Τέτοιοι σύμμαχοι ανά εχθρό – Σπάζοντας ειδήσεις

Η διαδικασία κρίσης που ξεκίνησε με την «Κρίση των πυραύλων της Κούβας» το 1962 συνεχίστηκε το 1964 με την επιστολή του Τζόνσον. Η κρίση με τις ΗΠΑ ήταν τρίτη στην καλλιέργεια παπαρούνας της Τουρκίας.

Εμφάνιση ημερομηνιών του 1974, όταν η Τουρκία, οι Ηνωμένες Πολιτείες έφτασαν στην ειρηνευτική επιχείρηση της Κύπρου. Ενώ το περιστατικό Muavenet διατηρούσε τη θέση του στο μυαλό, το Ιρακινό νομοσχέδιο, το οποίο ήθελε να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο την 1η Μαρτίου 2003, ήταν ο ηγέτης του Εθνικού Οράματος Καθ. Δρ. Ο Necmettin Erbakan εμποδίστηκε με τις μεγάλες προσπάθειες του Hoca. Οι ΗΠΑ φορούσαν σάκο στους στρατιώτες μας κατά την εισβολή στο Ιράκ.

Τον Ιούλιο του 15, οι φρικτές δυνάμεις πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος », όπως εκφράστηκαν στις ΗΠΑ, με τις κυρώσεις που εκδόθηκαν από το CAATS πρόσφατα δήλωσαν ότι ήταν εχθρικός για την Τουρκία για άλλη μια φορά. Η Τουρκία είναι επίσημα εχθρική προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως υποδηλώνει το όνομα, το ζήτημα των κυρώσεων, έχουμε μια ιστορία γεμάτη κρίση. Αν και ορισμένα κόμματα στην Τουρκία από τους «συμμάχους» των ΗΠΑ, καθώς εξετάζουμε την ιστορία των συγγενών μας, εντοπίζεται πιθανό εάν η πολιτική εξίσωση φαίνεται να είναι πολύ σαφής ότι ξεπλένεται με τις ΗΠΑ στην ίδια πλευρά. Συζητήσαμε την κρίση που λαμβάνει χώρα μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε δείξει γιατί οι ΗΠΑ δεν μπορούν να συμμαχούν με την Τουρκία.

Η αρχή των σχέσεων μεταξύ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και των ΗΠΑ χρονολογείται από τον 18ο αιώνα. Οθωμανός, μέχρι την ημερομηνία 20 Απριλίου 1917 μετά την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τη σύναψη νέων καθιερωμένων διπλωματικών σχέσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δημοκρατία της Τουρκίας, είναι γνωστό ότι ξεκινά στην πρώτη επίσημη επαφή μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών 1922-1923 ετών. 12 Οκτωβρίου 1927 στις Ηνωμένες Πολιτείες, που είναι ο πρώτος πρεσβευτής της Τουρκίας Joseph C. Grew ξεκίνησε. Ενώ οι σχέσεις με τις ΗΠΑ συνεχίζονται από τις προαναφερθείσες ημερομηνίες μέχρι σήμερα, η διαδικασία γνώρισε μια εξαιρετικά ασταθή πορεία. Λόγω ορισμένων κομμάτων που εκπροσωπούνται στους πιο σημαντικούς συμμάχους των ΗΠΑ, η Τουρκία έχει λάβει πολλά μέτρα ενάντια στην Τουρκία. Λόγω της στάσης των ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας πολλές φορές, οι δύο χώρες έχουν καταλήξει στο γεγονός ότι ορισμένοι κύκλοι εξακολουθούν να είναι φίλοι και σύμμαχοι, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μπορούσαν να είναι ακριβώς τα είδη της διάκρισης.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΩΝ ΗΠΑ

Μετά την πυραυλική κρίση το 1962 ήταν μια πιο σοβαρή ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας. Επηρεάζουν μετά την σφαγή των Ελλήνων εναντίον των Τούρκων στην Κύπρο, σχεδίαζε να στρατολογήσει το νησί της Τουρκίας. Στην Τουρκία, οι φρικαλεότητες της Άντανα πραγματοποιήθηκαν χρησιμοποιώντας τις στρατιωτικές δυνατότητες ενώ προσπαθούσαν να αποτρέψουν τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Λίντον Β. Τζόνσον, η πέμπτη περίοδος πρωθυπουργού Ισμέτ Ινίνο που έληξε τον Ιούνιο του 1964 έστειλε μια επιστολή με την αλαζονική έκφραση. Δηλώνοντας ότι η στρατιωτική δράση της Τουρκίας ενοχλήθηκε από την προοπτική της Κύπρου Τζόνσον, δήλωσε στην επιστολή, σε αντίθεση με τα στρατεύματα της Τουρκίας για την Κύπρο στρατιωτικού εξοπλισμού προς την Τουρκία, είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατάργησή της. Από την άλλη πλευρά, αν η Τουρκία είπε ότι η επιχείρηση θα ήταν απρόθυμη να εμπλακεί στην Τουρκία κατά της πιθανής σοβιετικής επίθεσης καταγράφηκε επίσης το ΝΑΤΟ. Μετά την επιστολή, ενώ οι κυβερνήσεις της περιόδου εγκατέλειψαν την επιχείρηση στο νησί, η προσγείωση στην Κύπρο έγινε το 1974 υπό τον κανόνα του Εθνικού Οράματος.

Κρίση με φύτευση παπαρούνας

Μια άλλη κρίση με την Τουρκία ήταν η παραγωγή παπαρούνας μεταξύ των ΗΠΑ. Η περίοδος που θέλετε να αποτρέψετε την παπαρούνα που παράγεται στην Τουρκία Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζόνσον, το 1960 άρχισε να ασκεί πίεση στην Τουρκία. Όταν ο Richard Nixon το 1969, ασκεί πίεση στην Τουρκία με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να ανέβει στην Τουρκία το 1971 πήρε την απόφαση να απαγορεύσει εντελώς την καλλιέργεια παπαρούνας. Ενώ η απόφαση να σταματήσει η παραγωγή παπαρούνας επικροτήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η τρίτη μεγάλη ένταση μεταξύ των δύο χωρών σημειώθηκε το 1974. Επειδή η Τουρκία ξεκίνησε εκ νέου την καλλιέργεια παπαρούνας το 1974.

1 ΜΑΡΤΙΟΣ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΣΟΚ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Κατά την εισβολή στο Ιράκ, το ιρακινό νομοσχέδιο, το οποίο ήρθε στην Τουρκική Μεγάλη Εθνοσυνέλευση την 1η Μαρτίου 2003 και το οποίο οι ΗΠΑ ήθελαν ειλικρινά να γίνουν αποδεκτά, απορρίφθηκε επειδή η απαιτούμενη πλειοψηφία δεν επιτεύχθηκε στην τουρκική Μεγάλη Εθνική Συνέλευση. Ενώ 533 βουλευτές συμμετείχαν στην ψηφοφορία όπου η εν λόγω πρόταση υποβλήθηκε προς έγκριση, 264 καταφατική, 250 απορρίφθηκαν και 19 ψήφοι αποχής. Η πρόταση, την οποία η κυβέρνηση του ΑΚΡ, η οποία μόλις είχε αρχίσει την εξουσία εκείνη την εποχή, ήθελε επίσης να περάσει, κρίθηκε ότι δεν έγινε αποδεκτή επειδή δεν ήταν δυνατή η επίτευξη της απόλυτης πλειοψηφίας. Η απόρριψη του νομοσχεδίου της 1ης Μαρτίου στην Τουρκική Μεγάλη Εθνοσυνέλευση δημιούργησε ένα μεγάλο σοκ στις ΗΠΑ. Επειδή η προαναφερθείσα κίνηση παρείχε μεγάλη ευκολία στις δυνάμεις των ΗΠΑ που θα εισέβαλαν στο Ιράκ. Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να αναφερθεί ότι ο ηγέτης του Εθνικού Οράματος, Καθ. Δρ. Ο Necmettin Erbakan ήταν ένας σημαντικός παράγοντας στην απόρριψη της πρότασης. Ο Ερμπακάν, ο οποίος κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για να αποτρέψει την ψήφιση της πρότασης από το Κοινοβούλιο και έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης κατά της πρότασης, προειδοποίησε πολλούς βουλευτές να μην περάσουν την πρόταση είτε πρόσωπο με πρόσωπο είτε στέλνοντας επιστολές.

ΤΟ ΛΟΓΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΡΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ SMART, “ΤΙ ΣΗΜΕΙΩΣΕΤΕ ΔΕΝ ΠΑΡΕΤΕ Ή ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ;”

ένα φαινόμενο που συμβαίνει στη διαδικασία που οι Ηνωμένες Πολιτείες εισέβαλαν στο Ιράκ οδήγησαν σε τεράστια αντίδραση στην Τουρκία. Οι αμερικανικές δυνάμεις που εισέβαλαν στην πόλη Sulaymaniyah του Ιράκ, έκαναν μια αλαζονική κίνηση και εισέβαλαν στην έδρα της Τουρκικής Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων. Οι στρατιώτες μας, που βρίσκονταν στο προαναφερθέν μέρος, συνελήφθησαν φορώντας σάκους στο κεφάλι τους και μεταφέρθηκαν στη Βαγδάτη. Μετά το σκάνδαλο που απαιτούσε κόμματα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία και εμφανίστηκε επίσης μια μεγάλη απάντηση από το κοινό. Κατά τη διάρκεια της εν λόγω περιόδου, ο πρωθυπουργός της εποχής, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είπε: «Τι νότα δίνεις, μουσική νότα;» Η Τουρκία εκφράζει, διατηρώντας τη θέση της στο κοινό, περιμένοντας να δοθεί ακόμη περισσότερο στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΚΡΙΣΗ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟ 1962

Η πρώτη μεγάλη ένταση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Δημοκρατίας της Τουρκίας “Ψυχρός Πόλεμος” έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της περιόδου. Εκείνη την εποχή, όταν φυσούσαν οι κρύοι άνεμοι μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΣΣΔ, οι αξιωματούχοι των δύο χωρών εξέφρασαν ότι αντιλαμβανόταν ο ένας τον άλλον ως απειλή. Σε αυτό το πλαίσιο, υπήρχε μια συνεχής κατάσταση κρίσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας, και υπήρχε ανησυχία ότι αυτή η κρίση θα μετατραπεί σε καυτή σύγκρουση. Ένα από τα γεγονότα που έφεραν αυτή την πιθανότητα στο αποκορύφωμά τους ήταν η «κρίση των κουβανικών πυραύλων» το 1962. ΗΠΑ προς την Τουρκία, όπου η ΕΣΣΔ έχει βάλει πυραύλους μεταξύ τους, τελικά την αναδυόμενη κρίση λόγω της απειλής που λύθηκε, η λύση ήταν άβολη με τον τρόπο που η Τουρκία. Λόγω της απόφασης απομάκρυνσης ελήφθη μετά από διαβούλευση και εκκαθάριση όπλων από την Τουρκία, η κυβέρνηση της Άγκυρας. Έτσι, η ΕΣΣΔ δεν έχει δοθεί στην ιδέα της Τουρκίας ως απειλής και είχε αναλάβει το πρώτο σημαντικό έργο της λεγόμενης σχέσης συμμαχίας.

Παρά τις ΗΠΑ, ΕΚΤΕΛΟΥΜΕ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΙΡΗΝΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

Η επίθεση με πυραύλους, η επιστολή του Τζόνσον και η καλλιέργεια παπαρούνας έπληξαν τις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ στο θέμα, είχαν κυριολεκτικά σπάσει το 1974. Η Ελληνική Κύπρος στο τέλος της δράσης ενάντια στις φρικαλεότητες της Τουρκίας, δήλωσε ο ηγέτης της Εθνικής Γνώμης καθ. Δρ. Με την ιστορική διαταγή λειτουργίας του Necmettin Erbakan, πραγματοποίησε την Κυπριακή Ειρηνευτική Επιχείρηση παρά τις διεθνείς δυνάμεις. ΗΠΑ, ακολουθούμενη από την εκστρατεία με την απόφαση που ελήφθη στις 5 Φεβρουαρίου 1975. Η Τουρκία άρχισε να εφαρμόζει το εμπάργκο. Σε απάντηση στην απόφαση των ΗΠΑ να εφαρμόσουν το εμπάργκο όπλων εναντίον της Τουρκίας, η Τουρκία έλαβε σημαντικές αποφάσεις. Ως μέρος αυτής της απόφασης σχετικά με τη χρήση της βάσης Incirlik στην Τουρκία, είχε ανασταλεί η χρήση των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων βάσεων. Το εμπάργκο όπλων των ΗΠΑ εναντίον της ιστορίας της Τουρκίας μέχρι τότε, ενώ το 1978 θα διατεθεί ξανά στην αμερικανική αεροπορική βάση Incirlik.

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ

Στην άσκηση του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 1992, ο καταστροφέας ναρκοπεδίων TCG Muavenet δέχθηκε επίθεση από τον αερομεταφορέα USS Saratoga. Πέντε από τους στρατιώτες μας μαρτύρησαν και περισσότεροι από 20 στρατιωτικοί μας τραυματίστηκαν ως αποτέλεσμα της επίθεσης που πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας δύο πυραύλους Sea Sparrow. Παρόλο που μια δήλωση από το αμερικανικό μέτωπο ότι χτύπησε κατά λάθος το τουρκικό πλοίο μετά το εν λόγω περιστατικό, ήταν πάντα στο μυαλό η πιθανότητα ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε με σκόπιμο τρόπο. Η ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο που έχει το καθήκον της TCG MUAVENET να γίνει στόχος αμερικανικών καταστροφέων είχε προκαλέσει μεγάλη ανταπόκριση στην Τουρκία.

Source