Ταξιδεύοντας στην Ιταλία κατά τη διάρκεια του Covid-19: Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν πάτε

Εάν σκοπεύετε να ταξιδέψετε στην Ιταλία, εδώ πρέπει να γνωρίζετε και να περιμένετε εάν θέλετε να επισκεφθείτε κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Τα βασικά

Η Ιταλία βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως τις 30 Απριλίου (παρατάθηκε από τις 31 Ιανουαρίου) λόγω της πανδημίας και το μεγαλύτερο μέρος της χώρας βρίσκεται σε κατάσταση κλειδώματος καθώς μάχεται με ένα τρίτο κύμα.

Αφού χτυπήθηκε σκληρά στα πρώτα στάδια του πρώτου κύματος, η χώρα ήταν μια από τις πρώτες που άνοιξε ξανά στους επισκέπτες τον Ιούνιο, αν και η είσοδος περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό στους κατοίκους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η πανδημία προκάλεσε πολιτική αναταραχή, με τον πρωθυπουργό Giuseppe Conte, ο οποίος είχε κερδίσει επιδοκιμασίες για τον χειρισμό της κρίσης, παραιτήθηκε στις 26 Ιανουαρίου. Αντικαταστάθηκε από τον οικονομολόγο Mario Draghi στις 13 Φεβρουαρίου.

Στις 30 Μαρτίου, η Ιταλία εισήγαγε υποχρεωτική καραντίνα για τυχόν αφίξεις από μια ευρωπαϊκή χώρα. Από τις 7 Απριλίου, αυτό θα επεκταθεί σε αφίξεις από σχεδόν οπουδήποτε στον κόσμο (από αυτούς που επιτρέπεται η είσοδος).

Τι προσφέρεται στην Ιταλία

Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους χτυπητές της Ευρώπης, γνωστός για τις ιστορικές πόλεις τέχνης όπως η Φλωρεντία, μοναδικά θαύματα όπως η Βενετία και η έδρα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στη Ρώμη.

Απίστευτο φαγητό, φανταστικό κρασί, παρθένα εξοχή και μια σειρά από παραθαλάσσια θέρετρα σημαίνει ότι είναι πάντα σε ζήτηση.

Ποιος μπορεί να πάει

Μετά το κλείσιμο κατά την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, τα σύνορα άνοιξαν ξανά τον Ιανουάριο του 2021.

Οι χώρες που επιτρέπονται σήμερα, ορισμένες με καραντίνα, χωρίζονται σε δύο λίστες:

Οι αφίξεις επιτρέπονται από το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης: Ανδόρα, Βέλγιο, Βουλγαρία, Κύπρος, Κροατία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ισλανδία, Ιρλανδία, Λετονία, Λιχτενστάιν, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Μονακό, Ολλανδία , Νορβηγία, Πολωνία, Πορτογαλία, Τσεχική Δημοκρατία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Σουηδία και Ελβετία. Μέχρι τώρα, οι αφίξεις από αυτές τις χώρες έπρεπε να παρουσιάσουν ένα αρνητικό αποτέλεσμα δοκιμής Covid-19 που είχε ληφθεί εντός 48 ωρών από την άφιξη και πρέπει να αναφέρουν στις τοπικές υγειονομικές αρχές κατά την άφιξη. Ωστόσο, στις 30 Μαρτίου η κυβέρνηση ανακοίνωσε καραντίνα πέντε ημερών για τις ευρωπαϊκές αφίξεις ή για τους Ιταλούς που έφτασαν από ευρωπαϊκούς προορισμούς. Ξεκίνησε ως προσωρινό μέτρο για να αποθαρρύνει τα ταξίδια του Πάσχα, αλλά ανανεώθηκε στις 6 Απριλίου. Όλες οι αφίξεις θα πρέπει να κάνουν ένα αρνητικό τεστ στο τέλος των πέντε ημερών για να φύγουν από την καραντίνα.

Η Αυστρία είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που δεν περιλαμβάνεται στον κατάλογο αυτό. Όποιος έχει πάει στην Αυστρία τις τελευταίες 14 ημέρες, ή διήλθε για περισσότερες από 12 ώρες, πρέπει όχι μόνο να παρουσιάσει αρνητικό τεστ που πραγματοποιήθηκε εντός 48 ωρών από την άφιξη και ένα άλλο κατά την άφιξη, αλλά πρέπει να καραντίνα για 14 ημέρες, με ένα άλλο υποχρεωτικό τεστ στο τέλος της περιόδου.

Οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, εκτός από τους Ιταλούς κατοίκους ή εκείνους με επείγουσες ανάγκες, απαγορεύτηκαν μέχρι τις 6 Απριλίου και όσοι έφτασαν έπρεπε να καραντίνα για 14 ημέρες. Από τις 7 Απριλίου, η καραντίνα έχει μειωθεί σε πέντε ημέρες. Τώρα οι μη κάτοικοι επιτρέπεται να ταξιδεύουν από το Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, σημειώστε ότι η απαίτηση δοκιμής PCR έχει αλλάξει από 72 ώρες πριν από την άφιξη σε 48 ώρες.

Το Ισραήλ περιλαμβάνεται επίσης στη λίστα καραντίνας πέντε ημερών.

Μόνο οι Ιταλοί κάτοικοι μπορούν να ταξιδέψουν στην Ιταλία από τη Βραζιλία. Πρέπει να παρουσιάσουν ένα αρνητικό τεστ που πραγματοποιήθηκε εντός 72 ωρών από την άφιξη, να το δοκιμάσουν ξανά εντός 48 ωρών και να καραντίνα για 14 ημέρες, πριν δοκιμάσουν αρνητικά μια τρίτη φορά για να τερματίσουν την καραντίνα.

Επιτρέπεται η είσοδος σε μη ευρωπαϊκές χώρες είναι η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Νότια Κορέα, η Ρουάντα, η Σιγκαπούρη και η Ταϊλάνδη. Επιτρέπεται στους κατοίκους αυτών των χωρών να εισέλθουν χωρίς περιορισμούς, ωστόσο πρέπει να απομονωθούν για 14 ημέρες κατά την άφιξή τους σε ένα μέρος της επιλογής τους και δεν πρέπει να μεταφέρουν τις δημόσιες συγκοινωνίες στον προορισμό τους. Ο πρώην αρχηγός της Ιαπωνίας καταργήθηκε από αυτήν τη λίστα.

Ο τουρισμός δεν επιτρέπεται προς το παρόν από οποιαδήποτε άλλη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Δεδομένου ότι οι διανυκτερεύσεις πρέπει να έχουν εγγραφεί στις αρχές, δεν υπάρχει πιθανότητα να γλιστρήσετε μέσω μιας δευτερεύουσας χώρας.

Ποιοι είναι οι περιορισμοί;

Οι αφίξεις από την Ευρώπη πρέπει να παρέχουν ένα αρνητικό αποτέλεσμα δοκιμής PCR που θα ληφθεί εντός 72 ωρών από την άφιξή τους. Απαιτείται επίσης να συμπληρώσουν ένα έντυπο αυτο-δήλωσης, να αναφέρουν στις τοπικές υγειονομικές αρχές και καραντίνα για πέντε ημέρες πριν από τη δοκιμή αρνητικής έως τελικής καραντίνας. Από τις 7 Απριλίου, οι αφίξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ θα είναι σε αυτήν την κατηγορία. Δεν είναι σαφές εάν όσοι έφτασαν πριν από τις 7 Απριλίου από αυτές τις χώρες πρέπει να καραντίνα για τις 14 ολόκληρες ημέρες. Η κυβέρνηση δεν έχει διευκρινίσει, αλλά οι τοπικές υγειονομικές αρχές μπορούν να ερμηνεύσουν το νόμο με τον τρόπο που θέλουν.

Όσοι από εγκεκριμένες χώρες εκτός Ευρώπης πρέπει να απομονωθούν για 14 ημέρες κατά την άφιξη.

Όποιος έχει πάει στην Αυστρία τις τελευταίες 14 ημέρες, ή διήλθε για περισσότερες από 12 ώρες, πρέπει όχι μόνο να παρουσιάσει αρνητικό τεστ που πραγματοποιήθηκε εντός 48 ωρών από την άφιξη και ένα άλλο κατά την άφιξη, αλλά πρέπει να καραντίνα για 14 ημέρες, με ένα άλλο υποχρεωτικό τεστ στο τέλος της περιόδου. Οι επιτρεπόμενοι ταξιδιώτες που φθάνουν από τη Βραζιλία είναι στην ίδια κατηγορία.

Τυχόν αφίξεις που ταξιδεύουν για βασικούς λόγους, από χώρες που συνήθως δεν επιτρέπεται η είσοδος, πρέπει να καραντίνα για 14 ημέρες κατά την άφιξη.

Ποια είναι η κατάσταση του Covid-19;

Ως η πρώτη επιτυχημένη ευρωπαϊκή χώρα, η Ιταλία έχει περάσει πολλά. Ωστόσο, ένα αυστηρό κλείδωμα έθεσε τα πράγματα υπό έλεγχο και κράτησε ένα δεύτερο κύμα για περισσότερο από τους ευρωπαίους γείτονές του. Αλλά δεν ήταν να διαρκέσει. Οι υποθέσεις άρχισαν να αυξάνονται τον Σεπτέμβριο και να αυξάνονται απότομα τον Οκτώβριο και μετά από ένα αυστηρό κλείσιμο Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, ένα ύποπτο τρίτο κύμα ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2021 και μαζεύει ρυθμούς. Το μεγαλύτερο μέρος της χώρας βρίσκεται και πάλι υπό συνθήκες κλειδώματος και οι αριθμοί υποθέσεων συνεχίζουν να αυξάνονται παρά τους περιορισμούς.

Η Ιταλία κατέχει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό θανάτων στην Ευρώπη (μετά το Ηνωμένο Βασίλειο), περνώντας το ορόσημο των 100.000 θανάτων στις 8 Μαρτίου. Πάνω από 3,8 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μολυνθεί μέχρι σήμερα, με τον αριθμό των θανάτων να φτάνει τους 116.000 στις 16 Απριλίου.

Το App Immuni χρησιμοποιεί Bluetooth για να παρακολουθεί την επαφή με πιθανή μόλυνση.

Τι μπορούν να περιμένουν οι επισκέπτες

Δεν επιτρέπονται ταξίδια μεταξύ πόλεων και περιοχών.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης της Ιταλίας έχει κατ ‘εξουσιοδότηση ισχύ σε μεμονωμένες περιοχές, οπότε εξαρτάται από πού βρίσκεστε. Αλλά σε όλη τη χώρα, οι μάσκες πρέπει να φοριούνται ανά πάσα στιγμή στο κοινό, ακόμα και έξω.

Στις 6 Νοεμβρίου, η χώρα χωρίστηκε σε ζώνες, ανάλογα με τα επίπεδα μόλυνσης: κόκκινο, πορτοκαλί και κίτρινο. Τον Ιανουάριο του 2021, δημιούργησαν μια τέταρτη βαθμίδα: μια λευκή ζώνη. Στις 27 Φεβρουαρίου, η Σαρδηνία έγινε η πρώτη περιοχή που προκρίθηκε, αν και έχει πλέον χάσει το καθεστώς της.

Σε κίτρινες ζώνες (με μικρότερους αριθμούς), τα μπαρ και τα εστιατόρια κλείνουν στις 6 μ.μ. οι ομάδες εστιατορίων περιορίζονται σε έξι άτομα. Τα τοπικά φεστιβάλ έχουν απαγορευτεί και τα θέατρα, οι κινηματογράφοι και τα γυμναστήρια είναι κλειστά. Τα εμπορικά κέντρα είναι κλειστά τα σαββατοκύριακα. Τα μουσεία, ωστόσο, άνοιξαν εκ νέου στις 16 Ιανουαρίου, αλλά είναι κλειστά τα σαββατοκύριακα. Τα μπαρ δεν πρέπει να πουλάνε ποτά σε πακέτο μετά τις 6 μ.μ. σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν οι άνθρωποι που μαζεύονται, αν και εστιατόρια και μπαρ που πουλάνε φαγητό μπορούν να κάνουν πάνω από τις υπηρεσίες πακέτο. Οι άνθρωποι μπορούν να ταξιδεύουν μία φορά την ημέρα, στη δική τους περιοχή.

Σε πορτοκαλί ζώνες (υψηλότερος κίνδυνος), τα εστιατόρια και τα μπαρ είναι κλειστά για φαγητό, αλλά μπορούν να προσφέρουν πακέτο. Τα περιφερειακά σύνορα είναι κλειστά. Οι άνθρωποι μπορούν να μετακινούνται ελεύθερα στις πόλεις τους, αλλά δεν μπορούν να εγκαταλείψουν την περιοχή τους εκτός εάν εργάζονται ή σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Στις κόκκινες ζώνες (υψηλότερος κίνδυνος), όλα τα καταστήματα είναι κλειστά εκτός από τα παντοπωλεία και τα φαρμακεία. Οι άνθρωποι μπορούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους μόνο για δουλειά, για λόγους υγείας, για να πάνε σε τόπο λατρείας ή να ασκηθούν μία φορά την ημέρα. Τα σχολεία είναι κλειστά.

Οι λευκές ζώνες έχουν σχεδόν επιστρέψει στο φυσιολογικό, χαρακτηρίζοντας εξαιρετικά χαμηλό κίνδυνο – όπου υπάρχουν κάτω από 50 περιπτώσεις ανά 100.000 κατοίκους. Αυτές οι περιοχές εξαιρούνται από τους περιορισμούς, αλλά οι περιοχές μπορούν να φέρουν τους δικούς τους κανόνες.

Επί του παρόντος, ολόκληρη η χώρα βρίσκεται σε κάποιο είδος κλειδώματος. Από τις 14 Απριλίου, οι ονομασίες έχουν ως εξής:

Δεν υπάρχουν λευκές ή κίτρινες ζώνες.

Η Καλαβρία, η Απουλία, η Σαρδηνία και η Βαλέ d’Aosta είναι κόκκινα. Όλες οι άλλες περιοχές είναι πορτοκαλί.

Η εποχή του σκι είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 15 Φεβρουαρίου, αλλά την προηγούμενη μέρα, η νέα κυβέρνηση του Ντράγκι καθυστέρησε στις 5 Μαρτίου. Με τις περιοχές σκι που βρίσκονται σε πορτοκαλί και κόκκινες ζώνες, αυτά τα σχέδια είναι πλέον σε αναμονή.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας στις 22:00 παραμένει σε όλη τη χώρα μέχρι νεωτέρας, και πουθενά τα μπαρ δεν μπορούν να πουλήσουν ποτά σε πακέτο μετά τις 18:00

Χρήσιμοι σύνδεσμοι

Υπουργείο Υγείας της Ιταλίας

Εφαρμογή ιχνηλάτησης και παρακολούθησης

Οι χώρες επιτρέπονται προς το παρόν

Η τελευταία μας κάλυψη

Δεν μπορείτε να φτάσετε στην Ιταλία αυτή τη στιγμή; Μπορείτε πάντα να αγοράσετε ένα σπίτι για 1 ευρώ – την τιμή ενός φλιτζανιού καφέ. Μόλις κυκλοφόρησε ένας νέος ιστότοπος που προσφέρει πωλήσεις χωρίς επίσκεψη σε όλη τη χώρα. Εάν δεν θέλετε να αγοράσετε, η χώρα διαδεδομένα ξενοδοχεία, ή διάσπαρτα ξενοδοχεία, είναι η τέλεια ταξιδιωτική λύση στην εποχή του Covid-19. Ή δείτε τη λίστα με τις μικρές πόλεις που είναι ιδανικές για κοινωνικές αποστάσεις.

Source