Συνάντηση Averoff-Shoina. Περιμένουμε να ξεκινήσει η διαδικασία հույս η ελπίδα για διάλογο θα ανοίξει ξανά (βίντεο)

Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Ο Αβέρωφ Νεοφίτου είχε σήμερα αρκετές συναντήσεις στις Βρυξέλλες.

Κατεβάστε το ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ CYPRUS IM ΕΔΩ για Android Android և ΕΔΩ για iOS

Ο κ. Νεοφίτου συναντήθηκε με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Επιτροπής, κ. Margaritis Shoinas, Επίτροπος Υγείας Κ. Στέλλα Κυριακίδου, Επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Manfred Weber General Γενικός Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Antonio White Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού είχε την ευκαιρία να μιλήσει με τον David McAllister, Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Mario Nava, Γενικός Διευθυντής του Τμήματος Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και τον κ. Martin Vervey , Γενικός Διευθυντής. Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

Μετά τη συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής, κ. Shoinas, ο κ. Neofito ανακοίνωσε τα εξής:

“Φίλε, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι χαρά και τιμή μου να επιστρέφω στις Βρυξέλλες, την πρωτεύουσα της Ευρώπης, αλλά και με τον Κύπριο φίλο μου, τον προσωπικό μου φίλο, με ένα ευρωπαϊκό όραμα που έχει ένα από τα ισχυρότερα Ευρωπαία χαρτοφυλάκια. Είμαι εδώ στις Βρυξέλλες όταν ανταλλάξαμε απόψεις, αυτή τη φορά σε ένα μόνο θέμα. Επερχόμενη Σύνοδος Κορυφής της Γενεύης για το Κυπριακό. Νομίζω, όπως είπα πριν από λίγες ημέρες στο Βερολίνο, είναι πολύ πιθανό να έχουμε μια θετική εξέλιξη. Δεν περιμένω ούτε λύση στο Κυπριακό. Αυτό που περιμένουμε είναι να ξεκινήσει μια διαδικασία, να ανοίξει εκ νέου η ελπίδα για διάλογο, να βρεθεί μια ολοκληρωμένη λύση στο Κυπριακό, που δεν μπορεί να είναι λύση δύο κρατών. Και χαίρομαι που, στις Βρυξέλλες, το μήνυμα τόσο της υποστήριξης της ΕΕ όσο και των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού είναι σαφές, καθώς και οι σαφείς θέσεις ότι η Ευρώπη δεν συζητά για λύση δύο κρατών. Ευχαριστώ και πάλι για την ανταλλαγή απόψεων, πάντα κερδίζω στις συζητήσεις μας, χαίρομαι που υπάρχει ένας πραγματικός Ευρωπαίος σε αυτό το χαρτοφυλάκιο, σε αυτήν τη θέση αντιπροέδρου.

Στη σειρά του, ο κ. Shoinas τόνισε τα ακόλουθα.

“Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Πράγματι, οι προσωπικές μας σχέσεις έχουν πολύ χρόνο, είμαι πολύ χαρούμενος κάθε φορά που έχουμε την ευκαιρία να συναντηθούμε ξανά, να τις επαναλάβω. Θυμάμαι πάντα την αρχική μας γνωριμία όταν ήσασταν Υπουργός Μεταφορών εκείνη την εποχή, և ξεκινήσαμε μια συνεργασία που ξεκινά 20 χρόνια. Βρίσκεστε εδώ στις Βρυξέλλες, σε μια πολιτική στιγμή που η ευρωπαϊκή αντίδραση στην επιδημία πλησιάζει, πιστεύουμε ότι θα τελειώσει τους επόμενους μήνες, αλλά η συνομιλία μας αφορούσε τη διαδικασία, τις πέντε πλευρές. πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Ιούνιο. Συμφωνήσαμε λοιπόν ότι αυτή είναι μια κρίσιμη στιγμή, μια στιγμή που εμπίπτει στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο. Έτσι, έχουμε μια διαδικασία στην οποία όλα τα μέρη πρέπει να καθίσουν για να βρουν μια λύση που δεν θα εξυπηρετεί μόνο την Κύπρο, αλλά και την Ευρώπη, διότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Κύπρος είναι μέρος της Ευρωζώνης, μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. εξαρχής, πρέπει να ταιριάζει λειτουργικά και αποτελεσματικά στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής. Δεν είναι η ώρα για πολλές ανακοινώσεις, θα το πω μόνο αυτό. Όσοι έχουν κατά νου λύσεις δύο κρατών δεν συμφιλιώθηκαν με την Ευρώπη.

Η Ευρώπη δεν άφησε ποτέ περιθώρια για λύσεις ασυμβίβαστες με την επιχειρησιακή αντίληψη του σύγχρονου κράτους μέλους της Ευρωζώνης, βάσει αποφάσεων του ΟΗΕ, όπως τους γνωρίζουμε και πώς τις υποστηρίζουμε. Έτσι, σας εύχομαι επιτυχία σε αυτήν τη διαδικασία, θα είμαι πάντα δίπλα σας προσωπικά կող από την Κύπρο. “Η ιδιαίτερη σχέση μου με το νησί, τη Λευκωσία, είναι γνωστή. Ελπίζω ότι την επόμενη φορά που θα συναντηθούμε, θα είμαστε χωρίς μάσκες, είτε κοντά στην Ιβάνια, είτε στην παραλία που γνωρίζουμε και αγαπάμε τόσο πολύ.”

Προσθέτοντας στον κ. Νεοφίτου όσα είπε ο κ. Σοινιάς, τόνισε τα εξής:

“Αγαπητέ Αντιπρόεδρε, η ψευδαίσθηση πέρασε από τον Ιβάν ivania. Ευχαριστούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μια τόσο ισχυρή απόφαση. Θα έλεγα ότι η καθιέρωση μιας παραίσθησης είναι ένας τρόπος οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Η επανένωση του τόπου μας δημιουργεί προοπτικές և, φυσικά, πολλές ακόμη προοπτικές. Σας ευχαριστούμε και πάλι που στείλατε ένα μήνυμα σε όσους μιλούν για δύο χώρες χωρίς οικοδεσπότη στην Ευρώπη.

Source