Τα διαβατήρια εμβολίων δημιουργούν διλήμματα – Chinadaily.com.cn

Η νοσοκόμα Alicja Jakubowska εμβολιάζεται με το εμβόλιο Pfizer / BioNTech coronavirus σε νοσοκομείο στη Βαρσοβία της Πολωνίας στις 27 Δεκεμβρίου 2020. [Photo/Agencies]

Οι πιστοποιήσεις μπορούν να βοηθήσουν στην απόδειξη της κατάστασης ανοσοποίησης των ταξιδιωτών, αλλά μπορεί επίσης να δημιουργούν διακρίσεις

Από την έναρξη των εμβολίων COVID-19 στα τέλη του περασμένου έτους, στην Ευρώπη έχουν δημιουργηθεί αμφιλεγόμενα προγράμματα πιστοποίησης υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον ιστότοπο θεώρησης Σένγκεν, μπορεί να ζητηθεί από τους ταξιδιώτες να προσκομίσουν αποδείξεις ότι έχουν εμβολιαστεί κατά του COVID-19 προκειμένου να είναι επιλέξιμοι για είσοδο στα κράτη μέλη του Σένγκεν και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη καταστήσει τους κανόνες υποχρεωτικούς ή προσπαθούν να καταστήσουν υποχρεωτικά τα διαβατήρια εμβολίων.

Στις 21 Ιανουαρίου, η Ισλανδία έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που παρείχε πιστοποιητικά εμβολιασμού COVID-19 στους πολίτες της που έλαβαν δύο δόσεις του εμβολίου. Η Ισλανδία θα αναγνωρίσει παρόμοια πιστοποιητικά εμβολιασμού που εκδίδονται από οποιαδήποτε χώρα μέλος της ΕΕ ή του Σένγκεν. Η Πολωνία κυκλοφόρησε επίσης ψηφιακό διαβατήριο εμβολίου τον περασμένο μήνα.

Την περασμένη εβδομάδα, δύο άλλες σκανδιναβικές χώρες, η Δανία και η Σουηδία, ανακοίνωσαν ότι θα κυκλοφορήσουν επίσης ψηφιακά διαβατήρια που όχι μόνο θα επιτρέψουν στους πολίτες να ταξιδέψουν, αλλά και να δειπνήσουν σε εστιατόρια και να παρακολουθήσουν μεγάλες προσωπικές εκδηλώσεις όπως συναυλίες και φεστιβάλ.

Ωστόσο, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Κύπρος και το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ενδιαφέρονται για την ιδέα του διαβατηρίου υγείας.

Στην εθνική στρατηγική πανδημίας 200 σελίδων της διοίκησης Joe Biden, υπάρχει μια οδηγία για πολλές κυβερνητικές υπηρεσίες να συνεργαστούν για να «αξιολογήσουν τη σκοπιμότητα» της σύνδεσης των εμβολιασμών COVID-19 με διεθνή πιστοποιητικά εμβολιασμού και την παραγωγή ηλεκτρονικών εκδόσεών τους, σύμφωνα με το Forbes κανω ΑΝΑΦΟΡΑ.

Τον περασμένο μήνα, η Ursula von der Leyen, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε ότι υποστηρίζει τη δημιουργία ενός κοινού πιστοποιητικού εμβολιασμού που έχει καθιερωθεί από την ΕΕ και μπορεί να εκδοθεί από τα κράτη μέλη στους πολίτες τους. Πρότεινε ακόμη και ότι ένα τέτοιο πιστοποιητικό πρέπει να είναι «ιατρική απαίτηση».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε την εφαρμογή εναρμονισμένων πρωτοκόλλων δοκιμών και διαβατηρίων εμβολίων. Η πρόταση θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία ενός διεθνούς τυποποιημένου συστήματος ψηφιακής πιστοποίησης για εμβολιασμούς COVID-19.

Για χώρες που βασίζονται στον τουρισμό ως σημαντικός οικονομικός συντελεστής και πηγή απασχόλησης, τα διαβατήρια εμβολιασμού μοιάζουν με ένα πιθανό γρήγορο δρόμο για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Ωστόσο, οι υγειονομικές αρχές της Ταϊλάνδης δεν έχουν ακόμη επιβιβαστεί στην ιδέα του διαβατηρίου εμβολίων. Η χώρα είναι ένας από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο.

Η Μικτή Μόνιμη Επιτροπή Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τραπεζών της χώρας προέτρεψε την κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο να εκδώσει διαβατήρια εμβολίων στους Ταϊλανδούς που έχουν εμβολιαστεί κατά του COVID-19 για να χρησιμοποιηθεί ως πιστοποιητικό όταν ταξιδεύει σε άλλες χώρες.

Ο Supant Mongkolsuthree, μέλος της JSCCIB και πρόεδρος της Ομοσπονδίας της Ταϊλάνδης Βιομηχανίας, δήλωσε ότι οι αλλοδαποί με παρόμοια πιστοποιητικά εμβολιασμού θα πρέπει επίσης να επιτρέπεται να παρακάμπτουν αυστηρά μέτρα ελέγχου COVID-19 όταν εισέρχονται στην Ταϊλάνδη για λόγους τουριστικής προώθησης.

Ωστόσο, ο γενικός διευθυντής του τμήματος ελέγχου ασθενειών Opas Karnkawinpong είπε ότι αν και η έρευνα για τα εμβόλια COVID-19 δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη, τα εμβόλια επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται στον άνθρωπο τώρα, καθώς πιστεύεται ότι είναι αποτελεσματικά σε κάποιο βαθμό στην πρόληψη του COVID- 19 λοιμώξεις.

Πρόσθεσε ότι η καλύτερη διεθνής συμφωνία για ταξίδια κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 παραμένει καραντίνα 14 ημερών.

Source