Συναντήσεις του απεσταλμένου του ΟΗΕ με τον Αναστασιάδη և Τάρταρο

Ειδικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο Jane και Holt Luth Σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος ΑναστασιάδηςΜετά από ένα ταξίδι στην Κύπρο στις αρχές Δεκεμβρίου, ο T. Lutt επέστρεψε στη Λευκωσία για να πραγματοποιήσει ξεχωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη. Έρσιν ΤατάρΣτο επίκεντρο των συνομιλιών βρίσκεται η προετοιμασία ενός νέου άτυπου 5ήμερου συνεδρίου για το Κυπριακό το Φεβρουάριο, το οποίο επικεντρώνεται στις διάφορες αγορές της Μεσογείου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, στην επιστολή με την οποία απάντησε στη σχετική πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού, του επικεφαλής της Κύπρου Ν. Ο Αναστασιάδης σημειώνει την επανάληψη ουσιαστικών συνομιλιών, καθώς και τη σημασία των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών. Σε αυτό το πλαίσιο, λέγεται ότι προτείνεται να αναπτυχθεί η περιοχή της Αμμοχώστου և υπό την αιγίδα του αεροδρομίου των Ηνωμένων Εθνών և Timpos (στα κατεχόμενα εδάφη που χρησιμοποιούνται σήμερα από τις αρχές κατοχής) և υπό αυτήν την προϋπόθεση θα ανοίξει γενικότερα, δηλαδή όχι μόνο η Τουρκία, όπως συμβαίνει πριν μέχρι σήμερα Μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Κύπρου επαναλαμβάνει ότι η Τουρκία πρέπει να συζητήσει το θέμα της ίδρυσης ΕΟΧ με την Κύπρο, επαναλαμβάνοντας την πρόταση για τη δημιουργία ταμείου εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων πριν από την πλήρη διευθέτηση του Κυπριακού στο πλαίσιο πρωτοβουλιών ενεργειακής συνεργασίας.

Με τη σειρά του, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Guterres, ο επικεφαλής του ψεύτικου κράτους Ersin Tatar το επανέλαβε αυτό “Η διαδικασία που βασίζεται στο νέο κοινό έδαφος πρέπει να στοχεύει στο αποτέλεσμα. Για να έχει νόημα, πρέπει επίσης να έχει χρονοδιάγραμμα”“Είναι σκόπιμο να επαναληφθεί ότι ο πιο βολικός τρόπος εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου της Κύπρου είναι η μεταφορά του στην Ευρώπη μέσω του τουρκικού υποβρυχίου αγωγού. “Ελληνοκυπριακή πλευρά” με: “Ανοιχτές ιδέες για έναν τύπο συνεργασίας που βασίζεται στην κυριαρχία της ισότητας μεταξύ των δύο χωρών.”

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ο Πολίτης, ο Νίκος Αναστασιάδης ασχολείται με το ελληνοτουρκικό ζήτημα. Υπό αμφισβήτηση “Η Ελλάδα και η Τουρκία συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις ανεξάρτητα από το Κυπριακό. «Εάν επιλύσουν το ελληνοτουρκικό ζήτημα χωρίς το Κυπριακό, θα υποστηρίξετε τον κ. Μητσοτάκη;» απάντησε. “Γιατί να μην τον υποστηρίξεις; Αφήστε όλα να πάνε έτσι, և οι σχέσεις θα αποκατασταθούν. “Οι καλές σχέσεις θα συμβάλουν επίσης στην επίλυση του Κυπριακού.” Προσθέτει ότι: “Το πιο σοβαρό είναι να εκτιμήσουμε σε ποιο βαθμό η Τουρκία είναι διατεθειμένη να επιλύσει τις διαφορές της είτε στην Κύπρο είτε σε άλλες χώρες μέσω παρεμβολών και μισαλλοδοξιών”.,

(Για πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

,Source