Σύμφωνα με τον ίδιο, το μεγαλύτερο μέρος του CM επιβεβαίωσε την επίσκεψη στη Μόσχα, είπε … | Δημοσιογράφος Κύπρος

Τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ ενέκριναν την επίσκεψη του Μπόρελ στη Μόσχα, με 19 πρόσφατες επισκέψεις ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών ή αρχηγών κρατών, υπενθύμισε το μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Josep Borrell κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης ολομέλειας.

Κατά τη διάρκεια της αποθεραπείας του, ο Ύπατος Εκπρόσωπος, μιλώντας στα Ισπανικά, ήθελε να απαντήσει σε ευρωβουλευτές εκτός του κειμένου.

Ειδικότερα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος δήλωσε στη δήλωσή του ότι «έχω ακούσει πολλές διαφορετικές παρατηρήσεις, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα απόψεων για τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας. “Θα τα καταχωρήσω, λαμβάνοντας υπόψη τις συζητήσεις των Υπουργών Εξωτερικών και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου”, είπε.

«Μερικές φορές, όταν άκουσα μερικούς από εσάς, είχα την αίσθηση ότι απέλαβα Ευρωπαίους διπλωμάτες. Συμφωνώ ότι ο κ. Λαβρόφ τους απέλασε. Σε απάντηση στις δημόσιες δηλώσεις μου για τη Ναβάλι. Μπορεί. Αλλά το έκανε. ” απόλυτος

Όπως τόνισε, “μερικά από αυτά που έχω ακούσει και διαβάσει στον τύπο δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια. Επειδή είναι σαφές ότι ήμουν ενώπιον του κ. Lavrov όταν καταδίκασα τη δίκη του Navalny, την απόπειρα δολοφονίας του, καθώς και την πίεση στην κοινωνία των πολιτών. “Είπα στην αρχή και στο τέλος. «Πώς μου λες ότι δεν υποστήριξα την υπόθεση του Ναβάλνι – δημόσιες διαδηλώσεις;» είπε.

“Το πρόβλημα για ορισμένους από εσάς είναι ότι πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη. Γνωρίζετε πόσες υπουργικές συναντήσεις των κρατών μελών πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια στη Ρωσία; 19 επισκέψεις. Λοιπόν, στο τέλος, πρέπει να πάμε ή όχι; Ή πηγαίνετε όλοι εκτός από τον Ύπατο Εκπρόσωπο. Γιατί είσαι μαζί μου τότε; Ποιο ειναι το πρόβλημα? Ίσως δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με αυτό. Πήγαμε για να διευκρινίσουμε την άποψή μας. Φυσικά, πολύ πιο εύκολο և να μην πάει λιγότερο επικίνδυνο. “Νόμιζα ότι θα έπρεπε να έχει γίνει”, είπε.

“Κάποιοι είπαν ότι πρέπει να ακολουθήσουμε την καταδίκη του Ναβάλν. Το αξιολόγησα διαφορετικά, με στήριξαν τα περισσότερα μέλη του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών. Η μειονότητα ήταν εναντίον της. “Η άποψή μου είναι ότι για να προστατέψουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα στο DNA μας, πρέπει” να κάνουμε τέτοια βήματα σε βασικές στιγμές, να πούμε σε εκείνους που δεν έχουν αυτές τις αρχές “, είπε.

“Αυτό που έκανα αποδυνάμωσε την αντιπολίτευση στη Ρωσία. Δεν το καταλαβαίνω, αλλά ας το συζητήσουμε. Και εδώ έρχεται η ερώτηση του σχολίου. Δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει μια κοινή συνέντευξη τύπου. Πηγαίνω εκεί և Στέλνω ένα μήνυμα, λέω τη θέση μου ότι η ΕΕ δεν συμφωνεί. Καταδικάζει έντονα την απόπειρα δολοφονίας στον Ναβάλι και την καταστολή εναντίον διαδηλωτών. Γι ‘αυτό πήγα να πω. “

“Ωστόσο, ίσως υπήρχε χώρος συνεργασίας, λένε ορισμένοι. Δεν πήγα να εκφράσω τις απόψεις μου εναντίον των κρατών μελών. Συμφωνώ με τη συμφωνία με το Ιράν, προσπαθώ να τη διατηρήσω ζωντανή. Η Ρωσία θεωρεί την ΕΕ κατακερματισμένη για να την ενισχύσει. Πιστεύει, «πριν από εμάς», ότι θα καταδικάζουμε πάντα αυτό που κάνουν, ότι θα αντιμετωπίζουμε τη Ρωσία διαφορετικά επειδή είμαστε με τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Είμαστε πράγματι σύμμαχοι με τους Αμερικανούς, αλλά όχι 100% με αυτούς». Αμερικανοί. Υπάρχουν στιγμές που έχουμε διαφωνίες, τις λέμε. “Όταν πιστεύουμε ότι είναι σωστό να το πούμε αυτό”, είπε.

“Και δεν ήταν εύκολο για τη ρωσική κυβέρνηση να δεχτεί κάποιον, να εκφράσει αυτές τις απόψεις με σαφήνεια. Νομίζω ότι ήρθε η ώρα να μιλήσουμε με τη δύναμη ενός ζωντανού αντιπροσώπου. Από λάθη, αποτυχίες: ναι, αλλά πού είσαι; “Καθώς οι ανθρώπινες ελευθερίες βρίσκονται στο επίκεντρο της δουλειάς μας, η κατάσταση απαιτούσε μια ισχυρή παρουσία για να επαναλάβω το μήνυμα που πήγα”, είπε.

“Ωστόσο, πιστεύω ότι υπάρχουν επίσης θετικές πλευρές. Ξέρουμε πού πηγαίνουμε, τι ανατροφοδοτούμε περιμένουμε από τη Ρωσία. Από τώρα και στο εξής, για όλους τους λόγους, όλα τα θεσμικά όργανα πρέπει να αναλύουν νηφάλια τι πρέπει να κάνουν στο μέλλον. “Οι σχέσεις μας με τη Ρωσία”, τόνισε ο Μπόρελ.

“Υπάρχουν θέματα που πρέπει να εργαστούμε, αλλά χρειαζόμαστε δύο. “Εάν οι ρωσικές αρχές δεν θέλουν να συνεργαστούν, πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους για να αναπτύξουμε αυτήν τη σχέση”, πρόσθεσε.

Ας παραδεχτούμε ότι τα σχόλια των μέσων ενημέρωσης – η πλειοψηφία των βουλευτών πιστεύει ότι η επίσκεψη δεν ήταν ευνοϊκή. Γιατί όμως να αναλύσουμε διαφορετικούς λόγους εάν δεν θέλουμε να γίνει τσίρκο; Διαφορετικά, ο τελικός νικητής θα είναι το Κρεμλίνο. θα δει διαιρέσεις և χαίρονται. Πρέπει να ανταποκριθούμε με ενότητα και αποφασιστικότητα, χωρίς να αφήσουμε τις διαφορές μας να μας αποδυναμώσουν. Ας οικοδομήσουμε την ενότητα των αρχών και των θεσμών. Και για να δούμε στη σύνοδο κορυφής στο Συμβούλιο Υπουργών ποια είναι η θέση μας “ενάντια στη Ρωσία”, κατέληξε ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

Source