Τα ελληνικά όνειρα μιας αντι-τουρκικής συμμαχίας θα μετατραπούν σε «εφιάλτη» – εκπρόσωπος του AKP

Τα όνειρα της Ελλάδας και της Κύπρου για μια αντι-τουρκική συμμαχία θα μετατραπούν σε εφιάλτη, δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) Ömer Çelik.

Ο Çelik επέκρινε τον αποκλεισμό της Τουρκίας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) από μια νέα διεθνή πρωτοβουλία για συζήτηση μεσογειακών θεμάτων, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Η πρώτη συνάντηση του Φόρουμ Φιλίας πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 11 Φεβρουαρίου, και παρακολούθησαν Ελλάδα, Κύπρος, Αίγυπτος, Μπαχρέιν, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η Γαλλία συμμετείχε με καθεστώς παρατηρητή.

Οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι το «φόρουμ φιλίας» στοχεύει στη «βελτίωση της συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας, της υγειονομικής περίθαλψης, της ενέργειας και της προστασίας του περιβάλλοντος για την περιοχή από την Ανατολική Μεσόγειο έως τον Περσικό Κόλπο», ανέφερε η Deutsche Welle Turkish.

Ωστόσο, ο Çelik είπε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος χρησιμοποιούν την πρωτοβουλία για να ενώσουν τις χώρες εναντίον της Τουρκίας, επιδιώκοντας τα δικά τους συμφέροντα στην περιοχή.

«Εγγυόμαστε ότι αυτά τα όνειρα θα μετατραπούν σε εφιάλτη», ανέφερε ο Andolu.

Η Τουρκία βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Ελλάδα και την Κύπρο για την πρόσβαση σε αποθέματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, η οποία έχει αναζωπυρώσει μια μακροχρόνια διαμάχη για τα θαλάσσια σύνορα.

Το Φόρουμ της Φιλίας διακινδύνευε να σαμποτάρει τις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για επίλυση του ζητήματος, δήλωσε ο Çelik σύμφωνα με τον Andolu.

«Καμία συνάντηση που αποκλείει την ΤΔΒΚ ενώ κεντράρει την ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα μπορούσε να θεωρηθεί φόρουμ φιλίας», πρόσθεσε.

Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, η Τουρκία δήλωσε ότι θα πραγματοποιήσει υδρογραφικές έρευνες σε διεθνή ύδατα στα ανοικτά των ακτών της Ελλάδας, αντλώντας καταδίκη από την Αθήνα.

Τον Δεκέμβριο, η ΕΕ επέβαλε κυρώσεις σε τουρκικές οντότητες που εμπλέκονται σε δραστηριότητες γεώτρησης φυσικού αερίου στην περιοχή.

Source