Τα διαβατήρια εμβολίων θα ανοίξουν τις διακοπές μας;

Θα μπορούσαμε σύντομα να ταξιδέψουμε με ένα αλλά δύο διαβατήρια. Ένα για να αποδείξει την ταυτότητά μας και ένα για να αποδείξει ότι έχουμε εμβολιαστεί κατά του Covid-19.

Η ιδέα των «διαβατηρίων εμβολίων» έχει υιοθετηθεί από ορισμένες χώρες, όπως η Κύπρος, που επιθυμούν να καλωσορίσουν τους παραθεριστές και τους ταξιδιώτες επαγγελματίες το συντομότερο δυνατό. Χθες, ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε επίσης τυποποιημένη πιστοποίηση εμβολίων στην ΕΕ για επανεκκίνηση των ταξιδιών.

Ωστόσο, υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες και ερωτήματα σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής, τη σκοπιμότητα του διεθνούς συντονισμού και εάν ένα τέτοιο πρόγραμμα θα εισάγει διακρίσεις σε βάρος εκείνων που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Εδώ ρίχνουμε μια βαθιά ματιά στο πώς ένα διαβατήριο εμβολίου μπορεί να ανοίξει τις διακοπές μας, μόλις βγει από το κλείδωμα και οι χώρες αρχίσουν να ανοίγουν ξανά τα σύνορά τους.

Ποιες χώρες ενδέχεται να δέχονται διαβατήρια εμβολίων;

Ορισμένες χώρες λένε ότι είναι ανοιχτές στην ιδέα ενός «διαβατηρίου εμβολίου» που αντικαθιστά την ανάγκη για αρνητικό πιστοποιητικό δοκιμής Covid-19 κατά την είσοδο.

Τον Δεκέμβριο, η Κύπρος έγινε η πρώτη χώρα που είπε ότι θα παραιτούσε τις απαιτήσεις δοκιμών Covid για επισκέπτες που έχουν εμβολιαστεί κατά του ιού, σύμφωνα με κυβερνητικό σχέδιο που θα τεθεί σε ισχύ τον Μάρτιο του 2021.

“Το τροποποιημένο σχέδιο δράσης αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω το ενδιαφέρον των αεροπορικών εταιρειών να πραγματοποιήσουν επιπλέον πτήσεις προς την Κύπρο, να βελτιώσει τη συνδεσιμότητα και να αυξήσει την κίνηση των επιβατών”, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρουσός.

Η Ισλανδία δεν έχει προβεί σε ανακοίνωση σχετικά με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για αφίξεις, αλλά η χώρα έχει ήδη άρει τους περιορισμούς καραντίνας για αφίξεις που μπορούν να αποδείξουν ότι είχαν Covid-19. εάν προσγειωθείτε με ένα τεστ αντισωμάτων που δεν υπερβαίνει τις 14 ημέρες, μπορείτε να το εξερευνήσετε. Είναι πιθανό, σε κάποιο σημείο στο μέλλον, η απόδειξη του εμβολιασμού να αναιρεί την ανάγκη για εξέταση αντισωμάτων. Όλοι οι άλλοι που φτάνουν στην Ισλανδία μπορούν επί του παρόντος να κάνουν μια δοκιμή στα σύνορα και μια δεύτερη δοκιμή μετά από πέντε ημέρες, για να αφήσουν την απομόνωση.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έριξε επίσης το βάρος του πίσω από την ιδέα ενός συντονισμένου πανευρωπαϊκού συστήματος διαβατηρίων εμβολίων. Χθες, είπε ότι είναι “επείγον να υιοθετηθεί μια κοινή αντίληψη για το πώς πρέπει να δομηθεί ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού έτσι ώστε να γίνει αποδεκτό σε όλα τα κράτη μέλη.”

Η Ουγγαρία είπε επίσης ότι ενδέχεται να απαιτήσει από τους επισκέπτες να δείξουν απόδειξη εμβολιασμού για να εισέλθουν. “Η ανάγκη των πολιτών να αποδείξουν ότι έχουν αποκτήσει προστασία έναντι του κοροναϊού αυξάνεται σε όλο τον κόσμο”, δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Οι αεροπορικές εταιρείες προετοιμάζονται για διαβατήρια εμβολίων;

Ορισμένες αεροπορικές εταιρείες έχουν λάβει μέτρα για να αναπτύξουν τα δικά τους συστήματα διαβατηρίων υγείας, έτοιμα να κυκλοφορήσουν μόλις ο εμβολιασμός γίνει απαίτηση εισόδου. Η United Airlines, η Virgin Atlantic, η Swiss International AirLines και η JetBlue, έχουν δηλώσει ότι θα αρχίσουν να προσφέρουν στους πελάτες τους σύστημα διαβατηρίου υγείας φέτος. Ο ιδιοκτήτης της BA IAG εργάζεται επίσης στο δικό του healthpass που πρόκειται να κυκλοφορήσει στις αρχές του τρέχοντος έτους.

Η Ryanair έστειλε ανάμικτα μηνύματα, όταν πρόκειται για τη στάση της για το πώς θα μπορούσε να επανεκκινήσει το εμβόλιο το 2021. Όταν ρωτήθηκε για το θέμα στο πρόγραμμα BBC Today, τον Νοέμβριο, ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair, Michael O’Leary, δήλωσε: “Δεν θα χρειαστεί εμβόλια για ταξίδια μικρών αποστάσεων μεταξύ Ιρλανδίας και Ηνωμένου Βασιλείου ή μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ισπανίας, Πορτογαλίας ή Ελλάδας το επόμενο έτος “. Ωστόσο, ένα μήνα αργότερα, η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους κυκλοφόρησε μια αγγελία που ενθαρρύνει τους πελάτες να «Jab and Go», η οποία τώρα διερευνάται από την Υπηρεσία Προτύπων Διαφήμισης.

Ο διευθύνων σύμβουλος της αυστραλιανής αεροπορικής εταιρείας Qantas, Alan Joyce, έχει υποστηρίξει την ιδέα. Τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, είπε: “Θα ζητήσουμε από τους ανθρώπους να κάνουν εμβολιασμό προτού μπορέσουν να φτάσουν στο αεροσκάφος … για τους διεθνείς επισκέπτες που βγαίνουν και για άτομα που φεύγουν από τη χώρα, πιστεύουμε ότι αυτό είναι αναγκαιότητα”

Η Joyce είπε ότι οι επιβάτες θα μπορούσαν να φέρουν μια ηλεκτρονική έκδοση ενός «διαβατηρίου εμβολιασμού» που πιστοποιεί ότι είναι αποδεκτό για τη χώρα τελικού προορισμού.

Τι γίνεται αν δεν έχω εμβόλιο μέχρι αργότερα μέσα στο έτος;

Ως έχει, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου δίνει προτεραιότητα στον εμβολιασμό των ευάλωτων και των ηλικιωμένων. Η τρέχουσα πρόβλεψη θέτει το φθινόπωρο του 2021 ως ημερομηνία κατά την οποία όλοι οι ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν λάβει εμβόλιο. Δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι θα εμβολιαστούν έως την άνοιξη σε περισσότερους από 2.700 χώρους εμβολιασμού σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, ανακοίνωσε η κυβέρνηση στις 11 Ιανουαρίου, ως μέρος ολοκληρωμένων σχεδίων για την ταχεία αναβάθμιση του προγράμματος εμβολιασμού Covid-19.

Είναι πιθανό, εάν οι χώρες να αποδεχθούν την πιστοποίηση εμβολίων από αφίξεις, εκείνες που δεν ήταν ακόμη επιλέξιμες για εμβόλιο θα μπορούσαν να παρουσιάσουν μια αρνητική δοκιμή PCR Covid-19 για να αποφύγουν μια καραντίνα κατά την άφιξη – όπως είναι η απαίτηση σε πολλές χώρες αυτή τη στιγμή, συμπεριλαμβανομένων , από την Παρασκευή, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μπορώ να πληρώσω για να πάρω εμβόλιο;

Όχι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο κυβερνητικός ιστότοπος λέει: “Ο εμβολιασμός COVID-19 διατίθεται μόνο μέσω του NHS σε επιλέξιμες ομάδες και είναι δωρεάν εμβολιασμός.”

Ωστόσο, είναι δυνατόν να πληρώσετε για εμβόλιο στο εξωτερικό. Μια ιδιωτική υπηρεσία θυρωρείου στο Ηνωμένο Βασίλειο «The Knightsbridge Circle» 25.000 £ ετησίως αποκάλυψε αποκλειστικά ότι μεταφέρει τα μέλη της στα ΗΑΕ και την Ινδία για να λάβει εμβολιασμούς. Περίπου το 40 τοις εκατό των μελών της εταιρείας εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά πολλοί κατέχουν πολλά διαβατήρια και έχουν πολλά σπίτια σε όλο τον κόσμο.

.Source