Ταραχές στις όχθες της Ευρωζώνης το 2021

Ταραχές στις όχθες της Ευρωζώνης το 2021

Τα σχόλια των κεντρικών τραπεζών σχετικά με την προδοσία είναι πολύ πιο ανησυχητικά από ό, τι αποκάλυψε η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ όταν υποστήριξε ότι η νέα χρονιά ξεκινά με πολύ πιο θετικό φως «απ ‘ό, τι κάποιοι θα ήθελαν να δουν».

Οι τράπεζες της ευρωζώνης δεν έχουν ακόμη δει πλήρως τον αντίκτυπο της επιδημίας, καθώς οι κυβερνητικές πολιτικές έχουν μέχρι στιγμής αποκρύψει την έκταση της ζημίας. Η προειδοποίηση εκδόθηκε χθες από αξιωματούχους της ΕΚΤ, οι οποίοι κάλεσαν τις ευρωπαϊκές τράπεζες να είναι συνετές στη συνέχιση των μερισμάτων.
Μιλώντας στο όγδοο τραπεζικό φόρουμ, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, προέβλεψε ότι το βάρος των νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων που κληρονόμησε από την ελληνική τραπεζική κρίση θα ήταν 8-10 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα ήταν αναλογικά υψηλότερα από άλλα ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Εκτίμησε ότι τράπεζες όπως οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες έχουν ήδη επιβαρυνθεί με μεγάλα αποθέματα κόκκινων δανείων, θα απαιτήσουν μεγαλύτερο βάρος στο μέλλον. Περιγράφοντας το πρόβλημα, είπε ότι παρόλο που τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μειώθηκαν κατά περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ από την κορυφή τους τον Μάρτιο του 2016, τα επιτόκια τους παρέμειναν πολύ υψηλά στο 35,8%.

Σε τελική ανάλυση, είναι πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν επαρκή δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας. Προειδοποίησε ότι “τα σημάδια μιας επιδημίας θα γίνουν πιο ορατά το 2021, καθώς” το πάγωμα των κινήτρων αποπληρωμής δανείων απέτρεψε ένα τεράστιο κύμα πτώχευσης το 2020 “.

Ο Κύπριος ομόλογός του Κωνσταντίνος Ηρόδοτος πρόσθεσε ότι οι επιπτώσεις της επιδημίας στο τραπεζικό σύστημα θα μπορούσαν να γίνουν αισθητές το επόμενο έτος, καθώς «ο αντίκτυπος στους πιστωτικούς και πιστωτικούς κινδύνους θα γίνει αισθητός το 2021». Στο ίδιο φόρουμ, ο Gabriel Mahlouf, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας της Ιρλανδίας. Από την ΕΚΤ, τόνισε ότι «η κρίση δεν έχει τελειώσει ακόμη, οι οικονομικές της συνέπειες δεν έχουν εμφανιστεί ακόμη». Προειδοποίησε τις ευρωπαϊκές τράπεζες ότι «θα αντιμετωπίσουν σημαντικές απώλειες και στο μέλλον θα μειώσουν τα ήδη περιορισμένα περιθώρια κέρδους τους».

Επίσης, συμβούλεψε τις τράπεζες να είναι «ιδιαίτερα συνετές» στην παροχή μερισμάτων και να διασφαλίσουν ότι διαθέτουν επαρκείς πόρους για την απορρόφηση των ζημιών. Τέτοιες προειδοποιήσεις στάλθηκαν στις τράπεζες της Ευρωζώνης από τον λιθουανό ομόλογό του, Vitas Vasiliaskas, ο οποίος απευθύνθηκε στο ίδιο τμήμα.

Τα σχόλια των κεντρικών τραπεζιτών είναι πολύ πιο ανησυχητικά από την πρόεδρο της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία είπε ότι η νέα χρονιά ξεκινά με πολύ πιο θετικό φως «από ό, τι θα ήθελαν να δουν ορισμένοι». “Το πιο σημαντικό πρόβλημα που μπορεί να προκύψει είναι το πιθανό κύμα πτώχευσης”, δήλωσε ο κ. Βασίλειος, ενώ δεν ανέφερε την περίπτωση της χώρας του, της Λιθουανίας, όπου οι πτωχεύσεις μειώθηκαν κατά 50% πέρυσι. Πρόσθεσε ότι «μπορούμε να αναμένουμε κάποια μεγάλη ανάπτυξη φέτος, καθώς ο κίνδυνος είναι σοβαρός».

Μιλώντας σε διαφορετικό περιβάλλον, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Ιταλίας άκουσε τον συναγερμό, ειδικά για τις τράπεζες της γειτονικής χώρας. Αναφερόμενος σε μια μελέτη που εκπόνησε η Τράπεζα της Ιταλίας, τόνισε ότι το ποσό της απώλειας κάθε τράπεζας θα εξαρτηθεί από τη σύνθεση του χαρτοφυλακίου δανείων της. Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος χρηματοοικονομικής σταθερότητας δεν προέρχεται από μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Όπως εξήγησε, “οι μικρές και μεσαίες τράπεζες μπορεί να υποφέρουν περισσότερο από τις οικονομικές συνέπειες της επιδημίας, πράγμα που σημαίνει ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε πάρα πολλά ιδρύματα που θα έχουν προβλήματα και δεν θα είναι σε θέση να διαχειριστούν εντός του υπάρχοντος πλαισίου.” »

,Source