Τα διαβατήρια εμβολίων θα μπορούσαν να ξεκλειδώσουν τα παγκόσμια ταξίδια και τις κραυγές διακρίσεων

ΛΟΝΔΙΝΟ – Για την Αρούμπα, μια ειδυλλιακή καραϊβική που έχει μαραθεί από την πανδημία που απομακρύνει τους τουρίστες της, η έννοια του «διαβατηρίου εμβολίων» δεν είναι απλώς ενδιαφέρουσα. Είναι μια «σωτηρία», είπε ο πρωθυπουργός Evelyn Wever-Croes.

Η Αρούμπα πειραματίζεται ήδη με ένα ψηφιακό πιστοποιητικό που επιτρέπει στους επισκέπτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες που έχουν δοκιμάσει αρνητικά τον κοραναϊό να αεραστεί από το αεροδρόμιο και να χτυπήσει την παραλία χωρίς καθυστέρηση. Σύντομα, ενδέχεται να είναι σε θέση να παρακολουθεί γρήγορα όσους φτάνουν με ψηφιακή επιβεβαίωση ότι έχουν εμβολιαστεί.

«Οι άνθρωποι δεν θέλουν να παραμείνουν στην ουρά, ειδικά με κοινωνικές αποστάσεις», δήλωσε η κα Wever-Croes σε μια συνέντευξη αυτή την εβδομάδα. «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για να το κάνουμε χωρίς προβλήματα και χωρίς προβλήματα για τους ταξιδιώτες.»

Τα διαβατήρια εμβολίων αντιμετωπίζονται όλο και περισσότερο ως το κλειδί για το ξεκλείδωμα του κόσμου μετά από ένα χρόνο κλειδαριών που προκαλούνται από πανδημία – μερικά bytes προσωπικών δεδομένων για την υγεία, κωδικοποιημένα σε ένα τσιπ, που θα μπορούσαν να τερματίσουν τους ασφυκτικούς περιορισμούς και να αποκαταστήσουν το ταξίδι ελεύθερης κυκλοφορίας σήμα κατατεθέν της εποχής της παγκοσμιοποίησης. Από τη Βρετανία έως το Ισραήλ, αυτά τα διαβατήρια έχουν σχήμα ή χρησιμοποιούνται ήδη.

Αλλά επίσης προκαλούν περίπλοκες πολιτικές και ηθικές συζητήσεις σχετικά με τις διακρίσεις, την ανισότητα, την ιδιωτικότητα και την απάτη. Και σε πρακτικό επίπεδο, το να τους κάνουμε να δουλεύουν απρόσκοπτα σε όλο τον κόσμο θα είναι μια τρομερή τεχνική πρόκληση.

Η συζήτηση μπορεί να διεξαχθεί διαφορετικά σε τουριστικά ή εμπορικά φυλάκια όπως η Αρούμπα και η Σιγκαπούρη, τα οποία θεωρούν τα διαβατήρια κυρίως ως εργαλείο για να ανοίξουν ξανά τα σύνορα, από ό, τι σε τεράστιες οικονομίες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες ή η Κίνα, οι οποίες έχουν έντονα αποκλίνουσες απόψεις για τα πολιτικά ελευθερίες και ιδιωτικότητα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ότι δεν θα πιέσει για υποχρεωτικό διαπιστευτήριο εμβολιασμού ή ομοσπονδιακή βάση δεδομένων εμβολίων, πιστοποιώντας τα ευαίσθητα πολιτικά και νομικά ζητήματα που εμπλέκονται. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία, που έχουν λάβει προσωρινά μέτρα για τα διαβατήρια εμβολίων, οι ηγέτες αντιμετωπίζουν ακανθώδη ερωτήματα σχετικά με τη νομιμότητα και την τεχνική σκοπιμότητά τους.

Και στην Ιαπωνία, η οποία έχει καθυστερήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία στον εμβολιασμό του πληθυσμού της, η συζήτηση μόλις ξεκίνησε. Υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με το εάν τα διαβατήρια θα κάνουν διακρίσεις εις βάρος ατόμων που δεν μπορούν να εμβολιαστούν για ιατρικούς λόγους ή επιλέγουν να μην εμβολιαστούν.

Η Ιαπωνία, όπως και άλλες ασιατικές χώρες, έχει περιορίσει τον ιό κυρίως μέσω αυστηρών συνοριακών ελέγχων.

«Το αν θα εμβολιαστεί εναπόκειται ή όχι στο άτομο», δήλωσε η υπουργός Υγείας της Ιαπωνίας, Norihisa Tamura. «Η κυβέρνηση πρέπει να ανταποκριθεί ώστε οι άνθρωποι να μην μειονεκτούν από την απόφασή τους».

Ωστόσο, σχεδόν παντού, η πίεση για επανεκκίνηση των διεθνών ταξιδιών αναγκάζει τη συζήτηση. Με δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους εμβολιασμένους και κυβερνήσεις απελπισμένες να ανοίξουν ξανά τις οικονομίες τους, οι επιχειρήσεις και τα άτομα πιέζουν να ανακτήσουν περισσότερη ελευθερία κινήσεων. Η επαλήθευση εάν κάποιος εμβολιάζεται είναι ο απλούστερος τρόπος για να γίνει αυτό.

«Υπάρχει μια πολύ σημαντική διάκριση μεταξύ διεθνών ταξιδιών και οικιακών χρήσεων», δήλωσε ο Paul Meyer, ιδρυτής του Commons Project, μιας μη κερδοσκοπικής εμπιστοσύνης που αναπτύσσει το CommonPass, έναν κώδικα με δυνατότητα σάρωσης που περιέχει δεδομένα δοκιμών και εμβολιασμού Covid για ταξιδιώτες. Η Αρούμπα ήταν η πρώτη κυβέρνηση που την υπέγραψε.

«Δεν φαίνεται να υπάρχει καμία ώθηση στην εμφάνιση πιστοποίησης εάν θέλω να ταξιδέψω στην Ελλάδα ή στην Κύπρο», είπε, επισημαίνοντας ότι τα σχολεία απαιτούν από τους μαθητές να εμβολιαστούν κατά της ιλαράς και πολλές χώρες απαιτούν απόδειξη εμβολιασμού κίτρινου πυρετού. «Από τη σκοπιά της δημόσιας υγείας, δεν είναι δίκαιο να πεις,« Δεν έχεις δικαίωμα να ελέγξεις αν θα σε μολύνω ».

Το CommonPass είναι μία από τις πολλαπλές προσπάθειες εταιρειών τεχνολογίας και άλλων για την ανάπτυξη αξιόπιστων, αποτελεσματικών συστημάτων για την επαλήθευση της ιατρικής κατάστασης των επιβατών – μια πρόκληση που θα εμβαθύνει καθώς περισσότεροι άνθρωποι θα ξαναρχίσουν να ταξιδεύουν.

Στο αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου, το οποίο λειτουργεί σε ένα κλάσμα της κανονικής χωρητικότητάς του, οι επιβάτες που έφτασαν έπρεπε να παραταχθούν για ώρες, ενώ οι αξιωματούχοι μετανάστευσης ελέγχουν αν έχουν απόδειξη αρνητικού αποτελέσματος δοκιμής και έχουν αγοράσει ένα υποχρεωτικό κιτ για να δοκιμάσουν τον εαυτό τους δύο φορές περισσότερο αφού εισέλθουν στη χώρα.

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα ότι οι προσκυνητές που επισκέπτονται τα τζαμιά στη Μέκκα και τη Μεδίνα κατά τη διάρκεια του μουσουλμανικού ιερού μήνα του Ραμαζανιού θα έπρεπε να αποδείξουν σε μια εφαρμογή για κινητά ότι «εμβολιάστηκαν», την οποία οι αξιωματούχοι όρισαν ότι είχαν εμβολιαστεί πλήρως, έχοντας πάρει μία δόση εμβολίου τουλάχιστον 14 ημέρες πριν από την άφιξη ή που έχει αναρρώσει από το Covid.

Στα γειτονικά Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι κάτοικοι μπορούν να δείξουν την κατάσταση εμβολιασμού τους σε ένα πιστοποιητικό μέσω μιας εφαρμογής που έχει αναπτυχθεί από την κυβέρνηση. Μέχρι στιγμής, το πιστοποιητικό δεν απαιτείται ακόμη ευρέως για οτιδήποτε πέρα ​​από την είσοδο στην πρωτεύουσα, το Αμπού Ντάμπι, από το εξωτερικό.

Λίγες χώρες έχουν προχωρήσει περισσότερο στον πειραματισμό με διαβατήρια εμβολίων από το Ισραήλ. Εκδίδει ένα «Green Pass» που επιτρέπει σε άτομα που έχουν εμβολιαστεί πλήρως να πάνε σε μπαρ, εστιατόρια, συναυλίες και αθλητικές εκδηλώσεις. Το Ισραήλ έχει εμβολιάσει περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού του και τη συντριπτική πλειονότητα των ηλικιωμένων, γεγονός που καθιστά ένα τέτοιο σύστημα χρήσιμο, αλλά εγείρει ένα διαφορετικό σύνολο ερωτήσεων.

Με άτομα κάτω των 16 ετών που δεν είναι ακόμη επιλέξιμα για το εμβόλιο, το σύστημα θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα χάσμα γενεών, στερώντας τους νέους από την πρόσβαση σε πολλές από τις απολαύσεις των ηλικιωμένων τους. Μέχρι στιγμής, η επιβολή του Πράσινου Πέρασμα ήταν ανομοιογενής, και εν πάση περιπτώσει, το Ισραήλ κράτησε τα σύνορά του κλειστά.

Το ίδιο ισχύει και για την Κίνα, η οποία παραμένει μία από τις πιο σφραγισμένες χώρες στον κόσμο. Στις αρχές Μαρτίου, η κινεζική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να εκδίδει ένα «διεθνές πιστοποιητικό υγείας ταξιδιού», το οποίο θα καταγράφει την κατάσταση εμβολιασμού ενός χρήστη, καθώς και τα αποτελέσματα των δοκιμών αντισωμάτων. Αλλά δεν ανέφερε εάν το πιστοποιητικό θα απαλλάξει τον χρήστη από τις δρακόντειες καραντίνες της Κίνας.

Ούτε είναι σαφές πόσο πρόθυμες θα ήταν οι άλλες χώρες να αναγνωρίσουν το πιστοποιητικό της Κίνας, δεδομένου ότι οι κινεζικές εταιρείες έχουν καθυστερήσει να αποκαλύψουν δεδομένα από κλινικές δοκιμές των εμβολίων τους.

Η Σιγκαπούρη έχει επίσης διατηρήσει αυστηρές καραντίνες, ακόμη και όταν αναζητά τρόπους για την επανεκκίνηση ξένων ταξιδιών. Την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ότι θα ξεκινήσει να κυκλοφορεί ένα ψηφιακό διαβατήριο υγείας, επιτρέποντας στους επιβάτες να χρησιμοποιούν μια εφαρμογή για κινητά για να μοιράζονται τα αποτελέσματα των δοκιμών κοραναϊού τους πριν πετούν στο έθνος του νησιού.

Η ελεύθερη διασυνοριακή κυκλοφορία είναι ο στόχος του «Ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο μήνα παρουσίασε ένα σχέδιο για την επαλήθευση του καθεστώτος εμβολιασμού, το οποίο θα επέτρεπε σε ένα άτομο να ταξιδεύει ελεύθερα εντός του μπλοκ. Το άφησε στα 27 κράτη μέλη του να αποφασίσουν πώς να συλλέξουν τα δεδομένα υγείας.

Αυτό θα μπορούσε να αποφύγει τις παγίδες της διάθεσης εμβολίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία διαχειρίστηκαν σε μεγάλο βαθμό οι Βρυξέλλες και ήταν πολύ πιο αργή από αυτήν στις Ηνωμένες Πολιτείες ή τη Βρετανία. Ωστόσο, οι αναλυτές σημείωσαν ότι στη συλλογή δεδομένων, υπάρχει μια ανταλλαγή μεταξύ αποκεντρωμένων και κεντρικών συστημάτων: τα πρώτα τείνουν να είναι καλύτερα στην προστασία της ιδιωτικής ζωής αλλά λιγότερο αποτελεσματικά. το τελευταίο, πιο ενοχλητικό αλλά δυνητικά πιο αποτελεσματικό.

«Δεδομένης της πολύ άνισης πρόσβασης στα εμβόλια που παρατηρούμε στην ηπειρωτική Ευρώπη, υπάρχει επίσης ένα ζήτημα ίσων ευκαιριών και πιθανών διακρίσεων», δήλωσε η Andrea Renda, ανώτερος ερευνητής στο Κέντρο Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής στις Βρυξέλλες.

Για ορισμένες χώρες, οι νομικές και ηθικές συνέπειες αποτέλεσαν σημαντικό εμπόδιο στην οικιακή χρήση ενός διαβατηρίου. Όπως το έθεσε ο Πρωθυπουργός Justin Trudeau του Καναδά τον περασμένο μήνα, «Υπάρχουν ζητήματα δικαιοσύνης και δικαιοσύνης».

Ωστόσο, στη Βρετανία, η οποία έχει βαθιά ριζωμένη απέχθεια στις εθνικές ταυτότητες, η κυβέρνηση κινείται προσεκτικά προς αυτή την κατεύθυνση. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον την περασμένη εβδομάδα περιέγραψε γενικές κατευθυντήριες γραμμές για ένα πιστοποιητικό Covid, το οποίο θα καταγράφει την κατάσταση εμβολιασμού, τα αποτελέσματα των δοκιμών και αν ο κάτοχος είχε αναρρώσει από το Covid, το οποίο παρέχει έναν βαθμό φυσικής ανοσίας για μια άγνωστη διάρκεια.

Ο κ. Τζόνσον επέμεινε ότι τα καταστήματα, οι παμπ και τα εστιατόρια δεν θα χρειαζόταν να απαιτήσουν το πιστοποιητικό, αν και θα μπορούσαν να επιλέξουν να το κάνουν μόνοι τους. Αυτό δεν εμπόδισε δεκάδες νομοθέτες, από το Συντηρητικό Κόμμα του και το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα, να αντιταχθούν στο σχέδιο για λόγους που ήταν νόμιμοι, ηθικοί και σαφώς εμπορικοί – ότι θα μπορούσε να κρατήσει τους ανθρώπους έξω από τις αγαπημένες παμπ της χώρας.

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι προτείνουν τώρα ότι το σχέδιο στοχεύει λιγότερο σε παμπ και εστιατόρια και περισσότερο σε χώρους υψηλότερου κινδύνου, όπως νυχτερινά κέντρα και αθλητικές εκδηλώσεις.

«Θα προτιμούσαμε να έχουμε ένα σύστημα όπου κανείς δεν μπορεί να πάει σε αθλητικό γήπεδο ή θέατρο;» είπε ο Jonathan Sumption, πρώην δικαιοσύνη στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας, ο οποίος υπήρξε ειλικρινής κριτικός των αυστηρών αποκλεισμών της κυβέρνησης. «Είναι καλύτερο να έχουμε διαβατήριο εμβολίου από έναν γενικό κανόνα που αποκλείει αυτές τις απολαύσεις από όλους».

Οι αναφορές συνεισφέρθηκαν από τον Stephen Castle στο Λονδίνο, τον Motoko Rich στο Τόκιο, τον Shashank Bengali στη Σιγκαπούρη, τον Vivian Wang στο Χονγκ Κονγκ, τον Vivian Yee στο Κάιρο, την Asmaa al-Omar στη Βηρυτό και τον Ian Austen στην Οτάβα.

Source