Τα γκράφιτι ενός κορυφαίου καλλιτέχνη στην Πάφο “εξαφανίστηκαν”. Η αντίδραση του Feedo

Τα γκράφιτι ενός κορυφαίου καλλιτέχνη του δρόμου «εξαφανίστηκαν» στην Πάφο. Η αντίδραση του Feedo

Το “street art” αποτελεί πλέον αναπόσπαστο μέρος της σύγχρονης τέχνης · είναι σίγουρα λυπηρό όταν αποκαλύπτονται τα φαινόμενα της μη αναγνώρισης ή της καταστροφής των έργων των σύγχρονων καλλιτεχνών. Σε αυτήν την περίπτωση, αναφερόμαστε στην «εξαφάνιση» ενός έργου τέχνης που δημιουργήθηκε από τον διεθνώς διάσημο Ιταλό καλλιτέχνη, κορυφαίο ζωγράφο του δρόμου Μίλο, στο πλαίσιο του Δημοσίου Φεστιβάλ Τέχνης το 2017, όταν η Πάφος ήταν η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Το περιστατικό προκάλεσε την αντίδραση του διάσημου καλλιτέχνη, ο οποίος εξέφρασε τη λύπη του μέσω της ανάρτησής του στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, καθώς και ορισμένων από τους πολίτες που εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους στα κοινωνικά δίκτυα.

Κατά τη διάρκεια της επαφής μας με τον δήμαρχο της Πάφου, ο Fedon Fedon μας είπε ότι το γκράφιτι που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της «Πάφου 2017» βρίσκεται στην κατάσταση των ιδιοκτητών του κτιρίου, καθώς δεν έχει επιλεγεί δημόσιος χώρος για να φιλοξενήσει τα έργα, ούτε έχουν υπογραφεί συμβόλαια με ιδιώτες ιδιοκτήτες κτιρίων. Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει νομοθεσία που να επιτρέπει στις τοπικές αρχές να εμποδίζουν τον αντίστοιχο ιδιοκτήτη τους να μετατρέψει ή να ανακαινίσει την ιδιωτική του ιδιοκτησία.

Σύμφωνα με τον κ. Φαίδωνα, συμβάσεις μπορούν να υπογραφούν με άτομα που προβλέπουν τη συντήρηση έργων τέχνης, προστασία για αρκετά χρόνια μετά την επιχορήγησή τους με χρήματα, αλλά, όπως ισχυρίστηκε, το μεγαλύτερο μέρος της Κύπρου δεν θα δεχόταν να χάσει το δικαίωμα να μετατρέψει το σπίτι τους. γιατί δεν είναι στον πολιτισμό τους.

Συνέχισε λέγοντας ότι θα ήταν προτιμότερο να δημιουργηθούν έργα τέχνης σε δημόσια κτίρια, ενώ πρόσθεσε ότι ο δήμος Πάφου θα επέλεγε τρία σημεία στο κέντρο της πόλης για να δημιουργήσει νέα γκράφιτι εις βάρος του δήμου.

Ερωτηθείς γιατί το κτίριο δεν κηρύχθηκε προστατευμένο, ο κ. Φαίδωνος είπε ότι ήταν ένα παλιό κτίριο που έπρεπε να κατεδαφιστεί.

Σχόλια ιδιοκτητών:

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες του κτηρίου δήλωσαν σε ένα σχόλιο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η ανακαίνιση του κτιρίου θεωρήθηκε απολύτως απαραίτητη για να αποφευχθεί η μη αναστρέψιμη καταστροφή του.

Ισχυρίζονται. “Κατά τη διάρκεια αυτής της ανακαίνισης,” η εξωτερική τοιχοποιία πρέπει να αποκατασταθεί από ζημιές և από υγρασία έως σοβά στο κτίριο με τα κατάλληλα υλικά. “

Προσθέτουν ότι «όπως αναφέρθηκε παραπάνω, έχουν αναπτυχθεί οι σχετικές διαδικασίες, εστιάζοντας κυρίως στην ασφάλεια της περιοχής και στη συνέχεια στην προστασία της περιουσίας μας, καθώς είναι ιδιωτική ιδιοκτησία».

Λένε, ωστόσο, ότι είναι οπαδοί της τέχνης, δεν ήθελαν με κανέναν τρόπο να καταστρέψουν τα έργα.