Τα βυτιοφόρα καυσίμων από την Αλβανία «παραβιάζουν τις κυρώσεις της Συρίας» – Μέση Ανατολή Monitor

Τα βυτιοφόρα που μεταφέρουν υγρό πετρέλαιο (LPG) έχουν αναφερθεί ότι ταξιδεύουν από την Αλβανία στη Συρία, καταπατώντας διεθνείς κυρώσεις που απαγορεύουν την προμήθεια καυσίμων και ενέργειας στο καθεστώς στη Δαμασκό.

Σύμφωνα με μια έκθεση στο Η ασφάλεια από τον Λίβανο δημοσιογράφο και ερευνητή Noam Raydan, τα βυτιοφόρα εντοπίστηκαν να μεταφέρουν τα καύσιμα μεταξύ Ρομάνο στη δυτική Αλβανία και Baniyas στη Συρία όλο το 2020. Ο Raydan παρακολουθεί δύο από τα πλοία εδώ και μήνες για να ανακαλύψει τις μεθόδους αποφυγής κυρώσεων.

Το δεξαμενόπλοιο LPG Μελωδία έφυγε από τον Ρομάνο στις 16 Νοεμβρίου και περίμενε στα ανοικτά της Κύπρου στις 22 Νοεμβρίου όταν απενεργοποίησε τον αναμεταδότη του, «σκοτεινό» την ίδια μέρα. Πήγε στο δρόμο για τη Συρία, όπου παρατηρήθηκε στις ακτές της Baniyas με δορυφορικές εικόνες, πριν επιστρέψει στην Κύπρο 12 ημέρες αργότερα και ενεργοποίησε ξανά τον εξοπλισμό παρακολούθησης.

“Όταν ο αναμεταδότης AIS σβήνει, υπάρχει γενικά κάτι ύποπτο, καθώς ο αναμεταδότης AIS είναι ένα κρίσιμο κομμάτι εξοπλισμού ασφάλειας πλοήγησης”, δήλωσε ο Rayne, επικεφαλής του Business Development στο International Maritime Risk Rating Agency (IMRRA), Wayne Hurley. “Οι αξιόπιστοι διαφανείς ναυλωτές, ιδιοκτήτες, διαχειριστές, δεν θα απενεργοποιούσαν τους αναμεταδότες.”

ΑΝΑΓΝΩΣΗ: Αξιωματούχος του ΟΗΕ καλεί τις ΗΠΑ να άρουν τις κυρώσεις της Συρίας

Σύμφωνα με τη διαδικτυακή βάση δεδομένων αποστολής Equasis, το δεξαμενόπλοιο άλλαξε επίσης τη σημαία του τρεις φορές μεταξύ 2015 και 2018, αλλάζοντας μεταξύ Μογγολίας, Τανζανίας και Κομορών. Όλα αυτά τα κράτη, δήλωσε ο Χούρλι, είναι γνωστά για “ένα ιδιαίτερα αδύναμο ιστορικό επιβολής του διεθνούς δικαίου”.

ο Μελωδία έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Το 2015 κλήθηκε Μπλε τρόπος όταν ανήκε στην τουρκική εταιρεία Milenyum Energy SA, η οποία ήταν μαύρη λίστα και τιμωρήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εκείνο το έτος για την προμήθεια καυσίμων στη Συρία.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, “Ο Milenyum ανταποκρίθηκε στις ενεργειακές ανάγκες του συριακού καθεστώτος κανονίζοντας τακτικά την αποστολή προϊόντων όπως υγροποιημένο πετρέλαιο και Gasoil στο λιμάνι Baniyas που ελέγχεται από τη Συριακή κυβέρνηση, πιθανότατα για το SYTROL ή άλλες συριακές κυβερνητικές οντότητες.”

Ένα άλλο πλοίο που παρακολούθησε ο Raydan ήταν το Jaguar S, που ταξίδεψε μεταξύ Ρομάνο και Μπανιάας τον Ιούνιο μετά την παραλαβή καυσίμων από το αλβανικό λιμάνι στις 15 Μαΐου. Αυτό το σκάφος απενεργοποίησε επίσης το σύστημα αναμεταδοτών AIS όταν αγκυροβόλησε στην Τουρκία προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή από τον προορισμό του.

Η έρευνα που διενήργησε ο Raydan – μαζί με τους IMRRA, Marine Traffic και Tanker Trackers – αποκαλύπτει ακόμη περισσότερες περιπτώσεις εταιρειών που προσπαθούν να παραβιάσουν κυρώσεις ΗΠΑ και ΕΕ κατά του συριακού καθεστώτος του Μπασάρ Αλ Άσαντ. Έγινε αφού μια δανική εταιρεία αναφέρθηκε τον περασμένο μήνα ότι παραβίασε επίσης τις κυρώσεις.

Source