξήγηση έχει ως εξής:

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Ersin Tatar, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ergün Olgun και του Andreas Mavroyannis στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης στις 19 Μαρτίου 2021, οι διαβάσεις των χερσαίων συνόρων θα πρέπει να επιστραφούν στο pre-covid-19 επιδημίες στο βαθμό που το επιτρέπουν οι επιδημικές συνθήκες και να περιορίσουν τον κίνδυνο στο ελάχιστο.Η τουρκοκυπριακή πλευρά υπέβαλε πρόταση προς αυτήν.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Αρχηγού της Αποστολής του ΟΗΕ, Ελίζαμπεθ Σπεχάρ, συμφωνήθηκε με την Κυπριακή Δημοκρατία να ανοίξουν τις πύλες υπό προϋποθέσεις προ-19, στο βαθμό που επιτρέπεται από τις επιδημικές συνθήκες.

Για το σκοπό αυτό, η Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή Υγείας έλαβε εντολή να δημιουργήσει έναν οδικό χάρτη το συντομότερο δυνατό, εναρμονίζοντας την ισχύουσα νομοθεσία των μερών για την καταπολέμηση της επιδημίας covid-19 και ανοίγοντας όλες τις πύλες.

Επιπλέον, η Δικοινοτική Τεχνική Επιτροπή Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων εργάζεται επίσης για την ανακούφιση των αρνητικών επιπτώσεων της επιδημίας συνεργαζόμενη με την οικονομία που επηρεάζεται και από τις δύο πλευρές λόγω της επιδημίας Covid-19.

Σε αυτό το πλαίσιο, το έργο που άρχισε να επιστρέφει σε κανονικές συνθήκες θα συνεχιστεί αποφασιστικά σε συντονισμό με την κυβέρνησή μας.

Source