Συνταγματική Γερουσία των ΗΠΑ

Ψηφίζοντας για το κατά πόσον η δίκη του πρώην Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με καταγγελία είναι συνταγματική, η Γερουσία των ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η δίκη είναι συνταγματική.

Η Γενική Συνέλευση της Γερουσίας, όπου διεξήχθη η δίκη απομάκρυνσης του Τραμπ λόγω της επιδρομής του Κογκρέσου στις 6 Ιανουαρίου, ολοκλήρωσε τις συνεδριάσεις της την πρώτη ημέρα με ψηφοφορία για το κατά πόσον θα μπορούσε να δικαστεί ένας πρόεδρος που έληξε.

Στην ψηφοφορία, 44 Ρεπουμπλικανικοί γερουσιαστές ψήφισαν ότι είναι αντισυνταγματικό να δοκιμάσουμε τον Τραμπ, ενώ 56 γερουσιαστές θεωρούν τη δίκη συνταγματική. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από 50 γερουσιαστές των Δημοκρατών, 6 Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές καταψήφισαν τον Τραμπ.

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, που θεωρείται ως “έγγραφο litmus” για την τελική ψηφοφορία για να αποφασίσει εάν ο Τραμπ ήταν ένοχος ή όχι, δείχνει ότι ο Τραμπ θα απαλλαγεί από υποκίνηση δημόσιας εξέγερσης στην επιδρομή του Κογκρέσου.

Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης τόνισαν τα σχόλια ότι η επίτευξη των 67 ψήφων που απαιτούνται για την καταδίκη του Τραμπ είναι απίθανο στην τρέχουσα αριθμητική της Γερουσίας.

Η Γενική Συνέλευση της Γερουσίας, η οποία σταμάτησε τις συνεδριάσεις της μετά την ψηφοφορία, θα συνεδριάσει ξανά την τοπική ώρα την Τετάρτη το μεσημέρι.

Για να κριθεί ένοχος ο Τραμπ στη Γερουσία των 100 εδρών, τουλάχιστον 2 στους 3 (67 γερουσιαστές) πρέπει να καταψηφίσουν τον Τραμπ. Στην τρέχουσα αριθμητική της Γερουσίας, όπου οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν 50 έδρες η καθεμία, η απαλλαγή του Τραμπ είναι σχεδόν βέβαιη.

Η ρήτρα κατηγορίας, στην οποία ο Τραμπ κατηγορήθηκε για “υποκίνηση εξέγερσης”, έγινε δεκτή στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 14 Ιανουαρίου, σχετικά με την επιδρομή στο Κογκρέσο, στην οποία πέθαναν 5 άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός αστυνομικού.

Ο Τραμπ καταγράφηκε ως ο πρώτος πρόεδρος που δικάστηκε για δεύτερη φορά στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, και ο μόνος πρόεδρος που δικάστηκε με αίτημα για απόλυση μετά τη λήξη της θητείας του.

.Source