Τα αεροσκάφη της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας συνοδεύουν τους βομβιστές B-52 των ΗΠΑ μέσω του ισραηλινού εναέριου χώρου για να «αποτρέψουν την επιθετικότητα»

Τα μαχητικά αεροσκάφη F-15 της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας συνοδεύουν έναν βομβιστή B-52 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ μέσω του ισραηλινού εναέριου χώρου στις 7 Μαρτίου 2021. Φωτογραφία: IDF Twitter.

Οι μαχητές F-15 της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας συνόδευσαν δύο βομβιστές B-52 της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ μέσω του ισραηλινού εναέριου χώρου την Κυριακή, σε μια επιχείρηση που ο αμερικανικός στρατός είπε ότι είχε σκοπό να «αποτρέψει την επιθετικότητα»

Το IDF ανακοίνωσε την πτήση σε ένα τιτίβισμα, λέγοντας, “Αυτή η πτήση αποτελεί μέρος της κοινής στρατηγικής συνεργασίας με τις αμερικανικές δυνάμεις, η οποία είναι καθοριστικής σημασίας για τη διατήρηση της ασφάλειας των ουρανών του Ισραήλ και της Μέσης Ανατολής.”

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) δήλωσε σε δελτίο τύπου ότι η οθόνη είχε ως στόχο «να αποτρέψει την επιθετικότητα και να καθησυχάσει τους εταίρους και τους συμμάχους της δέσμευσης του αμερικανικού στρατού για ασφάλεια στην περιοχή».

«Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ μετακινεί τακτικά αεροσκάφη και προσωπικό μέσα, έξω από και γύρω από την περιοχή της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ για την εκπλήρωση των απαιτήσεων αποστολής και για εκπαίδευση με περιφερειακούς εταίρους, υπογραμμίζοντας τη σημασία των στρατηγικών συνεργασιών», ανέφερε η ανακοίνωση.

Η CENTCOM επεσήμανε επισήμως ότι «ήταν η τέταρτη ανάπτυξη βομβιστών στη Μέση Ανατολή φέτος».

Ισραηλινά καθημερινά Yediot Aharonot ανέφεραν ότι οι βομβιστές προέρχονταν από μια βάση στην Κύπρο και έφτασαν σε υψόμετρο 25.000 πόδια ενώ συνοδεύονταν από Βρετανούς μαχητές RAF. Οι βομβαρδιστές εισήλθαν στον ισραηλινό εναέριο χώρο περίπου στις 7:00 π.μ. ώρα Ισραήλ, όπου συνοδεύονταν από το IAF F-15.

Οι βομβιστές πέταξαν με τους Ισραηλινούς μαχητές για περίπου επτά λεπτά.

Προηγούμενες τέτοιες πτήσεις έχουν περιγραφεί από Αμερικανούς αξιωματούχους ως «μήνυμα προς το Ιράν».

Η πτήση προσέλκυσε σημαντικό ενδιαφέρον στους λάτρεις της αεροπορίας στο Ισραήλ και σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι ακολούθησαν τη διαδρομή χρησιμοποιώντας λογισμικό παρακολούθησης.

Τα βομβαρδιστικά B-52 μπορούν να μεταφέρουν συμβατικά και πυρηνικά όπλα, και μέχρι τους τελευταίους μήνες σπάνια πέταξαν στη Μέση Ανατολή. Αποτελούν τα κύρια αεροσκάφη βομβαρδισμού της Αμερικής και λειτουργούν σε κάποια μορφή από το 1955.

Source