Σχετικά με τα Μαχαίρια Αναστασιάδης – Χρυσόστομος για τα δύο κράτη της Κύπρου ONE ERN FOREIGN

Για άλλη μια φορά, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, κ. Voskeberan, προκαλεί «πολιτικό σεισμό» στην Κύπρο. Σε συνέντευξή του στον Πολίτη, αποκάλυψε ότι το 2017, ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης συζητούσε τη δημιουργία δύο κρατών, τα οποία προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις.

Ο Κύπριος πρόεδρος είπε σε γραπτή δήλωση ότι δεν είχε γίνει τέτοια συζήτηση, καθώς η λύση των δύο κρατών θα ήταν «ενάντια» στον κυπριακό ελληνισμό.

Απαντώντας στις σχετικές ερωτήσεις για το Κυπριακό, ο κ. Χρυσόστομος διευκρίνισε ότι «ο Πρόεδρος είπε σε συζητήσεις μαζί μας ότι βλέπει μια λύση μεταξύ των δύο χωρών, διαφωνώ έντονα μαζί του». Όπως είπε, είναι αδύνατο να δημιουργηθούν δύο πολιτείες, γιατί οι άνθρωποι δεν θα το αποδεχτούν.

Όσον αφορά την τρέχουσα θέση του κ. Αναστασιάδη, τόνισε ότι έχει αλλάξει, προσθέτοντας ότι «η Ευρώπη δεν θέλει λύση μεταξύ των δύο χωρών. Αφού γίνει δύο κράτη, η Κύπρος θα πλημμυρίσει από Τούρκους από την Τουρκία. Δεν λαμβάνουμε τέτοια άδεια από την ΕΕ, επομένως “η Βόρεια Κύπρος πρέπει να φύγει από την Ευρώπη.”

Ο Αρχιεπίσκοπος πήγε ένα βήμα παραπέρα, σημειώνοντας ότι το Κυπριακό δεν επιλύεται, ότι ο κ. Αναστασιάδης το έχει ήδη καταλάβει.

Αυτές οι δηλώσεις, ειδικά οι δηλώσεις για τις δύο χώρες, προκάλεσαν ταλαιπωρία στον Πρόεδρο της Κύπρου, ο οποίος απάντησε γραπτώς στον κ. Voskeberan.

Αναφερόμενος στη σημερινή συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Κύπρου στην Αυτού Αγιότητα στην εφημερίδα «Πολίτης», θέλω να διευκρινίσω τα ακόλουθα.

Είναι γεγονός ότι μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στο Crans Montana, τον Ιούλιο του 2017, είχα πολλές συναντήσεις, συμπεριλαμβανομένων, φυσικά, με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ανέλυσα τους λόγους της κατάρρευσης της Διάσκεψης ως αποτέλεσμα του ισχυρισμού της Τουρκίας σχετικά με την ασφάλεια των Ελληνοκυπρίων, αλλά και τη βιωσιμότητα της λύσης βάσει αυτών των ισχυρισμών, η οποία ανέτρεψε αποτελεσματικά την πολιτική ισότητα υπέρ των Τουρκοκυπρίων. Τουρκία. “

Αλλού στην απάντηση, ισχυρίζεται ότι ο κ. Voskeberan έμεινε με διαφορετική άποψη για τη θέση μου. “

“Στον διάλογο που ακολούθησε, μετά την ανάλυση των στόχων της Τουρκίας, η γενική αντίληψη ήταν ότι δεν θα μπορούσε να υιοθετηθεί μια λύση δύο κρατών, καθώς δεν θα πλήξει μόνο τον ΟΗΕ ή την ΕΕ, αλλά και θα το βλάψει. Αναρωτιέμαι αν, μέσω ολόκληρου του διαλόγου, επιτράπηκε στην Αγιότητά του να αντιληφθεί τη θέση μου διαφορετικά, επιπλέον, στις πολλές συναντήσεις που ακολούθησαν, όπως αναφέρει, διαπίστωσε ότι δεν υποστηρίζω τέτοιες θέσεις.

Τέλος, ο κ. Αναστασιάδης διευκρίνισε ότι παραμένει σταθερά στη θέση του. “Θα ήθελα να εκμεταλλευτώ αυτήν την ευκαιρία για να επαναλάβω ότι υποστηρίζω τις προτάσεις που έχω υποβάλει στο Γενικό Γραμματέα από τον Σεπτέμβριο του 2017 και έκτοτε έχω ξαναγράψει τη θέση μου σε σωρούς επιστολών. “Η ελληνοκυπριακή πλευρά παραμένει αμετάβλητη για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν στο Crans Montana հիմ βάσει της κοινής δήλωσης του Βερολίνου στις 25 Νοεμβρίου 2019.”

,Source