Συνάντηση για περιφερειακά θέματα και συνεργασία που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο – Εφημερίδα Αμμοχώστου


Οι υπουργοί Εξωτερικών Κύπρου, Ελλάδας, Ισραήλ και Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) πραγματοποίησαν διήμερη συνάντηση για περιφερειακά ζητήματα και συνεργασία στην παραθεριστική πόλη της Πάφου το Σαββατοκύριακο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι η ημερήσια διάταξη περιελάμβανε θέματα που κυμαίνονται από την κατάσταση στη Λιβύη, τη Συρία, την Υεμένη και το Αφγανιστάν, μέχρι την ενέργεια, την πολιτική προστασία, τη γενετική και τη μοριακή ιατρική, την εκπαίδευση, την πανδημία, την ψηφιακή καινοτομία, τον τουρισμό, το κλίμα και την άμυνα.

«Αποφασίσαμε να συνεχίσουμε τις επαφές μας σε αυτό το πλαίσιο, με τη δυνατότητα να συμμετάσχουν περισσότερες χώρες και να επεκτείνει το φάσμα των θεμάτων που συζητούνται και αναμένω να δοθεί συνέχεια κατά την επόμενη χρονική περίοδο», πρόσθεσε.

Ο Χριστοδουλίδης είπε ότι η συνάντηση σηματοδοτεί τη νέα εποχή που έχει εισέλθει η περιοχή, καθοδηγούμενη από ένα κοινό όραμα σταθερότητας, ευημερίας και ειρήνης μέσω της συνεργασίας.

«Καθώς η συνεργασία ενισχύεται περαιτέρω, βλέπουμε έναν δρόμο για τη θεσμοθέτηση αυτής της συνεργασίας σε ένα περιφερειακό φόρουμ συνεργασίας και ασφάλειας που βασίζεται πάντα σε μια θετική ατζέντα», πρόσθεσε.

Οι υπουργοί Εξωτερικών σημείωσαν ότι σημειώθηκαν πρόσφατα σημαντικές θετικές πολιτικές εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των συμφωνιών για την ομαλοποίηση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και ΗΑΕ, καθώς και τη δημιουργία και λειτουργία του φόρουμ φυσικού αερίου του Καΐρου, δήλωσε ο Χριστοδουλίδης.

Source