Σχεδόν 5 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ υποβάλλουν αίτηση για βρετανική διαμονή μετά το Brexit

Σχεδόν πέντε εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ, περισσότερο από όλους τους ανθρώπους που ζουν στην Κροατία, έχουν υποβάλει αίτηση για διακανονισμό στη Βρετανία μετά το Brexit.

Οι αιτήσεις για μόνιμη διαμονή μετά το Brexit μπορούν να συνεχίσουν να υποβάλλονται έως τις 30 Ιουνίου του τρέχοντος έτους, αλλά μόνο από εκείνους που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο στις 31 Δεκεμβρίου.

4,9 εκατομμύρια άνθρωποι, που είναι μόνο λίγο λιγότερο από τον πληθυσμό της Ιρλανδίας, έχουν υποβάλει αίτηση για διακανονισμό και 4,3 εκατομμύρια έχουν λάβει.

“Υπάρχουν περισσότεροι πολίτες της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο από ό, τι σε ορισμένα κράτη μέλη – κάτι που είναι υπέροχο”, δήλωσε χθες ο υπουργός του Υπουργικού Γραφείου Michael Gove σε κοινοβουλευτική επιτροπή.

«Είναι μια υπέροχη διαφήμιση για αυτήν τη χώρα», είπε ο κ. Gove, «Οι άνθρωποι επέλεξαν να μείνουν σε άνευ προηγουμένου αριθμούς».

Ο αριθμός, ο οποίος θα μπορούσε ακόμη να αυξηθεί πριν από την προθεσμία, είναι μεγαλύτερος από τον συνολικό πληθυσμό επτά μεμονωμένων κρατών μελών της ΕΕ.

Εάν η ομάδα πολιτών της ΕΕ που ζούσε στη Βρετανία ήταν κράτος μέλος της ΕΕ, θα ήταν η 20η από τις 27 ως προς τον πληθυσμό.

Η Κροατία, η οποία είναι η τελευταία χώρα που εντάχθηκε στην ΕΕ, έχει περίπου 4 εκατομμύρια άτομα. Η Λιθουανία έχει 2,7 εκατομμύρια και η Σλοβενία ​​και η Λετονία περίπου 2 εκατομμύρια κατοίκους, σύμφωνα με στοιχεία του 2020 από τον οργανισμό της Eurostat.

Η Εσθονία έχει περίπου 1,3 εκατομμύρια άτομα, ενώ η Κύπρος έχει 888.000 άτομα και το Λουξεμβούργο και η Μάλτα ζυγίζουν περισσότερα από μισό εκατομμύριο άτομα.

Ο υπουργός για τα μελλοντικά σύνορα και τη μετανάστευση Κέβιν Φόστερ είπε την Τρίτη, “Είναι ένα εξαιρετικό επίτευγμα που έχει κάνει περισσότερες από 4,3 εκατομμύρια επιχορηγήσεις καθεστώτος σε πολίτες της ΕΕ και στα μέλη της οικογένειάς τους που θέλουν να κάνουν τη ζωή τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Θα παροτρύνω τους ανθρώπους που είναι δικαιούται να συμμετάσχουν σε όσους έχουν εξασφαλίσει το καθεστώς τους

Οι πολίτες της ΕΕ μπορούν ακόμη να υποβάλουν αίτηση για διαμονή εάν δεν ζούσαν στη Βρετανία έως τις 31 Δεκεμβρίου, που ήταν η τελευταία ημέρα της μεταβατικής περιόδου.

Αυτές οι αιτήσεις θα αντιμετωπίζονται ως οποιαδήποτε άλλη από έναν υποψήφιο μετανάστη και όχι από το καθεστώς εγκατεστημένου καθεστώτος που ισχύει για την ΕΕ.

Υπήρχαν περίπου 3,5 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από το δημοψήφισμα του Brexit, αν και είναι αδύνατο να γνωρίζουμε τον πραγματικό αριθμό επειδή η Βρετανία δεν διαθέτει σύστημα εγγραφής ή ταυτότητας.

Υπάρχουν περίπου 1,5 εκατομμύρια πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου που ζουν στην ΕΕ, οι οποίοι έπρεπε επίσης να υποβάλουν αίτηση για δικαιώματα διαμονής μετά την απώλεια της υπηκοότητάς τους στην ΕΕ, οι οποίοι τους είχαν δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας.

.Source