Ταρτάριος. Συζητώ μόνο δύο χώρες στις διαπραγματεύσεις

Ο Τούρκος ηγέτης Ersin Tatar επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να συμμετάσχει στη συνάντηση Κύπρου + 5 + 1 με την Elizabeth Spehar, λέγοντας ότι οι επίσημες συνομιλίες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν «μόνο βάσει δύο κρατών».

Ο Ειδικός Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο συναντήθηκε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στα κατεχόμενα εδάφη για μια ώρα και 10 λεπτά, μετά την οποία ο κ. Τατάρ έκανε δήλωση. Είπε ότι η παράταση της εντολής της UNFICYP, η έκθεση σχετικά με τις καλές υπηρεσίες που παρέχονται στον ΟΗΕ, συζητήθηκε, αλλά επιβεβαίωσε τη θέση του για το Κυπριακό, ενώ ζήτησε, όπως είπε, βοήθεια για εμβόλια στην ΕΕ.

“Εάν ξεκινήσει μια επίσημη διαδικασία διαπραγματεύσεων για την Κύπρο μετά τη διάσκεψη 5 + 1, μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο στο πλαίσιο δύο ίσων κρατών με δύο διεθνή καθεστώτα, συνεργασία μεταξύ δύο κρατών που θα ζουν δίπλα-δίπλα στη βάση κυριαρχικής ισότητας.”

“Βρισκόμαστε στη διαδικασία προετοιμασίας”, είπε ο κ. Τατάρ. Ο κ. Τατάρ είπε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά – η Τουρκία “έχει το ίδιο αυγό”, δώστε τα μηνύματά μας με σαφήνεια.

Η ΕΕ πρόσθεσε. “Δεν είμαι μέρος αυτής της υπόθεσης. Οι συνομιλητές μας στη συνάντηση 3 + 1 είναι τα Ηνωμένα Έθνη. Αυτή η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα. Εάν ζητηθούν τεχνικές πληροφορίες από την ΕΕ, αυτό μπορεί να γίνει. “Αλλά η ΕΕ δεν είναι μέρος μιας τέτοιας συνάντησης, δεν θα έπρεπε.”

Τεχνικές επιτροπές և εμβόλια

Αναφερόμενος στις τεχνικές επιτροπές, είπε ότι η κα Spehar τους είπε ότι διερευνούσαν τρόπους για να γίνουν πιο αποτελεσματικοί και της ζήτησαν βοήθεια “βάσει εμβολίων που χρειάζονται η ΕΕ”. Σε τελική ανάλυση, οι συνομιλητές μας είναι η ΕΕ και όχι η κοινοτική διοίκηση. “

Ο Έρσιν Τατάρ είπε ότι σήμερα έλαβε έκθεση από την αρμόδια τεχνική επιτροπή υγείας σχετικά με την προμήθεια εμβολίων από την ΕΕ μέσω της «διοίκησης e / k», όπως κάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, λέγοντας ότι «δεν θα δεχτούμε κάτι τέτοιο». “Εάν δοθούν αυτά τα εμβόλια, (είπαμε) ότι πρέπει να γίνει απευθείας.”

Συνέχισαν, συνέχισε, άλλες ερωτήσεις με την κυρία Spehar, λέγοντάς της ότι πρέπει να είναι ουδέτερη, αντικειμενική, ότι ήταν καθήκον της να μεσολαβήσει. Αναφέρθηκε στην αδικία που έγινε στους Τουρκοκύπριους από το 1964 έως σήμερα με το ψήφισμα 186 (για την έγκριση της παράτασης της UNFICYP). Επανέλαβε ότι είχε ανοίξει μια νέα σελίδα για την τουρκοκυπριακή πλευρά από τη δική του επιλογή, εργαζόμενος για τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.

Πηγή: KYPE

Source