Τα διαβατήρια εμβολίων μπορεί να λειτουργήσουν εάν πληρούν 12 κριτήρια, λένε καθηγητές της Οξφόρδης

Η ομάδα Science in Emergency Emergency Tasking: COVID-19 της Royal Society του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης δημοσίευσε μια έκθεση σχετικά με τα διαβατήρια / πιστοποιητικά εμβολίων Coronavirus, τα οποία έχουν προσελκύσει πολλή προσοχή τους τελευταίους μήνες, από τότε που οι χώρες παγκοσμίως άρχισαν να ξεκινούν τις εκστρατείες εμβολιασμού τους .

Η έκθεση, η οποία μεταξύ άλλων προσδιορίζει 12 κριτήρια που πρέπει να πληρούν τα διαβατήρια για να είναι αποτελεσματικά και διεθνώς αποδεκτά, επικεφαλής των καθηγητών της Οξφόρδης Melinda Mills και του Chris Dye.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Mills, διευθυντής του Κέντρου Δημογραφικών Επιστημών του Leverhulme σημειώνει ότι το θεμελιώδες ερώτημα που πρέπει να τεθεί όταν πρόκειται για διαβατήρια εμβολίων είναι για ποιο σκοπό προτίθεται να το χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση.

«Είναι διαβατήριο που επιτρέπει διεθνή ταξίδια ή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο εσωτερικό για να επιτρέψει στους κατόχους μεγαλύτερων ελευθεριών; ” Ο καθηγητής Mills ρωτά προσθέτοντας ότι πώς θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα διαβατήρια θα έχει καθοριστική σημασία για το «α ένα ευρύ φάσμα νομικών και ηθικών ζητημάτων που πρέπει να διερευνηθούν πλήρως και θα μπορούσαν κατά λάθος να κάνουν διακρίσεις ή να επιδεινώσουν τις υπάρχουσες ανισότητες.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο ενός τέτοιου πιστοποιητικού, η έκθεση της ομάδας Science in Emergency Emergency Tasking: COVID-19 σημειώνει ότι οποιοδήποτε διαβατήριο πρέπει να περιέχει πληροφορίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, συμπεριλαμβανομένων αποτελεσματικών έναντι νέων ή αναδυόμενων παραλλαγών, ενώ ταυτόχρονα είναι ασφαλής, νομική και ηθική.

Τα 12 κριτήρια που πρέπει να περιέχουν τα διαβατήρια εμβολίου COVID-19, που αναφέρονται στην έκθεση, είναι τα εξής:


 • Γνωρίστε τα κριτήρια αναφοράς για την ανοσία COVID-19
 • Αντιμετωπίστε τις διαφορές μεταξύ των εμβολίων στην αποτελεσματικότητά τους και των αλλαγών στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι των αναδυόμενων παραλλαγών
 • Να είστε διεθνώς τυποποιημένοι
 • Έχετε επαληθεύσιμα διαπιστευτήρια
 • Έχουν καθορισμένες χρήσεις
 • Βασιστείτε σε μια πλατφόρμα διαλειτουργικών τεχνολογιών
 • Να είστε ασφαλείς για προσωπικά δεδομένα
 • Να είστε φορητοί
 • Να είστε προσιτοί τόσο σε άτομα όσο και σε κυβερνήσεις
 • Γνωρίστε τα νομικά πρότυπα
 • Γνωρίστε τα ηθικά πρότυπα
 • Έχετε όρους χρήσης που είναι αποδεκτοί και κατανοητοί από τους κατόχους τους

Σχολιάζοντας τα ευρήματα και τις συστάσεις της έκθεσης, ο άλλος κύριος συγγραφέας, Καθηγητής Επιδημιολογίας στο Τμήμα Ζωολογίας της Οξφόρδης, Chris Dye λέει, ότι εάν οι κυβερνήσεις θέλουν ένα αποτελεσματικό σύστημα διαβατηρίων εμβολίων που καθιστά δυνατή την επιστροφή της κατάστασης όπως ήταν πριν από το COVID-19, αυτά τα κριτήρια πρέπει να πληρούνται.

«Πρώτα υπάρχει η επιστήμη της ασυλίας, τότε οι προκλήσεις για κάτι που λειτουργεί σε όλο τον κόσμο που είναι ανθεκτικό, αξιόπιστο και ασφαλές, »Λέει ο καθηγητής Dye, επαναλαμβάνοντας ότι υπάρχουν ηθικά και νομικά ζητήματα που πρέπει να ικανοποιηθούν επίσης.

Πρόσφατα, ο αριθμός των κρατών μελών της ΕΕ και άλλων χωρών του κόσμου που σχεδιάζουν να εισαγάγουν διαβατήρια ή πιστοποιητικά COVID-19 για τους πολίτες τους που έχουν εμβολιαστεί κατά του ιού αυξάνεται.

Ακόμη και η ΕΕ μπορεί σύντομα να αρχίσει συγκεκριμένα να επεξεργάζεται ένα τόσο κοινό έγγραφο για την έκδοση όλων των κρατών μελών, αφού τα μέλη του κοινοβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσαν το μπλοκ να επιβάλει ομοιόμορφα ταξιδιωτικά μέτρα για το καλοκαίρι, μεταξύ άλλων, δημιουργώντας ένα κοινό πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα εξυπηρετούν ειδικά για ταξίδια.

Πίσω στις 14 Απριλίου, σε ένα άρθρο με το όνομα «Τα αποτελέσματα των δοκιμών COVID-19 και αργότερα για τον εμβολιασμό ενδέχεται να απαιτηθούν για την εφαρμογή Schengen Visa, “Το SchengenVisaInfo.com είχε προειδοποιήσει ότι τα έγγραφα εμβολιασμού θα γίνουν ο κανόνας για τους ταξιδιώτες εντός της ΕΕ μόλις εγκριθεί και διατεθεί ένα εμβόλιο.

Η ιδέα ενός κοινού πιστοποιητικού / διαβατηρίου εμβολίων στην ΕΕ προτάθηκε για πρώτη φορά από την ΕΕ από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για να διευκολυνθεί η μετακίνηση μεταξύ του μπλοκ. Έκτοτε, έχει κερδίσει την υποστήριξη πολλών, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου της Επιτροπής της ΕΕ, Ursula von der Leyen.

Στην πραγματικότητα, πολλές άλλες χώρες της ΕΕ και της περιοχής Σένγκεν έχουν ήδη δημιουργήσει τέτοια έγγραφα ή εργάζονται για την ίδρυσή τους, συμπεριλαμβανομένων της Δανίας, της Τσεχίας, της Ελλάδας, της Ουγγαρίας, της Κύπρου, της Εσθονίας, της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, της Ισλανδίας, της Σλοβακίας, της Πολωνίας, της Ισπανίας και της Σουηδίας.

Source