Σχολιασμός από Τουρκοκύπριους γιατρούς στο κινεζικό εμβόλιο CoronaVac

Τουρκικός Ιατρικός Σύλλογος Κύπρου (KTTB), Εμβόλιο ιού κορώνας κινέζικης προέλευσης Έκανε μια δημόσια δήλωση για το CoronaVac.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Özlem Gürgut δήλωσε ότι αυτό το εμβόλιο βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της δοκιμής, επομένως θα πρέπει να εφαρμοστεί σε άτομα με το καθεστώς «υποκειμένου» που έχουν ήδη εγκριθεί.

«ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Ο Gürgut είπε ότι ως ένωση, εξέφρασαν αυτές τις απόψεις στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου με αξιωματούχους του Υπουργείου Υγείας της ΤΔΒΚ.

Σύμφωνα με την αναφορά του Νικολάου Στέλια από τον Ντουβάρ, ο Γκρούγκτ χρησιμοποίησε τις ακόλουθες δηλώσεις:

«Δηλώσαμε ότι εάν το κινεζικό εμβόλιο Sinovac στη χώρα μας πρόκειται να χορηγηθεί χωρίς την ολοκλήρωση των αποτελεσμάτων της μελέτης της Φάσης 3 και την έγκριση, τα άτομα που θα εμβολιαστούν πρέπει να ενημερωθούν ότι αυτό το εμβόλιο είναι ένα« εμβόλιο εργασίας »και ότι πρέπει να γίνει αναλόγως, δηλαδή πρέπει να ληφθεί« ενημερωμένη συγκατάθεση »

Görgüt, “Τα αποτελέσματα της μελέτης Φάσης 3 σχετικά με το εμβόλιο Sinovac δεν έχουν ολοκληρωθεί και δημοσιευθεί από σήμερα και το εμβόλιο δεν έχει εγκριθεί ακόμη. Εάν το αποτέλεσμα της μελέτης διαπιστωθεί ότι είναι ασφαλές και εγκεκριμένο, θα είμαστε σε θέση να χρησιμοποιήσουμε αυτό το εμβόλιο με μεγαλύτερη ασφάλεια.”

«ΕΓΚΡΙΝΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑ FDA ΚΑΙ EMA»

Ο Gürkut, τόνισε ότι η ΤΔΒΚ προς την Τουρκία και την Κύπρο θα εμβολιαστεί με το εμβόλιο Covidien-19 για να απευθυνθεί σε αυτό το άτομο αναγκαστικά το εμβόλιο πρέπει να ενημερωθεί και στη συνέχεια πρέπει να γίνει για να εφαρμοστεί.

Ο Gürkut δήλωσε επίσης ότι το KTTB θα εγκρίνει μόνο τη χρήση εμβολίων που έχουν εγκριθεί από ιδρύματα όπως η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA).

Η δήλωση του KKTB συμπίπτει με μια περίοδο κατά την οποία έχουν ξεκινήσει μελέτες εμβολιασμού στο πλαίσιο της καταπολέμησης της κορώνας στα νότια της Κύπρου και η τελική εικόνα του εμβολίου κορώνας δεν είναι σαφής στο βόρειο τμήμα του νησιού. Αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισε να παρέχει εμβόλια στην Κυπριακή Δημοκρατία από το περασμένο Σαββατοκύριακο, τα πρώτα εμβόλια άρχισαν να χορηγούνται σε άτομα της κατηγορίας υψηλού κινδύνου.

ΜΕΣΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΣΤΑΣΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΝΟΤΙΑ

Εάν το εμβόλιο κορώνα είναι ορατό στα βόρεια της Κύπρου και η προσοχή της Τουρκίας επικεντρώθηκε στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Υγείας της ΤΔΒΚ και της Άγκυρας, αναμένεται να παρασχεθούν εμβόλια στα βόρεια του νησιού τις επόμενες εβδομάδες.

Από την άλλη πλευρά, είναι επίσης στην ημερήσια διάταξη ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά παρέχει εμβόλια από την Κυπριακή Δημοκρατία. Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στον Duvar, οι μελέτες προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες. Οι τουρκικές και ελληνοκυπριακές πλευρές αφιερώνουν χρόνο για τον καθορισμό του αριθμού των εμβολίων που θα σταλούν στο Βορρά και διάφορες διαδικασίες

.Source