Σχεδόν 50 χώρες έχουν ξεκινήσει εκστρατείες εμβολιασμού

Σχεδόν ένα χρόνο αφότου οι κινεζικές αρχές κοινοποίησαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το ξέσπασμα του νέου κοροναϊού, περίπου 50 χώρες σε όλο τον κόσμο ξεκίνησαν εκστρατεία εμβολιασμού κατά του Covid-19.

Λήψη ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ CYPRUS ΕΔΩ Android Για Android և ΕΔΩ για iOS

ΜΙ: Κίνα, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά το SARS-Cov-2, ήταν η πρώτη χώρα που εισήγαγε εμβόλια το περασμένο καλοκαίρι, όταν τα εμβόλια δεν είχαν ακόμη εγκριθεί επίσημα, κυρίως με τον εμβολιασμό των πιο σημαντικών ομάδων (αλλοδαποί εργαζόμενοι, φοιτητές, εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη κ.λπ.). Μέχρι σήμερα, σχεδόν πέντε εκατομμύρια Κινέζοι έχουν εμβολιαστεί, ενώ το Πεκίνο την Πέμπτη ενέκρινε την έναρξη του πρώτου εμβολίου που ανέπτυξε η Sinopharm.

ΜΙ: Ρωσία Ο πληθυσμός υψηλού κινδύνου εμβολιάστηκε με το εμβόλιο Sputnik V, που αναπτύχθηκε από το Εθνικό Κέντρο Επιδημιολογικής Έρευνας Gamaleya, στις 5 Δεκεμβρίου. Το εμβόλιο έκτοτε εγκρίθηκε κυρίως στη Λευκορωσία και την Αργεντινή, οι οποίες ξεκίνησαν την εκστρατεία εμβολιασμού τους την Τρίτη. Η Αλγερία σκοπεύει να την ακολουθήσει τον Ιανουάριο.

Σε: Το Ηνωμένο ΒασίλειοΤαυτόχρονα, ήταν η πρώτη χώρα που ενέκρινε ένα εμβόλιο που αναπτύχθηκε από το γερμανικό εργαστήριο βιοτεχνολογίας της Pfizer և BionNTech. Η εκστρατεία εμβολιασμού στη χώρα ξεκίνησε στις 8 Δεκεμβρίου και έως τις 27 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, σχεδόν 950.000 άνθρωποι είχαν ήδη λάβει την πρώτη από τις δύο δόσεις του εμβολίου.

Μέσα West, Canada և USA Ξεκίνησαν τον εμβολιασμό στις 14 Δεκεμβρίου, την Ελβετία στις 23 του μήνα, τη Σερβία στις 24, σχεδόν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ το περασμένο Σαββατοκύριακο, τη Νορβηγία την Κυριακή και την Ισλανδία την Τρίτη. Εμβόλιο Pfizer / BioNTech.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς είναι οι δύο πρώτες χώρες που εγκρίνουν το εμβόλιο της αμερικανικής φαρμακευτικής εταιρείας Moderna, το οποίο ενδέχεται να εγκριθεί από την ΕΕ στις 6 Ιανουαρίου. Περίπου 2,8 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη λάβει το εμβόλιο. Στην ΕΕ, η οποία αργότερα εισήγαγε εμβόλια, η Γερμανία ξεπέρασε τα εμβόλια (πάνω από 130.000 σε πέντε ημέρες).

Σε: Ισραήλ Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ήταν η πρώτη χώρα στη Μέση Ανατολή που ξεκίνησε εκστρατεία εμβολιασμού στις 14 Δεκεμβρίου με δόσεις κινεζικού Sinopharm στο Αμπού Ντάμπι. Το Ντουμπάι ξεκίνησε επίσης το εμβόλιο Pfizer / BioNTech στα ΗΑΕ στις 23 Δεκεμβρίου.

ΜΙ: Σαουδική Αραβία և Μπαχρέιν Ξεκίνησαν την εκστρατεία τους στις 17 Δεκεμβρίου, το Ισραήλ στις 19 Δεκεμβρίου, το Κατάρ στις 23, το Κουβέιτ στις 24 και το Ομάν την τελευταία Κυριακή του μήνα στις 27. Αυτές οι χώρες χορηγούν επί του παρόντος μόνο το εμβόλιο Pfizer / BioNTech, εκτός από το Μπαχρέιν, όπου το εμβόλιο ΗΠΑ-Γερμανίας χορηγείται από την Sinopharm.

Το Ισραήλ, το οποίο ξεκίνησε διαγωνισμό για την ανοσοποίηση ενός τετάρτου του πληθυσμού του σε ένα μήνα, έχει ήδη δώσει περίπου 800.000 δόσεις. Το Μπαχρέιν έχει σχεδόν 60.000 και το Ομάν πάνω από 3.000.

ΜΙ: Τουρκία, εν τω μεταξύ, έχει λάβει δόσεις κινεζικού εμβολίου Sinovac և σχεδιάζει να ξεκινήσει εμβολιασμός στα μέσα Ιανουαρίου. Το Μεξικό, η Χιλή και η Κόστα Ρίκα ήταν οι πρώτες χώρες της Κεντρικής-Λατινικής Αμερικής που άρχισαν να εμβολιάζουν τους πληθυσμούς τους με το εμβόλιο Pfizer / BioNTech στις 24 Δεκεμβρίου.

Στην Ασία, τη Σιγκαπούρη Ξεκίνησε τον εμβολιασμό με το ίδιο εμβόλιο την Τετάρτη. Άλλες χώρες της ηπείρου δεν βιάζονται. Η Ινδία, η Ιαπωνία και η Ταϊβάν σχεδιάζουν να ξεκινήσουν το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, οι Φιλιππίνες և το Πακιστάν θα περιμένουν στο δεύτερο τρίμηνο, το Αφγανιστάν και η Ταϊλάνδη μέχρι τα μέσα του 2021. Υποσαχάρια Αφρική և Ωκεανία, ο χρόνος εμβολιασμού δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Πρωτοπόρος; Η πρωτεύουσα της Γουινέας, Conakry, όπου οι πρώτες 60 δόσεις Sputnik V χορηγήθηκαν την Τετάρτη πριν οι αρχές αποφασίσουν εάν θα ξεκινήσουν μαζικούς εμβολιασμούς.

Πηγή: ΑΠΕ

Source