Σχεδόν 50 χώρες έχουν ξεκινήσει εκστρατείες εμβολιασμού

Σχεδόν ένα χρόνο αφότου οι κινεζικές αρχές προειδοποίησαν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για το ξέσπασμα ενός νέου κοροναϊού, περίπου 50 χώρες σε όλο τον κόσμο ξεκίνησαν εκστρατεία εμβολιασμού κατά του Covid-19.

Η Κίνα, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά το SARS-Cov-2, ήταν η πρώτη χώρα που ξεκίνησε τον εμβολιασμό το περασμένο καλοκαίρι όταν τα εμβόλια δεν είχαν ακόμη εγκριθεί επίσημα, κυρίως εμβολιάζοντας τους πιο εκτεθειμένους πληθυσμούς (εργαζόμενοι-φοιτητές που επισκέπτονται στο εξωτερικό). , εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας և κ.λπ.). Μέχρι σήμερα, σχεδόν πέντε εκατομμύρια Κινέζοι έχουν εμβολιαστεί, ενώ το Πεκίνο την Πέμπτη ενέκρινε την έναρξη του πρώτου εμβολίου που ανέπτυξε η Sinopharm.

Η Ρωσία ακολούθησε το παράδειγμά της στις 5 Δεκεμβρίου εμβολιάζοντας τον πληθυσμό υψηλού κινδύνου με το εμβόλιο Sputnik V που αναπτύχθηκε από το Εθνικό Κέντρο Επιδημιολογικής Έρευνας Gamaleya. Το εμβόλιο έκτοτε εγκρίθηκε κυρίως στη Λευκορωσία και την Αργεντινή, οι οποίες ξεκίνησαν την εκστρατεία εμβολιασμού τους την Τρίτη. Η Αλγερία σκοπεύει να την ακολουθήσει τον Ιανουάριο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν επίσης η πρώτη χώρα που ενέκρινε το εμβόλιο, που αναπτύχθηκε από την Pfizer, ένα εργαστήριο βιοτεχνολογίας των ΗΠΑ στη φαρμακευτική βιομηχανία των ΗΠΑ και την BionNTech. Η εκστρατεία εμβολιασμού στη χώρα ξεκίνησε στις 8 Δεκεμβρίου και έως τις 27 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, σχεδόν 950.000 άνθρωποι είχαν ήδη λάβει την πρώτη από τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Στα δυτικά, Καναδάς և Οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να εμβολιάζουν στις 14 Δεκεμβρίου, η Ελβετία στις 23 του μήνα, η Σερβία στις 24, το περασμένο Σαββατοκύριακο σχεδόν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, η Νορβηγία την Κυριακή և Ισλανδία την Τρίτη. Εμβόλιο Pfizer / BioNTech.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς είναι οι δύο πρώτες χώρες που εγκρίνουν το εμβόλιο της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Moderna, το οποίο ενδέχεται να εγκριθεί από την ΕΕ στις 6 Ιανουαρίου. Περίπου 2,8 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη λάβει το εμβόλιο. Στην ΕΕ, η οποία αργότερα εισήγαγε εμβόλια, η Γερμανία ξεπέρασε τα εμβόλια (πάνω από 130.000 σε πέντε ημέρες).

Το Ισραήλ στον γρήγορο αγώνα Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν η πρώτη χώρα στη Μέση Ανατολή που ξεκίνησε μια εκστρατεία εμβολιασμού στις 14 Δεκεμβρίου με μερίδια του κινεζικού Sinopharm στο Αμπού Ντάμπι. Το Ντουμπάι ξεκίνησε επίσης το εμβόλιο Pfizer / BioNTech στα ΗΑΕ στις 23 Δεκεμβρίου.

Η Σαουδική Αραβία և το Μπαχρέιν ξεκίνησε την εκστρατεία τους στις 17 Δεκεμβρίου, το Ισραήλ στις 19 Δεκεμβρίου, το Κατάρ στις 23 Δεκεμβρίου, το Κουβέιτ στις 24 Δεκεμβρίου, և το Ομάν την Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου. Αυτές οι χώρες χορηγούν επί του παρόντος μόνο το εμβόλιο Pfizer / BioNTech, εκτός από το Μπαχρέιν, όπου το εμβόλιο ΗΠΑ-Γερμανίας χορηγείται από την Sinopharm.

Το Ισραήλ, το οποίο ξεκίνησε διαγωνισμό για την ανοσοποίηση ενός τετάρτου του πληθυσμού του σε ένα μήνα, έχει ήδη δώσει περίπου 800.000 δόσεις. Το Μπαχρέιν έχει σχεδόν 60.000 και το Ομάν πάνω από 3.000.

Ταυτόχρονα, η Τουρκία έχει λάβει δόσεις κινεζικού εμβολίου Sinovac και σκοπεύει να ξεκινήσει τον εμβολιασμό στα μέσα Ιανουαρίου. Το Μεξικό, η Χιλή και η Κόστα Ρίκα ήταν οι πρώτες χώρες της Κεντρικής-Λατινικής Αμερικής που άρχισαν να εμβολιάζουν τους πληθυσμούς τους με το εμβόλιο Pfizer / BioNTech στις 24 Δεκεμβρίου.

Στην Ασία, η Σιγκαπούρη άρχισε να εμβολιάζει με το ίδιο εμβόλιο την Τετάρτη. Άλλες χώρες της ηπείρου δεν βιάζονται. Η Ινδία, η Ιαπωνία και η Ταϊβάν σχεδιάζουν να ξεκινήσουν το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, οι Φιλιππίνες և το Πακιστάν θα περιμένουν στο δεύτερο τρίμηνο, το Αφγανιστάν και η Ταϊλάνδη μέχρι τα μέσα του 2021. Υποσαχάρια Αφρική և Ωκεανία, ο χρόνος εμβολιασμού δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Πρωτοπόρος; Η πρωτεύουσα της Γουινέας, Conakry, όπου οι πρώτες 60 δόσεις Sputnik V χορηγήθηκαν την Τετάρτη πριν οι αρχές αποφασίσουν εάν θα ξεκινήσουν μαζικούς εμβολιασμούς.

Πηγή: KYPE

Source