Συννεφιασμένο περιβάλλον με τη Λευκωσία που ανησυχεί για «τουρκικά παιχνίδια»

Το τοπίο παραμένει ασαφές, όπως και ο τόπος διεξαγωγής μιας άτυπης πενταμερούς συνάντησης για την Κύπρο από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ η Λευκωσία εκφράζει σοβαρές ανησυχίες για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με τα τουρκικά «παιχνίδια».

Οι πρόσφατες αναφορές για μια άτυπη διάσκεψη στις αρχές Μαρτίου φαίνεται να έχουν ακυρωθεί, με μια διπλωματική πηγή να λέει στην ΚΥΠΕ ότι η Λευκωσία αναμένει να ορίσει νέες προθεσμίες “ανά πάσα στιγμή”.

Μια άλλη διπλωματική πηγή είπε στον ΚΥΠΕ ότι δεν διευκρίνισε πού ή πότε θα πραγματοποιηθεί η πενταήμερη συνάντηση, αλλά στην πραγματικότητα φαίνεται αδύνατο να συγκαλέσει τις πρώτες μέρες του Μαρτίου στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, υπάρχουν επί τόπου δυσκολίες λόγω μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού “πιθανώς λόγω τουρκικών παιχνιδιών”.

Η ίδια πηγή που ενημέρωσε για τις επιταχύνσεις αναφέρει ότι η Λευκωσία έχει πραγματικά σοβαρούς λόγους να φοβάται το παιχνίδι ημερομηνιών της Τουρκίας, τόσο σε σχέση με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου και τις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις, γεγονός που δημιουργεί αβεβαιότητα σχετικά με το τελικό αποτέλεσμα των πραγμάτων.

Ωστόσο, η επίσκεψη του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτικής Ασφάλειας Josep Borrell στη Λευκωσία έληξε χθες και ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος αναμένεται να επισκεφθεί τις κατεχόμενες περιοχές στις 19 Φεβρουαρίου για επαφές με το νησί.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε τον Ύπατο Εκπρόσωπο να υποβάλει έκθεση στην Επιτροπή σχετικά με την ανάπτυξη των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, καθώς και επιλογές για δράση, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του πλαισίου. την απόφαση που θα συζητηθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το 2021 το αργότερο.

Αυτό το γεγονός αναφέρθηκε επίσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη τη Δευτέρα, ο οποίος στο πλαίσιο των δηλώσεών του με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας περιέγραψε τις προσδοκίες της Λευκωσίας σχετικά με τις επικείμενες συνόδους κορυφής της ΕΕ. “Αυτό που προσπαθούμε να δούμε είναι η Τουρκία, η οποία στην πράξη αποδεικνύει όχι μόνο με ρητορικές δηλώσεις ότι θέλει έναν ειλικρινές, εποικοδομητικό διάλογο βασισμένο στο διεθνές δίκαιο, μακριά από απειλές ή παράνομες ενέργειες”, δήλωσε ο Πρόεδρος.

Όσον αφορά τις αναφορές της ΕΕ στην «θετική ατζέντα», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συμπεριλάβει επίσης θετικές δράσεις από την Τουρκία.

Source