Σχέση των ΗΑΕ με τη Σενεγάλη – ΝΕΑ ΑΣΙΑ

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) έχουν μια νέα κίνηση στην Αφρική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία διαχείρισης λιμένων DP World υπέγραψε συμφωνία με τη Σενεγάλη στις 23 Δεκεμβρίου 2020 για το έργο λιμένα βαθέων υδάτων. ΗΑΕ αυτή η πρωτοβουλία, η Τουρκία θεωρείται ως μια σημαντική ανακάλυψη για επιχειρήσεις σε αφρικανικές χώρες.

Αναφέρεται ότι η DP World θα επενδύσει 837 δισεκατομμύρια δολάρια στο πρώτο στάδιο για την κατασκευή λιμένων που σχεδιάστηκε από τη Σενεγάλη στην περιοχή Ndayane. Εάν γίνει η συμφωνία, αυτή η επένδυση θα είναι η μεγαλύτερη επένδυση του ιδιωτικού τομέα στην ιστορία της Senagal. Αναφέρεται ότι θα ακολουθήσει μια επένδυση ΗΑΕ 290 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το νέο λιμάνι είναι μεταξύ των προβλέψεων ότι το Ντακάρ θα διαδραματίσει το ρόλο ενός σημαντικού κέντρου εφοδιαστικής που ανοίγει στη δυτική και βόρεια Αφρική και ότι η επένδυση των ΗΑΕ θα προσελκύσει άλλες ξένες επενδύσεις στη Σενεγάλη.

Μεταξύ των αφρικανικών πρωτοβουλιών των ΗΑΕ τα προηγούμενα χρόνια είναι διάφορες χώρες όπως η Σομαλιλάνδη, η Αλγερία, η Μοζαμβίκη και το Τζιμπουτί. Τα ΗΑΕ είχαν υπογράψει διάφορες συμφωνίες για την απόκτηση λιμένων και εμπορικών παραχωρήσεων στις αναφερόμενες χώρες. Επίσης γράφτηκε στον διεθνή τύπο ότι τα ΗΑΕ έχτισαν μια στρατιωτική βάση για να αναπτύξουν στρατιωτικές δυνάμεις στο στενό Bab Al-Mendeb, την πιο στρατηγική τοποθεσία της Ερυθράς Θάλασσας. Αργότερα, ήρθαν νέα για τη στρατιωτική παρουσία των ΗΑΕ στο νησί Socotra στην Υεμένη.

Οι διεθνείς πιέσεις στην προσπάθεια των ΗΑΕ και η τελευταία συμφωνία με τη Σενεγάλη για τις αφρικανικές χώρες της περιοχής πρέπει να ερμηνευθούν στον αγώνα για επιρροή στη δημιουργία με την Τουρκία. Για λίγο η Τουρκία δήλωσε επίσης ότι προσπάθησε να αναπτύξει τις σχέσεις της με τη Σενεγάλη. Η ίδια διαδικασία στα ΗΑΕ με τη συμφωνία της Σενεγάλης έκανε τα νέα, ενάντια στην Τουρκία στα ΗΑΕ θεωρείται ότι η περιοχή μπορεί να καθορίσει νέες πολιτικές.

Στο παρελθόν Τουρκία τον Ιανουάριο του 2020, ο Πρόεδρος επισκέφθηκε τη Σενεγάλη και πραγματοποιήθηκε το επίπεδο του επιχειρηματικού φόρουμ. Ο όγκος των συναλλαγών μεταξύ Τουρκίας και διεθνούς αεροδρομίου της Σενεγάλης και κατασκευή γηπέδου 50 χιλιάδων θέσεων κ.λπ. σημαντικά έργα υποδομής εμπίπτουν στο πεδίο αυτής της επίσκεψης.

Bae’n αυτής της τελευταίας συμφωνίας υπογραμμίζει την ανταγωνιστικότητα της περιοχής και της Τουρκίας. Οι αντιπαραθέσεις και των δύο χωρών στη Λιβύη, τη Συρία, την Υεμένη, την Ανατολική Μεσόγειο και τις αφρικανικές χώρες είναι γνωστές. Η Λιβύη, Τουρκία, υποστήριξε την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης με έδρα την Τρίπολη, τα ΗΑΕ βρίσκονται πίσω από τον ανατολικό Χαλίφα Χάφτερ. Στην Υεμένη, είναι γνωστή η υποστήριξη των ΗΑΕ για τις επιχειρήσεις του συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας. Τα ΗΑΕ συμμετείχαν επίσης σε αεροπορικές επιθέσεις εναντίον Χούτι που συνδέονται με το Ιράν στην Υεμένη. Στην Ανατολική Μεσόγειο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, “Η Ελλάδα, η ελληνοκυπριακή διοίκηση, η Γαλλία και η Αίγυπτος” από την υποστήριξη των ομάδων που αμφισβητούν, ήταν αντίθετοι στις δραστηριότητες γεώτρησης της Τουρκίας. Η Τουρκία, αυτή η ίδια η συμμαχία, γνωρίζει ότι προσπαθεί να κρατήσει μακριά από την εξίσωση πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Μεσόγειο. Ωστόσο, τα ΗΑΕ, η Μέση Ανατολή και η Τουρκία κατηγορούν για εικαζόμενες νεο-οθωμανικές δραστηριότητες στην Αφρική. Τα ΗΑΕ, η Τουρκία πέρυσι και εξακολουθούν να θυμούνται ως την υποστήριξη στην αντι-οθωμανική κινηματογράφηση.

ΗΑΕ, η Αιγυπτιακή Μουσουλμανική Αδελφότητα Abdul Fattah al-Sisi ενάντια στην εξουσία που πραγματοποιήθηκε από το πραξικόπημα της 3ης Ιουλίου 2013 με επικεφαλής την έντονη αντιπολίτευση εναντίον της Τουρκίας από τότε που είναι γνωστή. Η Σενεγάλη είναι πιθανό να είναι ένας νέος ανταγωνιστικός τομέας μεταξύ των δύο χωρών.

ΝΟΜΙΚΗ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ: Όλα τα δικαιώματα των ειδήσεων και των άρθρων που δημοσιεύονται στον ιστότοπό μας ανήκουν στην εφημερίδα Yeni Asya. Κανένα νέο ή ολόκληρο άρθρο δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς ειδική άδεια, ακόμη και αν εμφανίζεται η πηγή. Ωστόσο, ένα μέρος των αναφερόμενων ειδήσεων ή άρθρων μπορεί να χρησιμοποιηθεί δίνοντας έναν ενεργό σύνδεσμο προς τις αναφερόμενες ειδήσεις ή άρθρα.

Source