Συναντήσεις του Λούτ με τον Αναστασιάδη աթ Τατάρ

Ο Ειδικός Απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του βρίσκεται στην Κύπρο σήμερα Ο ΟΗΕ Η Κύπρος Jane Ein Hall Luth, η οποία θα συναντηθεί αύριο με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Στόχος της κυρίας Lut είναι να προετοιμάσει το έδαφος για μια άτυπη διάσκεψη (5 + 1) συζητήστε τη διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει στην επανάληψη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων. Ο Antonio Guterres πιστεύει ότι για να συγκληθεί ένα νέο συνέδριο, πρέπει να υπάρχουν εγγυήσεις για την επιτυχία του, όπως ακριβώς εξετάζει η κα Lut.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απέστειλε επιστολή Κύπρος για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων κ. Όσον αφορά την πρωτοβουλία Guterres, με συγκεκριμένες προτάσεις προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Ο κ. Αναστασιάδης προτείνει ειδικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης σε σχέση με την Αμμόχωστο, το λιμάνι της πόλης, το κατεχόμενο αεροδρόμιο της Τίμπου, τους Ελληνοκύπριους και τους Κύπριους Τούρκους.

Οι προοπτικές επανάληψης των συνομιλιών συζητήθηκαν επίσης κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών της Κύπρου Νίκου Χριστοδουλίδη και του Ύπατου Εκπροσώπου του για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Josep Borrell, σύμφωνα με δήλωση που δημοσιεύτηκε από τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών στο Twitter.

“Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης μίλησε τηλεφωνικώς με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Josep Borrell για να συζητήσει την κατάσταση στην Αρκτική Μεσόγειο και τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για την επανάληψη των συνομιλιών για τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ. “Υπό το φως των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Δεκέμβριο του 2020”, ανέφερε η δήλωση.

Το Σάββατο, ο Επίτροπος της ΕΕ Ursula von der Leyen και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Josep Borrell είχαν επίσης τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Διαβάστε επίσης:

Αποζημίωση ειδικού σκοπού. Οι αναστολές Δεκεμβρίου πληρώνονται στην αρχή της εβδομάδας

Κορωνοϊός. 445 νέες περιπτώσεις, 36 νεκροί և 353 διασωλήνωση

Source